Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ

 

 

Του Γιάννη Παπουτσή

Μέλους της προσωρινής Ν.Ε. Δράμας του «Κινήματος Αλλαγής»

 

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Την Τετάρτη 7/2/2018 συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα προσωρινή Ν.Ε. Δράμας του «Κινήματος Αλλαγής».

Η αρχική αμηχανία ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα, έγινε και μετατράπηκε αμέσως -ως δια μαγείας- σε εμπιστοσύνη μιας και η συναίσθηση ευθύνης και η αποφασιστικότητα, που όλοι επέδειξαν ως συμμέτοχοι της κοινής προσπάθειας για το νέο μας ξεκίνημα, αποτελεί την προϋπόθεση του νέου πολιτικού συγχρωτισμού μας.

Ξεκινάμε δυναμικά επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η χώρα βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια σε μια δύσκολη καμπή και έχουμε σχεδόν μια 10ετία ύφεσης.

Πρέπει να βρεθεί η διέξοδος.

Ο σκοπός μας είναι ένας, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και αυτό αφορά βεβαίως τη χώρα.

Είναι σαφές πως το μεγάλο μας πρόβλημα, αν αφαιρέσουμε τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης (2009-2011) από το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, δεν έγινε μια σοβαρή προσπάθεια αλλαγής, δηλαδή την πραγματική αντιμετώπιση των ουσιαστικών αιτιών της κρίσης, έκτοτε δεν έχει διαφανεί η διάθεση, θέληση και η βούληση εκ μέρους άλλης πολιτικής δύναμης να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα.

Οφείλουμε να το τονίζουμε αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Στην πατρίδα μας – δυστυχώς σε αντίθεση με άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισλανδία), οι οποίες κατανόησαν εξ αρχής το πρόβλημα και βγήκαν από την κρίση τους και τα μνημόνια – δεν έχει διεξαχθεί σε βάθος μια σοβαρή συζήτηση για να αποτυπωθούν και κατανοηθούν, ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης.

Αντίθετα διεξάγεται μια συζήτηση σε επίπεδο παραφιλολογίας και συνωμοσιολογίας.

Για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Υπήρχε ένα – σκοτεινό – σχέδιο που μας έβλαψε.

Κανείς τελικά δεν φταίει.

Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι.

Ναι! Αλλά η χώρα έχει προβλήματα.

Η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε.

Οι θεσμοί δεν λειτουργούν.

Θα μπορούσε π.χ. η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2004-2009) να υπερδιπλασιάσει το χρέος της χώρας, αν υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή παρακολούθησης και τήρησης του προϋπολογισμού;

Άρα, λοιπόν, αν κάτι έχει ανάγκη αυτή την στιγμή η χώρα είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα.

Οφείλουμε να δούμε και να διακρίνουμε, πού υπάρχουν παθογένειες.

Και αυτές να διορθώσουμε και να επουλώσουμε.

Αυτός είναι ο σκοπός της προσπάθειας που καταβάλλουμε.

Πολύ συνοπτικά σκοπός μας είναι η προοδευτική αλλαγή της χώρας.

Αν δεν διεξαχθεί δημόσια μια σοβαρή συζήτηση γα να αλλάξει η χώρα, και να επαναθεσπισθεί η Δημοκρατία μας, τότε οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά φαινόμενα και εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να παρακολουθούμε άβουλοι, άμοιροι αυτήν την προσπάθεια και απλώς θα οργιζόμαστε.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δεν θα το αφήσουμε να συνεχίζεται…

Το επικείμενο συνέδριό μας ελπίζουμε ότι θα αλλάξει τα πράγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς, θα ενοποιηθεί επί τέλους αυτός ο χώρος με εγγύηση τους 210.000 και πλέον πολίτες που ψήφισαν για την νέα μας αρχηγό.

Από την μέχρι τώρα προσπάθεια διαφαίνεται η θέληση να προχωρήσουμε σε κάτι πολύ σοβαρό, στη συγκρότηση δηλαδή μιας πολιτικής δύναμης τέτοιας που να μπορεί να υλοποιήσει και να αντιμετωπίσει τη ρίζα του κακού.

Σ’ αυτή την προσπάθεια βρισκόμαστε.

Καλούμε όλους όσοι συμμετείχαν στην αρχική μας προσπάθεια να πρωταγωνιστήσουν ενεργά στις διαδικασίες και διεργασίες για να διαμορφώσουμε τις πολιτικές εξελίξεις.