ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Δυστυχώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον! Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για ικανοποίηση του δικαίου αιτήματος. Την 1.1.2007, δυο χρόνια αργότερα η Βουλγαρία έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική Κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να ασκήσει VETO. Δεν το έπραξε. Δεν ξέρω για ποιους λόγους.

Η ελπίδα όμως δεν χάθηκε. Υπάρχει ευτυχώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Συνθήκη του Neuilly (Νεϊγί) εξακολουθεί να ισχύει. Γιατί αναμένουμε λοιπόν και εκλιπαρούμε τους βόρειους γείτονες; Γιατί πανηγυρίζουμε για τα κατά καιρούς ψιχία, που μας χαρίζονται; Η Χάγη θα μας δικαιώσει. Βούληση χρειάζεται!

Ασφαλώς η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν πρέπει να αφορά μόνο τα κλαπέντα από την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, αλλά και από τις Ιερές Μονές: Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Καλαμούς και Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης και Αγίας Κυριακής Αλιστράτης.

Βέβαια η προσφυγή προϋποθέτει και κόστος. Αυτό μπορούν να το καλύψουν οι πιο πάνω Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και οι Αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού των πιο πάνω Νομών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ο Νομός Σερρών υπήρξε κι αυτός θύμα ορθοδόξων κατ’ όνομα ληστών.

Μόνο έτσι η Μεγαλόχαρη και θαυματουργή Παναγία μας, η οποία μολονότι υπέστη τα πάνδεινα σε καιρούς δυσχείμερους και στήριξε με όλη την αγάπη Της το δούλον Γένος των Ορθοδόξων, θα βρει ησυχία Της!

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερη ενημέρωση για την πονεμένη ιστορία των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας, υπάρχουν τα ακόλουθα πονήματα:

  1. Γ. Παπάζογλου, Χειρόγραφα και Βιβλιοθήκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  2. Του ιδίου, Εικοσιφοίνισσα
  3. Μ. Προβατάκης, Εικοσιφοίνισσα του Παγγαίου
  4. Γ.Κ. Χατζόπουλος, Ιστορικά Ανάλεκτα της Εκκλησίας της Δράμας