ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζιμα

τ. Υπουργού

 

 

Όταν ένα κόμμα μετά από δημοκρατικές εκλογές παίρνει την εντολή διακυβέρνησης, έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόσει καθοριστικές πολιτικές που δεν τις έχει υποσχεθεί στους πολίτες .Διαφορετικά λαθεύει την εντολή. Όμως εδώ δημιουργείται ένα μείζον θέμα που αφορά τη νομοθετική εξουσία, δηλαδή τη Βουλή και τους Βουλευτές. Ο Βουλευτής είναι εκπρόσωπος των πολιτών. Μπορεί να εξελέγη με κάποιο κόμμα, αλλά πρωτίστως πρέπει να εκφράζει το λαό. Όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ κόμματος και πολιτών τότε είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τους πολίτες σε ζητήματα που πράττει διαφορετικά από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά το κόμμα του.

Η εποχή μας είναι εποχή πληροφορίας και έκρηξης των μέσων επικοινωνίας. Δεν σημαίνει όμως πως οι εκπρόσωποι του λαού πρέπει να αναπτύσσουν προσωπικές πολιτικές ή να αποπροσανατολίσουν το λαό προκειμένου να περισωθούν πολιτικά.

Σε μια υγιή Δημοκρατία η φωνή του λαού επιβάλλεται να ακούγεται καθημερινά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτά τα κέντρα είναι κέντρα από τα οποία θα πηγάζουν πολιτικές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα και θα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή όταν την νιώθει ο λαός και όχι λίγα οικονομικά συμφέροντα. Ο Βουλευτής και η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση έχουν υποχρέωση κάθε μέρα να σκέφτονται και να ενεργούν ώστε να ωφελήσουν τους πολίτες. Να δημιουργούν συνθήκες για ένα καλύτερο παρόν αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν έχει την πολυτέλεια ο Βουλευτής να είναι αδιάβαστος στα νομοσχέδια της Βουλής. Δεν μπορεί να ψηφίζει η να καταψηφίζει χωρίς να έχει μελετήσει τα νομοσχέδια. Ιδιαίτερα εκείνα από τα οποία εξαρτάται η ποιότητα ζωής ενός λαού.

Η υπόθεση της πολιτικής είναι σοβαρή και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι εκπρόσωποι της τόσο καλύτερα για το λαό. Δεν εκλέγεται κάποιος για να αποφεύγει τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Η πολιτική είναι ύψιστη λειτουργία της δημοκρατίας και ως τέτοια οι εκπρόσωποι της σε όλα τα επίπεδα οφείλουν να την υπηρετούν με αυταπάρνηση.