ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

 

«Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής. Και ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν αυτή μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί, τουλάχιστον κατά τρόπο που να διορθωθούν σημεία τα οποία προβληματίζουν ορισμένους, όπως η γλώσσα και η εθνότητα των βορείων γειτόνων μας. Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ξεκάθαρο διά του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει το πρωτόκολλο εντάξεως της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ η χώρα θα ασκήσει βέτο» (CNN.gr, 27/1/2019)

Το παραπάνω απόσπασμα είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας από το CNN.gr τις ημέρες που ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Τις ημέρες που οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν στη Βουλή τη Συμφωνία και δέχτηκαν τις απειλές, τα υβριστικά συνθήματα, τις χυδαίες επιθέσεις από ψηφοφόρους, στελέχη και Βουλευτές της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ ψήφισε και κάνει τα πάντα για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στην Ε.Ε.

Παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση μίας από τις 3 διεθνείς συμβάσεις που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Στο άρθρο ένα καταγράφεται η ΒΟΥΛΗΣΗ των δύο μερών για περαιτέρω ενίσχυση κι ενθάρρυνση της συνεργασίας και για προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων και θεσμικών τους οργάνων, με σκοπό την παροχή συνδρομής στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως προς την ευρωπαϊκή της πορεία, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, όσον αφορά στην υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τη θέση «θα βάλουμε βέτο, θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία, θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση τις συνομιλίες με τα Σκόπια, θα τους μπήξουμε, θα τους δείξουμε» περάσαμε στη θέση της βούλησης για βοήθεια έτσι ώστε να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξαιρετικός αναλυτής για να καταλάβει πόσο πολιτικοί απατεώνες ήταν και είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι λοιποί νεοδημοκράτες που δίχασαν τον ελληνικό λαό για κάτι που τώρα προσφέρουν απλόχερα στους γείτονες.

Δεν ξέρω αν βλέπουν ποτέ τον εαυτό τους στον καθρέφτη κι αν νιώθουν μία ελάχιστη ντροπή για όσα είπαν για εμάς που υπερψηφίσαμε τη Συμφωνία.

Δεν ξέρω τι θα πράξουν οι Βουλευτές της Ν.Δ. στην επερχόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θα νιώσω όμως δικαιωμένος εφόσον οι συμβάσεις αυτές υπερψηφιστούν γιατί θα έχει αποδειχτεί ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι ας το πλήρωσα κι εγώ και άλλοι/ες σύντροφοι/ισσες Βουλευτές/ριες με ήττα στις εκλογές. Κι ας το πλήρωσε κι ο ΣΥΡΙΖΑ με ήττα στις εκλογές.

Από την άλλη θα ήθελα να ακούσω και όσους/ες ήρθαν έξω από το σπίτι μου και φώναζαν για προδότες και κρεμάλες και φυσικά ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του περσινού Ιούλη.

Ο διχασμός σε πλαστά διλήμματα, όπως αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών, μπορεί οδηγεί σε πρόσκαιρες κι ευκαιριακές νίκες για ένα πολιτικό κόμμα. Η πραγματικότητα όμως αργά ή γρήγορα θα σε φέρει ενώπιον των συνεπειών αυτού του διχασμού. Και τότε θα πρέπει να εξηγήσεις γιατί έκανες αυτήν επιλογή…