ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Η Απλή Αναλογική είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, με την αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Είναι η Δημοκρατία του δημότη και όχι το μάντρωμα των ψηφοφόρων.

Ένα πλαίσιο λοιπόν αλλαγών του «Καλλικράτη». Ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος που θα βοηθήσει να ωριμάσει και να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ο λαός, αρκεί να συνοδεύεται από αναπτυγμένους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου. Έτσι οι ενεργοί πολίτες για τα τοπικά τους θέματα θα μπορούν να εκφράζονται, χωρίς ν’ ακολουθούν πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που μάλιστα όταν δεν τους ενώνουν κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις πού οδηγούν; Σε ισχυρές μειοψηφίες που θα ‘ναι ρυθμιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια θα υπάρξουν συνεργασίες.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η ενισχυμένη αναλογική εξυπηρετεί τους πολιτευτές στα αυτοδιοικητικά πράγματα και σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού οδηγεί σε παρασκήνιο που είναι η κουρτίνα του κομματικού συστήματος.

Με την Απλή Αναλογική δεν θα υπάρχουν Δήμαρχοι αφέντες – κομματάρχες που έχουν τον απόλυτο έλεγχο και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Άρα κομμένες οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες και στα έργα, κομμένες και οι ενδεχόμενες μίζες.

Πολλοί Δήμαρχοι με πρώτο και καλύτερο τον κ. Πατούλη και με τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη που είναι από «τζάκι» και έχουν χρήμα δεν θέλουν την Απλή Αναλογική. Γιατί να θέλουν όλοι αυτοί; Αφού δεν θέλουν να αφήσουν την απόλυτη εξουσία, σόγια, κουμπάροι, σύζυγοι, αδελφοξαδέλφια που για «σιγούρεμα» ψήφων κάθε φαμίλιας να!!! Ένα σεντόνι υποψηφίων!!! Δεν μπορεί να ψηφίζουμε τον α’ συνδυασμό και η ψήφος μας να πριμοδοτεί τον β’ συνδυασμό.

Καλό νέο ότι με λίγες ψήφους θα εκλέγεται υποψήφιος Δήμαρχος!!! Άλλωστε στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Έτσι θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα που με φθηνό παράβολο θα διεκδικήσουν θέση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη χωρίς «φατρίες» και υποσχέσεις κτλ. από πίσω.

Η Κυβέρνηση λέει ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί η Απλή Αναλογική εδώ και χρόνια, διότι είναι ένας δημιουργικός αποτελεσματικός τρόπος χωρίς κινδυνολογία. Υπέρ της Απλής είναι η Ένωση Κεντρώων, το Κ.Κ.Ε. διαχρονικά υπέρ, Πα.Σο.Κ. ερωτηματικό το τι θα πράξει, ενώ τώρα ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει το εσωτερικό του κόμματος (Έθνος).

Τελειώνω με τα λόγια του δημοσιογράφου Χρ. Βούζα: Με την Απλή Αναλογική θα αποκαλυφθεί ποιοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης φοβούνται όχι την Απλή Αναλογική, αλλά τη ψήφο των ίδιων των πολιτών.

Συμπολίτες μου ας σκεφθούμε λοιπόν πολύ τι συμφέρει για το καλό των πολιτών ενός Δήμου, εδώ της Δράμας φυσικά.