ΑΡΘΡΟ

του Μαργαρίτη Τζίμα

πρ. Δημαρχου

Είναι ύψιστο το αξίωμα του Δημάρχου. Κανένα άλλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Έχω διατελέσει Δήμαρχος, Βουλευτής, Υπουργός. Όμως οι πολίτες στον δρόμο με αποκαλούν ΔΗΜΑΡΧΕ.

Τώρα πλησιάζουν οι εκλογές. Είναι απολύτως θεμιτό να θέλει κάποιος να γίνει Δήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος, Περιφερειάρχης, Περιφερειακός σύμβουλος. Η πόλη και το χωριό πάντοτε χρειάζονται έργα. Αυτά δεν τελειώνουν ποτέ. Ο κάθε πολίτης θέλει και ένα έργο μπροστά στο σπίτι του. Διαφορετικά φταίει για όλα ο Δήμαρχος.

Η Δράμα έχει μια ιστορία στην αυτοδιοίκηση. Στο παρελθόν με Δημάρχους ισχυρά κομματικοποιημένους, αλλά με πληθώρα έργων που ακόμη κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση έχασε τον διεκδικητικό της χαρακτήρα. Δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, ούτε αρμοδιότητες, αλλά κυρίως ούτε πόρους. Και σε αυτό ευθύνη φέρει η Κεντρική Ένωση Δήμων. Αυτό βολεύει την εκάστοτε κεντρική εξουσία, η οποία θέλει μια αδύναμη αυτοδιοίκηση, έναν αδύναμο αποκεντρωμένο μηχανισμό εξουσίας. Όμως αυτό είναι λάθος.

Στην προσπάθειά τους πολλοί Δήμαρχοι για να παραμείνουν στην εξουσία και οι αντιπολιτεύσεις να γίνουν εξουσία, γίνεται ένας ανηλεής πολιτικός πόλεμος μηδενισμού από τη μια και υπεραξίας από την άλλη. Εξουσίες χωρίς έργο, αλλά με μηχανισμούς προπαγάνδας προσπαθούν να διατηρηθούν στα αξιώματα. Από την άλλη οι αντιπολιτεύσεις ασχολούνται με λακκούβες και σκουπίδια. Δεν λέω οι πόλεις πρέπει να είναι πεντακάθαρες και να έχουν καλό οδικό δίκτυο. Όμως αυτή είναι η αυτοδιοίκηση;

Ίσως ήρθε η εποχή πριν τις δημοτικές εκλογές να ψηφιστεί από το υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα έργων πενταετίας που θα το σεβαστεί όποιος εκλεγεί. Μπορούν να συμφωνήσουν τώρα πριν τις εκλογές; Έτσι οι πολίτες θα αρχίσουν να εμπιστεύονται την πολιτική και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση.

Χαίρομαι που βλέπω εκατοντάδες συμπολίτες μου να θέλουν να προσφέρουν στα κοινά. Όμως συνήθως απογοητεύονται. Ας τους δώσουμε ένα ρόλο από τώρα. Ας συγκεντρωθούν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι να συζητήσουν από τώρα για το μέλλον αυτού του τόπου. Και να αποφασίσουν σε μερικούς άξονες δημιουργίας.

Ξέρω, θα πείτε δεν γίνονται αυτά. Και όμως εδώ κάποτε συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη απειλή. Την καταστροφή του περιβάλλοντος με τους λιγνίτες. Όλοι ήμασταν ενωμένοι. Και το πετύχαμε.

Όλοι αγαπούν την πόλη και τα χωριά. Είναι ώρα με ενωμένες τις δυνάμεις δημιουργίας να προχωρήσει περισσότερο τόπος μας.