ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΦΙΛΙΩ ΠΑΝΤΙΚΙΔΟΥ

 

 

  • «Η “Δύναμη Δημιουργίας” είναι μια δυνατή ομάδα, με άξια στελέχη, με πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλη όρεξη για δουλειά και προσφορά»
  • «Το πρόγραμμά μας είναι πολυεπίπεδο, καλύπτει όλους τους τομείς που χρειάζονται αναβάθμιση και προσβλέπει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου μας»
  • «Οι δημότες του Δήμου Προσοτσάνης στερούνται μιας αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής που δικαιούνται και μπορούν να έχουν. Ο Δήμος μας σε πολλά επίπεδα είναι απαξιωμένος και υστερεί σημαντικά»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η κ. Φιλιώ Παντικίδου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Προσοτσάνης με την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» του κ. Θόδωρου Αθανασιάδη.

 

Ποιο ήταν το κίνητρο εμπλοκής σας με τα αυτοδιοικητικά πράγματα;

Θεωρώ υποχρέωση του πολίτη την εμπλοκή με τα κοινά, στο βαθμό που καθένας δύναται. Δυστυχώς, η απαξίωση της πολιτικής έχει επιφέρει, συνεκδοχικά, και την απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά, κάτι που είναι λάθος ολέθριο. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το τι συμβαίνει στον τόπο μας και φέρουμε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για πράξεις, για παραλείψεις αλλά, κυρίως για τις επιλογές μας. Μόνο η ενασχόληση με τα κοινά, σου εξασφάλιζε τον τίτλο του πολίτη στην Αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γνώριζαν…

 

Δεν είναι πρώτη φορά που μπαίνετε στον αυτοδιοικητικό στίβο…

Από το 2002 ασχολήθηκα ενεργά, ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος με τον Θόδωρο Αθανασιάδη στον πρώην Δήμο Σιταγρών, και για δυο τετραετίες συμπορευθήκαμε. Είχα την τιμή να διατελέσω Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και Αντιδήμαρχος Δήμου Σιταγρών. Η οχταετής θητεία μου μου προσέφερε μεγάλη εμπειρία, γνώση και πολλά εφόδια πάνω στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Διετέλεσα αιρετό μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Δράμας, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ, Εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ισότητας. Υπήρξα, επί σειρά ετών, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Σιταγρών, μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Σιταγρών, μέλος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Φωτολίβους, Υπεύθυνη παρακολούθησης προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Φωτολίβους. Αντιλαμβάνεστε , λοιπόν ότι δεν έρχομαι ως κομήτης στην Αυτοδιοίκηση και σίγουρα ούτε στην εν γένει κοινωνική ζωή του τόπου.

 

Τα τελευταία χρόνια απείχατε από τα κοινά…

Μου επιτρέπετε να διορθώσω: τα τελευταία χρόνια δεν συμμετείχα στην Αυτοδιοίκηση. Εξακολουθώ, ωστόσο, να ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά, όπου και όποτε κρίνεται ότι μπορώ να προσφέρω. Εξάλλου για τέσσερα χρόνια διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Φωτολίβους, ενώ όλα τα χρόνια συμμετέχω στον τόπο μου στον Πολιτιστικό Σύλλογο, στο Φιλανθρωπικό Σύλλογο, στην Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και ως εθελόντρια στο Σύλλογο Παραπληγικών Νομού Δράμας και στην Ένωση Κυριών Δράμας.

 

Η ενασχόλησή σας με τη δημοσιογραφία σας βοήθησε σε όλη αυτή την παρουσία σας;

Η δεκαπενταετής, ενεργή, ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα, το οποίο μου ανοίγει πόρτες, μου εξασφαλίζει πολλές γνωριμίες με σημαντικούς ανθρώπους από διάφορους χώρους. Όμως μαζί με τις Ακαδημαϊκές σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και την τελευταία επαγγελματική μου ενασχόληση ως ελεύθερη επαγγελματίας συνιστούν, όλα μαζί, μια ενότητα. Από την άλλη, οι αρχές και οι αξίες που έχω λάβει από την οικογένειά μου, αλλά και οι επιλογές στην προσωπική μου ζωή συμπληρώνουν ένα πάζλ που για να σταθεί ακλόνητο χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και δουλειά.

 

Επιστρέφετε, λοιπόν στην αυτοδιοίκηση, δυναμικά και με μεγάλο υπόβαθρο…

Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη. Δε μου αρέσει καθόλου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας. Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Οι δημότες του Δήμου Προσοτσάνης στερούνται μιας αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής που δικαιούνται και μπορούν να έχουν. Ο Δήμος μας σε πολλά επίπεδα είναι απαξιωμένος και υστερεί σημαντικά. Οι εξελίξεις τρέχουν κι εμείς τις παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν, καθηλωμένοι σε αγκυλώσεις σχετικές με έλλειψη πόρων και άλλες στερεότυπες δικαιολογίες που βολεύουν πολύ όταν υπάρχει ανεπάρκεια ή οκνηρία.

 

Κατηγορείτε τη Δημοτική αρχή για απραξία;

Ουδείς εκών κακός… Μπαίνοντας στον αυτοδιοικητικό στίβο, ξεκινούν όλοι με καλές προθέσεις. Ο δρόμος για την κόλαση όμως είναι στρωμένος με καλές προθέσεις… Κανείς δε θέλει το κακό του τόπου. Ωστόσο, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, χρειάζονται και οι προϋποθέσεις.

 

Γιατί συνεργάζεστε με το Θόδωρο Αθανασιάδη και συμμετέχετε στη Δύναμη Δημιουργίας;

Τον Θόδωρο Αθανασιάδη τον γνωρίζω πολλά χρόνια και έχουμε συνεργαστεί στα κοινά. Είναι έξυπνος, δημιουργικός, άοκνος, προσηνής και ανθρώπινος. Γνωρίζει πολύ καλά την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει όραμα για τον τόπο. Είναι ότι χρειάζεται ο Δήμος Προσοτσάνης αυτή τη στιγμή. Η «Δύναμη Δημιουργίας» είναι μια δυνατή ομάδα, με άξια στελέχη, με πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλη όρεξη για δουλειά και προσφορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν μας δοθεί η ευκαιρία από τους συνδημότες μας, θα καταφέρουμε πολλά στο μέλλον. Άλλωστε, το πρόγραμμά μας είναι πολυεπίπεδο, καλύπτει όλους τους τομείς που χρειάζονται αναβάθμιση και προσβλέπει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου μας.

 

Ποιο θεωρείτε το δυνατό σημείο του προγράμματος της παράταξής σας;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εφικτό, υλοποιήσιμο, που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και του Δήμου Προσοτσάνης. Προβλέπει σοβαρές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας. Παρεμβάσεις στη διοίκηση, στον τομέα της υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Έργα υποδομών αλλά και προτάσεις για την οικονομική αναβάθμιση που στοχεύουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.

 

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει επηρεάσει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν πλέον οι πόροι που υπήρχαν παλαιότερα. Πώς θα καταφέρετε να δημιουργήσετε χωρίς τους προβλεπόμενους πόρους;

Αυτό ισχύει, εν μέρει, γιατί πραγματικά να μειώθηκαν οι πόροι της αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω της Περιφέρειας. Αν υπάρχει σωστός σχεδιασμός και τεκμηριωμένες μελέτες, μπορούν να εξασφαλισθούν πόροι. Απαιτείται γνώση και εγρήγορση. Όραμα και έμπνευση.

 

Ο «Κλεισθένης» έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία. Θεωρείτε ότι είναι επ’ ωφελεία της αυτοδιοίκησης;

Ο «Κλεισθένης» μεταβάλλει σημαντικά τη θεσμική πραγματικότητα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και διαμορφώνει διαφορετικό τοπίο, κυρίως, σε οργανωτικό, διοικητικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δε θα επηρεαστεί σημαντικά η καθημερινότητα των δημοτών από τις αλλαγές. Από την άλλη όμως, προβλέπονται αλλαγές που απαιτούν νέες αντιλήψεις σχετικά με τη συνεργασία και τη διοίκηση μέσα στο Δήμο. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι πάγιο αίτημα της δημοκρατίας. Επίσης, η αποσύνδεση της εκλογής του Συμβουλίου Κοινότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία σε αυτό.

 

Γιατί οι δημότες της Προσοτσάνης να επιλέξουν εσάς προσωπικά να τους εκπροσωπείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Οι συνδημότες μου με γνωρίζουν πολύ καλά, εδώ και πολλά χρόνια. Κινήθηκα πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον, το καλό του τόπου και μοναδικό μου κίνητρο ήταν η επιθυμία της προσφοράς. Νομίζω ότι έχω υπάρξει αποτελεσματική όποτε κάτι μου ζητήθηκε να φέρω εις πέρας και λειτουργώ με ευελιξία. Δεν κάνω διακρίσεις σε κανένα επίπεδο και θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί ο τόπος μας και να έχουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει. Καλώ, λοιπόν του συνδημότες μου να με στηρίξουν. Να επισημάνω εδώ ότι όσοι επιθυμούν να με τιμήσουν με την επιλογή τους, με βρίσκουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στην Εκλογική Περιφέρεια Προσοτσάνης, που σημαίνει ότι διεκδικώ τον έναν από τους τρεις σταυρούς εντός της εκλογικής περιφέρειας Προσοτσάνης, και τον έναν σταυρό στην Εκλογική Περιφέρεια Σιταγρών προς την Προσοτσάνη.