Της Χαράς Κεφαλίδου

Βουλευτού Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας

 

 

 

Κατά την προ ημερών συζήτηση επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα στη Βουλή, η Κυβέρνηση έκανε άλλη μια φορά «κηδεία με ξένα κόλλυβα», διατυμπανίζοντας ότι έδωσε 3 δις. ευρώ στους αγρότες. Λες και τα έδωσε από την τσέπη της. Τα χρήματα που πράγματι δόθηκαν είναι από επιδοτήσεις και Προγράμματα που δικαιούνται οι αγρότες. Δεν βγήκαν από τον «κρατικό κορβανά» και είναι μειωμένα φέτος κατά 8,5% από την ΚΑΠ 2014-2019 της Ε.Ε.

Οι επιδοτήσεις άρα και το εισόδημα των αγροτών συνολικά θα μειωθούν περίπου 60%. Αυτό το επισημαίνουν οι αγρότες και ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα «οι ενισχύσεις αυτές είναι ενισχύσεις για τους αγρότες. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους, είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών». Για το ίδιο θέμα γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η Κυβέρνηση όμως συνεχίζει τα «μαγειρέματα» στη διαδικασία της πληρωμής και τσεκουρώνει κατά περίπου 8,5% το ύψος των περικοπών της βασικής ενίσχυσης.

Πού είναι ο Αύγουστος του 2015 που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε περήφανα ότι στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εκχωρηθεί το 30% των πόρων στις Περιφέρειες; Πού πήγε η βεβαιότητά του ότι στο τέλος της ημέρας θα θερίσουμε καρπούς; «Σπέρνουμε τώρα», έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2015! Έχουμε μπει στο 2018 κι ακόμα να θερίσουμε κάτι άλλο εκτός από χαράτσια!

Στην περασμένη ΔΕΘ με περίσσια περηφάνια ανέλυε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έβαζε λέει ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Με τι; Τελικά με τη φορολόγηση των βασικών αγροτικών ενισχύσεων!

Την ίδια ώρα η Ολλανδία, με την εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογικών και επιστημονικών δεδομένων έχει καταφέρει ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα στη γεωργία. Κατέχει παγκοσμίως την 9η θέση από πλευράς αξίας εξαγωγών με τον γεωργικό τομέα να καταλαμβάνει το 25% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της. Είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη ανθοκομικών προϊόντων στον κόσμο, ενώ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις εξαγωγών σε κηπευτικά, γάλα και γαλακτοκομικά. Εκεί που όλες οι φυσικές συνθήκες είναι ενάντιες, οι κλιματολογικοί παράγοντες, η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η κοινή εθνική συνείδηση, η συλλογική προσπάθεια χωρίς πολιτικές αποχρώσεις και η αταλάντευτη θέληση έφεραν αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα εμείς εδώ στον ευλογημένο τόπο που ο ήλιος, ο αέρας και η γη συνωμότησαν και ό,τι πετάξεις φυτρώνει, με 20% αγροτικό πληθυσμό, έμπειρους παλαιούς αγρότες, ορεξάτους νέους μορφωμένους σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που επέλεξαν να αφήσουν τις καρέκλες της Αθήνας και να γυρίσουν στην πρωτογενή παραγωγή, καμαρώνουμε την «αριστερή» Κυβέρνηση που βάζει τη μια τρικλοποδιά πίσω από την άλλη. Στη δική μας αγροτική πολιτική προτεραιότητα έχει ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, σε συνδυασμό με τους ετεροσυνταξιούχους. Στη χώρα μας καταφέραμε να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των απασχολούμενων με το αγροτικό επάγγελμα, με ανυπολόγιστες μελλοντικές συνέπειες για το ύψος των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Προτεραιότητα έχει το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να καταφύγουν στην πώληση προϊόντων χωρίς τιμολόγια (μαύρη οικονομία). Απόδειξη, η δραματική μείωση των δηλωθέντων αγροτικών εισοδημάτων το οικονομικό έτος 2016.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση φορολογεί τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις από το πρώτο ευρώ με συντελεστή από 22% έως και 45%. Ταυτόχρονα, υπερδιπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές και καταργεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση. Οι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών από φυσικές καταστροφές και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες. Οι αγρότες καλούνται να επενδύσουν στην επόμενη σεζόν, να πληρώσουν φόρους και εισφορές χωρίς καμιά ρευστότητα.

Στην αγορά η έλλειψη συντονισμένων ελεγκτικών μηχανισμών έχει δώσει χώρο στην ασυδοσία, οι ελληνοποιήσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι εναρμονισμένες πρακτικές δίνουν και παίρνουν, χτίζοντας ένα προσφιλές στην κυβέρνηση περιβάλλον χωρών Λατινικής Αμερικής.

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνα τους στην πανέμορφη και ευλογημένη χώρα μας. Αυτά συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών να πιστέψουμε ότι ο «γάιδαρος πετάει» και στα εύφορα εδάφη μας φυτρώνουν «Λεφτιές ποικιλίας Ευρώ».

 

*Το άρθρο της κ. Κεφαλίδου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα liberal.gr