Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Τι λένε οι ειδικοί

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, καθώς ήδη στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για αυτές τις ηλικίες. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει δοθεί έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 16 ετών και πάνω.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και για τις παρενέργειες των εμβολίων μίλησαν στο Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Ο κ. Λουκίδης μιλώντας για τις παρενέργειες των εμβολίων ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως δεν έχει αποδειχθεί για ποιον λόγο μετά από έναν εμβολιασμό κάποιοι οργανισμοί εμφανίζουν συμπτώματα και κάποιοι άλλοι όχι. «Στην μέτρηση αντισωμάτων που γίνονται σε επιστημονικό επίπεδο δεν έχει φανεί πως αυτός που ανέπτυξε κλινική συμπτωματολογία μετά το εμβόλιο έχει υψηλότερα αντισώματα σε σχέση με αυτόν που δεν ανέπτυξε συμπτώματα», τόνισε ο καθηγητής.

Για τα συμπτώματα που παρουσιάζονται ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως δεν πρέπει να μας ανησυχούν καθόλου. «Είναι κάτι το οποίο συνέβαινε και με το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε. Εάν όμως κάποιο σύμπτωμα επιμείνει, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πως ίσως φταίει κάποιος άλλος παράγοντας. «Εάν κάποιος εμφανίσει 7 μέρες πυρετό δεν πρέπει να το αποδώσει στο εμβόλιο αλλά θα πρέπει να το ψάξει», σημείωσε και πρόσθεσε πως «για να πέσει ο πυρετός μπορεί κάποιος να πάρει παρακεταμόλη».

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε στην ίδια εκπομπή για τα παιδικά εμβόλια κατά του κορονοϊού και το στάδιο όπου βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης αυτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει ο εμβολιασμός για τους μαθητές από 12 εώς 15 ετών, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαζάνης. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες έχει αποδειχθεί πως είναι στο 100% χωρίς καμία παρενέργεια», τόνισε.

Ο παιδίατρος υπογράμμισε πως το εμβόλιο της Pfizer θα μπορεί να συντηρείται και σε απλό ψυγείο, επομένως ανοίγει ο δρόμος να εμβολιαστούν τα παιδιά και στα ιατρεία των παιδιάτρων. Επίσης ο γιατρός σημείωσε ότι εάν όλα πάνε καλά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, θα μπορέσουν οι μαθητές να βγάλουν τις μάσκες και να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς self test.

Πηγή: newsbomb.gr