• «Στόχος του προγράμματος να γεμίσει ευχάριστα τον χρόνο των παιδιών με χρήσιμες εκπαιδευτικές δράσεις, να κάνει ευχάριστη την επίσκεψη και των μεγάλων μέσα στην Ονειρούπολη, να αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις στον επισκέπτη της Δράμας και να προσελκύσει κόσμο για τη διοργάνωση αυτής της Ονειρούπολης»
  • Η Ονειρούπολη με αριθμούς: 15 δωρεάν δράσεις εκπαιδευτικού και συμμετοχικού χαρακτήρα, 49 πολιτιστικές εκδηλώσεις, 5 παιδικές θεατρικές παραστάσεις, 14 συναυλίες και πάνω από 50 παράλληλες δράσεις
  • Οι καινοτομίες της φετινής Ονειρούπολης: Το τρενάκι της Ονειρούπολης θα βρίσκεται στην πλατεία για να τονωθεί το κέντρο και η αγορά, ενίσχυση του προγράμματος τις 3 πρώτες εβδομάδες της διοργάνωσης και πραγματοποίηση των μεγάλων συναυλιών κάθε Πέμπτη

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την Ονειρούπολη, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και μελών της διαπαραταξιακής – οργανωτικής επιτροπής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος, καθώς και γενικότερα τη φιλοσοφία και τους στόχους που διέπουν τη φετινή διοργάνωση. Η Ονειρούπολη, όπως είναι γνωστό, ξεκινάει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου του 2023.

Αρχικά μίλησε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος και τα μέλη της διαπαραταξιακής – οργανωτικής επιτροπής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης («Πόλη και Ζωή»), Δημήτρης Ιωαννίδης («Project για τη Δράμα») και Κοσμάς Καλαϊδόπουλος («Προοπτική για τη Δράμα»), ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Μαρούσης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας (λεπτομέρειες στην προηγούμενη σελίδα).

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Τάσσου, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την πάρα πολύ καλή συνεργασία. «Δεν όφειλαν να έχουν τη συμμετοχή που έχουν, όμως ήταν κάτι παραπάνω» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και πρόσθεσε: «Κάθε πρόταση ήταν για το καλό της διοργάνωσης και νομίζω ότι δώσαμε χώρο σε κάθε άποψη να εκφραστεί και να πάμε ενωμένοι σε μια Ονειρούπολη που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων των πολιτών».

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο κ. Τάσσου εξήγησε πως «καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα, εκτός της διακόσμησης του κήπου, το οποίο είχε τους εξής στόχους:

-Να γεμίσει ευχάριστα τον χρόνο των παιδιών με χρήσιμες εκπαιδευτικές δράσεις

-Να κάνει ευχάριστη την επίσκεψη και των μεγάλων μέσα στην Ονειρούπολη

-Να αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις στον επισκέπτη της Δράμας

-Να προσελκύσει κόσμο για τη διοργάνωση αυτής της Ονειρούπολης».

Στη συνέχεια ο κ. Τάσσου μίλησε για τις δωρεάν δράσεις της φετινής Ονειρούπολη. Όπως είπε, «στη φετινή Ονειρούπολη θα έχουμε 15 δωρεάν δράσεις, εκπαιδευτικού και συμμετοχικού χαρακτήρα. Θα είναι το Σπιτάκι του Άη Βασίλη, το κλασικό και απαραίτητο για τη λειτουργία της διοργάνωσης, το Ταχυδρομείο, η αγαπημένη Ζωγραφική Προσώπου, το Σαπωνοποιείο του Άη Βασίλη, το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στην Ονειρούπολη και μέσα από αυτό τα παιδιά θα μαθαίνουν και για την ιστορία του σαπουνιού, αλλά και θα συμμετέχουν κατασκευάζοντας το δικό τους σαπουνάκι και παίρνοντάς το φεύγοντας, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, να έχουν κάτι φεύγοντας από μία δράση, το Ξυλουργείο του Άη Βασίλη, το οποίο λειτουργεί με το ίδιο σκεπτικό που λειτουργεί και το Σαπωνοποιείο, το Σπίτι του Παραμυθιού, το Ραδιόφωνο, όπου τα παιδιά θα μάθουν πως είναι η διαδικασία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, θα εκπέμπουν, θα δίνουν ζωντανά τις ευχές τους. Θα έχουμε το Σπίτι του Σπηλαίου της Αλιστράτης, μια πρωτοβουλία του οργανισμού που “τρέχει” το Σπήλαιο της Αλιστράτης, θα έχουν σπιτάκι και με διαδραστικό τρόπο και με ρομποτική θα ενημερώνουν για το Σπήλαιο και θα κάνουν μια ψηφιακή ξενάγηση στον χώρο. Θα έχουμε τις Υπαίθριες Δανειστικές Βιβλιοθήκες, που ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία ενός συμπολίτη μας, που έχει αναλάβει και το κόστος δημιουργίας των υπαίθριων δανειστικών βιβλιοθηκών, του κ. Στεφούλη. Ήταν η πρώτη πρόταση που λάβαμε ως οργανωτική επιτροπή και την υιοθετήσαμε. Θα υπάρχει και το Τρενάκι της Ονειρούπολης, το οποίο για φέτος θα παρουσιάζει μια καινοτομία. Το τρενάκι της Ονειρούπολης θα ξεκινάει φέτος από την πλατεία. Ήταν μια ιδέα ενός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, που για προσωπικούς λόγους λείπει, του Ανέστη Τοπαλίδη, που ήταν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πλατείας και άρα της ενίσχυσης και του κέντρου και της αγοράς της Δράμας. Εκεί φέτος θα λειτουργήσει το τρενάκι, θα λειτουργήσει και το παγοποιείο και θα υπάρχει και ένα υπέροχο δέντρο».

Ακόμη στην είσοδο της Ονειρούπολης θα λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Τάσσου, «το Κέντρο Ενημέρωσης φέτος θέλουμε να έχει ένα ξεχωριστό σκοπό. Να μην ενημερώνει μόνο για το τι μπορεί να κάνει κάποιος στην Ονειρούπολη. θέλουμε να ενημερώνει για το τι κάποιος μπορεί να κάνει στη Δράμα. Αντιληφθήκαμε ότι η Ονειρούπολη δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω ως ένας προορισμός μονοήμερης εκδρομής, αλλά θα πρέπει να την καταστήσουμε ως πόλο έλξης και ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη Δράμα πολυδιάστατα. Για αυτό τον λόγο είχε την πρωτοβουλία η Ένωση των Ξενοδόχων να προτείνει να λειτουργήσει το Κέντρο Ενημέρωσης των επισκεπτών. Εκεί θα φιλοξενηθεί η Ένωσης Ξενοδόχων που θα ενημερώνει γενικά για το τι μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης στη Δράμα. Θα φιλοξενείται και αντιπροσωπεία του Δημόσιου ΙΕΚ, το οποίο θα αναλάβει δωρεάν ξεναγήσεις στα σχολεία που επιθυμούν και μέσα στην πόλη».

Στη συνέχεια ο κ. Τάσσου μίλησε για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ονειρούπολης. Όπως είπε, «θα υπάρχει το ψυχαγωγικό πάρκο, που γνωρίζετε κάθε χρόνο, και είναι πόλος έλξης για μεγαλύτερες ηλικίες. Και αν μπορούμε αριθμητικά να κατανείμουμε τις δράσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα, θα δείτε ότι έχουμε 49 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, όχι μόνο της Δράμας. Υπήρχε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από χορωδίες, από πολιτιστικούς συλλόγους, από χορευτικά τμήματα και από άλλους Νομούς, ενδεικτικά από τη Θάσο, από την Κέρκυρα, από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Έχουμε 5 παιδικές θεατρικές παραστάσεις, κάποιες στην κεντρική σκηνή, οι 2 από αυτές σε ημέρες όπου η Ονειρούπολη προσελκύει παραδοσιακά κόσμο. Έχουμε 14 συναυλίες. Σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, γιατί το Ωδείο συμμετέχει με συναυλίες και ροκ και με παιδικά κάλαντα και δίνει μια υπεραξία και στη δουλειά που κάνουν στον Πολιτιστικό Οργανισμό, αλλά και στην ίδια την εκδήλωση. Και έχουμε 50 και πλέον παράλληλες δράσεις που γίνονται στη Δράμα κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης.

Κατανέμοντας χρονικά αυτές τις δράσεις, προσπαθήσαμε, σε συνεννόηση και σε συζήτηση στην οργανωτική επιτροπή και με την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια από την εκδήλωση, να ενισχύσουμε τις 3 πρώτες εβδομάδες της Ονειρούπολης, όπου ουσιαστικά είναι οι ημέρες που θέλει ενίσχυση η Ονειρούπολη.

Η δεύτερη πρωτοτυπία, την οποία κάναμε, είναι τις μεγάλες συναυλίες –και για να μην παρεξηγηθώ για τους τοπικούς καλλιτέχνες, μεγάλες συναυλίες εννοώ τους καλλιτέχνες οι οποίοι είναι πιο προβεβλημένοι, είναι εκτός Δράμας, έχουν συγκροτήματα- αποφασίσαμε να τις τοποθετήσουμε, εκτός της κεντρικής που είναι στην έναρξη, χρονικά κάθε Πέμπτη. Για να δημιουργήσουμε μια αλληλεπίδραση με την αγορά. Να προσελκύσουμε τον θεατή της συναυλίας, όπου εν δυνάμει θα τον κάνουμε πελάτη της αγοράς της Δράμας και τον πελάτη της αγοράς της Δράμας να τον κάνουμε εκείνη την ημέρα και θεατή της συναυλίας».

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έκανε γνωστό πως «την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, που οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., αλλά και την Αντιπεριφέρεια της Δράμας, η Αντιπεριφέρεια της Δράμας θα διοργανώσει στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης μία συναυλία στο πλαίσιο προώθησης του Φαλακρού με τον Τόνι Σφήνο, ένα γνωστό καλλιτέχνη».

Σχετικά με την επικοινωνία του προγράμματος, ο κ. Τάσσου σημείωσε πως «αποφασίσαμε φέτος να δώσουμε βάση στα κοινωνικά δίκτυα, εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας» και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής η απόφαση που πήραμε φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Με κάποια στατιστικά στοιχεία που έχω από τη Google και από τη Facebook, έχει αυξηθεί κατά 1,2 χιλ. % η επισκεψιμότητα της σελίδας στο Facebook, έχει αυξηθεί κατά 770,9% οι επισκέψεις της σελίδας του Facebook και ενδεικτικά το βιντεάκι που ανεβάσαμε με την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία είχε απήχηση, δηλαδή πέρασε από τις οθόνες, 288.000 ανθρώπων, είτε στον υπολογιστή τους είτε στο κινητό τους».

Ο κ. Τάσσου επεσήμανε πως το πρόγραμμα θα υπάρχει σε έντυπη μορφή, η εκτύπωση του οποίου ήταν χορηγία της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», ενώ θα υπάρχει και σε ηλεκτρονικό βιβλίο. Παράλληλα, θα υπάρχει και QR Code, ο οποίος μπορεί να σκαναριστεί με κινητό τηλέφωνο και θα παραπέμπει στο πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος κώδικας θα υπάρχει σε φυλλάδια, τα οποία θα μοιραστούν και σε διόδια, ενώ θα δημιουργηθούν και αυτοκόλλητα με QR Code, τα οποία θα μπορεί να κολλήσει στον χώρο του οποιοσδήποτε επαγγελματίας της Δράμας το επιθυμεί. Ακόμη το πρόγραμμα της Ονειρούπολης θα είναι διαθέσιμο και μέσω της εφαρμογής Novoville, όπου στην ενότητα ημερολόγιο θα μπορεί ο κάθε χρήστης να δει τις εκδηλώσεις κάθε ημέρας. «Αυτό που επιδιώξαμε με το πρόγραμμα είναι να έχουμε μια εξωστρέφεια, μια προσέλκυση επισκεπτών, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης και να ενισχυθεί και η τοπική αγορά», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο κ. Τάσσου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία. Όπως είπε, η τελετή έναρξης της Ονειρούπολης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και σε αυτή θα συμμετάσχει το Μουσικό Σχολείο Δράμας με ένα διασκευασμένο τραγούδι, ενώ σε συνεργασία με σχολή χορού θα δοθεί παράσταση με θέμα την ειρήνη. Ακόμη ο Δήμαρχος Δράμας θα δώσει το κλειδί στον Άη Βασίλη, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Stavento και τους συνεργάτες του. Ο κ. Τάσσου κάλεσε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης, ενώ ζήτησε από τις Δραμινές και τους Δραμινούς να κοινοποιούν τις ενημερώσεις και δράσεις της Ονειρούπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε «να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσο διάδοσης του μηνύματος που έχει να κάνει με την Ονειρούπολη».