ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ 18ΜΗΝΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

  • Αναλυτική παρουσίαση του πλήθους των επιτυχημένων δράσεων ανά θεματικό τομέα
  • Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ανατράπηκε η κατάσταση που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Πλησιάζουμε αισίως στο κλείσιμο ενός 18μηνου διοίκησης από τη Δημοτική Αρχή του κ. Θέμη Ζεκερίδη στο Δήμο Δοξάτου, έναν οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ανθρώπους που θέλουν το καλό και την πρόοδο στις τοπικές τους κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος κ. Ζεκερίδης άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε για όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το 18μηνο και για όλα όσα οραματίζεται για τον πολύπαθο αυτό Δήμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ουτοπία παραμένει στόχος του».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου στο Καλαμπάκι και ήταν άκρως ενημερωτική και ουσιαστική.

 

Κύριε Δήμαρχε, Γιατρέ, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε δίνοντας αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα μας.

Κύριε Λάτσα, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των συνεργατών μου, αιρετών και μη, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου, καταγράφοντας τι κάναμε αυτούς τους σχεδόν 18 μήνες, αλλά και τι σκεφτόμαστε για το μέλλον.

Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να αναφέρετε τις ενέργειες που πραγματοποιήσατε, τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέσατε αυτό το σχεδόν 18μηνο της Διοίκησής σας;

Θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να αναφερθώ στη δράση μας ανά άξονες και ελπίζω να μη σας κουράσω.

 

Διοίκηση

Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου μας με στόχο να δημιουργήσουμε θέσεις οι οποίες όντας κενές μπορούν να διεκδικηθούν μέσω κινητικότητας και να λυθούν χρόνια προβλήματα του Δήμου. Ο οργανισμός αυτός προβλέπει Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Τμήμα Δόμησης και το σημαντικότερο, τη σύσταση Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα τμήματα του Δήμου τα οποία ασχολούνται με τα κοινωνικά θέματα και να αναπτύξουμε τον κοινωνικό τομέα που είναι σχεδόν ανύπαρκτος στο Δήμο μας.

Συντάξαμε νέους κανονισμούς για τη λειτουργία του Δήμου δίνοντας τη δική μας οπτική.

Ολοκληρώσαμε τον πειθαρχικό έλεγχο 28 περιπτώσεων και τελείωσε ουσιαστικά η ομηρία υπαλλήλων. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προβλήματα στα στελέχη μας και πολύ δε περισσότερο δεν ήταν δυνατόν να μετατρέψουμε το Δήμο σε τόπο ρεβανσισμού και τιμωρίας. Έκλεισε λοιπόν και αυτό το κεφάλαιο και συνεχίζουμε μπροστά με τα στελέχη απαλλαγμένα από κάθε μορφή εκδικητικότητας που τα ταλάνιζε.

Μια από τις ενέργειες στην οποία προχώρησα άμεσα ήταν να διαμορφώσω μαζί με τους συνεργάτες μου κατάλογο ωφελούμενων στον ΟΑΕΔ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον καθένα έτσι ώστε να είναι όλοι χρήσιμοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν όλοι σε θέσεις σημαντικές για τη λειτουργία του Δήμου μας.

Προχωρήσαμε και σε προγράμματα εποχιακών προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και 2μήνων και 4μήνων χρονικών διαστημάτων, τους οποίους αξιοποιήσαμε για τις ανάγκες του Δήμου, στο πράσινο, την καθαριότητα, την πυροπροστασία, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας. Δεν αφήνουμε τίποτα αναξιοποίητο, αρκεί να έχουμε την ενημέρωση και να είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι προκειμένου να προβούμε σε κινήσεις ανακούφισης συμπολιτών μας. Να σας πω χαρακτηριστικά πως μέσω 8μήνου εντάξαμε στο δυναμικό μας έναν κτηνίατρο για να συμβάλει στη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων, καθώς ναυάγησε η υπόθεση με το διαδημοτικό κυνοκομείο. Η συμμετοχή του κτηνιάτρου δε, είναι σε απόλυτη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Προσλάβαμε τέσσερις ειδικούς συμβούλους. Οι τρεις εξ αυτών τοποθετήθηκαν στην τεχνική υπηρεσία και η τέταρτη πρόσληψη είχε αντικείμενο αυτό της Νομικής επιστήμης. Ωστόσο, από τους τρεις συμβούλους η μία, η μηχανικός, επέλεξε μία μόνιμη θέση σε άλλο φορέα.

Δημιουργήθηκε ένα δικαστικό αρχείο με εκατοντάδες υποθέσεις που ταλανίζουν το Δήμο μας και σε συνεργασία με νέους δικηγόρους του Δήμου μας βάζουμε φρένο σε πολλά πράγματα και σταματάμε τη γνωστή κατάσταση της ερημοδικίας.

Η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του ΟΓΑ γίνεται από τους υπαλλήλους μας εκτός του βασικού ωραρίου τους, ώστε να μη λειτουργούν εις βάρος της εξυπηρέτησης των υπόλοιπων δημοτών.

Αξιοποιούμε το πρόγραμμα 55+ του ΟΑΕΔ δίνοντας τη δυνατότητα για εργασία, αφού μελετήσαμε πολύ καλά τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε και με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία λειτουργίας πενταψήφιου τηλεφωνικού κέντρου μέσω του οποίου οι δημότες μας θα εξυπηρετούνται για προβλήματα που έχουν.

 

Οικονομία

Αποστείλαμε τους λογαριασμούς που δεν είχαν σταλεί από την προηγούμενη διοίκηση και αφορούσαν τα έτη 2017 έως και 2019 για να μπορέσουμε να καλύψουμε το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα.

Εξετάσαμε όλες τις ενστάσεις δημοτών μας που χρόνιζαν και στις περισσότερες από αυτές είχαν δίκιο οι δημότες.

Ενημερώσαμε τους δημότες μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και την αναγκαιότητα να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών.

Επισκεφτήκαμε τον Υπουργό Εσωτερικών για να ζητήσουμε βοήθεια όταν βρεθήκαμε στο αδιέξοδο της κατάρτισης προϋπολογισμού για το 2020. Η βοήθεια ήταν άμεση με την απόφασή τους να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των τελεσίδικων αποφάσεων και λίγους μήνες αργότερα σε αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέρος αυτών των χρημάτων θα το αποπληρώσει ο Δήμος, ωστόσο ήταν μια ανάσα για να σταθούμε στα πόδια μας, μια και για να περπατήσουμε χρειάστηκε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια η οποία και συνεχίζεται. Έχουμε πληρώσει ένα σωρό υποχρεώσεις και έχουμε κλείσει πολλά μέτωπα που είχαν ανοίξει στο παρελθόν. Υπάρχουν δυστυχώς όμως ακόμα 400.000 με 450.000 ευρώ πληρωμές που δεν μπορούν να γίνουν λόγω εκκρεμοδικίας, ή ακόμα και λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών που απαιτούνται από τους επαγγελματίες. Σήμερα που μιλάμε, κ. Λάτσα, πληρώνουμε εντός 10ημέρου τις οφειλές μας και έχουμε κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία μας που τόσα χρόνια κατά την διάρκεια της προηγούμενης Διοίκησης δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία, για πρώτη φορά φέτος, πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις προς τρίτους που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους πριν αυτό κλείσει.

Συστηματοποιήσαμε την καταγραφή στα υδρόμετρα για τη δίκαιη κατανομή των λογαριασμών επιτέλους, δηλαδή την καταγραφή της κατανάλωσης από τα υδρόμετρα σε τακτά και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από τον Γενάρη έως και τον Μάρτη κάθε έτους, ώστε να πληρώνουν οι συνδημότες μας για περίοδο ενός έτους και να μην αδικείται ούτε να ξεφεύγει κανείς από την ισότιμη και δίκαιη πληρωμή.

Προχωρήσαμε στις προβλεπόμενες απαλλαγές τελών λόγω covid.

Ενισχύσαμε τις απαλλαγές για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Συμπεριλάβαμε τους κτηνοτρόφους μας σε ειδική κατηγορία χρεώσεων για να τους ελαφρύνουμε από τα οικονομικά βάρη.

Εξαιρέσαμε τις περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών από τον ειδικό συντελεστή αποχέτευσης που αύξανε τα τέλη στα ύψη, κρατώντας ως έχει τον συντελεστή αυτό μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου και έχει νόημα να υπάρχει.

Αλλάξαμε τον τρόπο χρέωσης των δημοτών βάζοντας σταθερό πάγιο αποχέτευσης χωρίς να χρεώνουμε την αποχέτευση αναλογικά με την κατανάλωση νερού που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λογαριασμοί νοικοκυριών.

Ολοκληρώσαμε τον προϋπολογισμού του 2021 του Δήμου μας, τον Δεκέμβρη του 2020 και ήδη ολοκληρώσαμε την πρότασή μας για την προβλεπόμενη από το νόμο αναμόρφωση του Φλεβάρη που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν στο τέλος του έτους.

 

Περιβάλλον – Καθημερινότητα

Συντηρήσαμε τον στόλο στους όρχους και εξοπλίσαμε τους συνεργάτες μας – εργάτες με υλικοτεχνική υποδομή.

Φροντίσαμε για την επιδιόρθωση και επιστροφή απορριμματοφόρου στο Δήμο Δράμας καθώς και ενός τράκτορα στη ΔΙΑΑΜΑΘ, που ήταν παροπλισμένα και χαλασμένα χρόνια.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθαμε σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους του ΤΑΠ και φροντίσαμε για την ενίσχυση του στόλου μέσω της ανωτέρω εταιρείας από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που διέθεταν και που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε κάνει αποδεκτό, ενός απορριμματοφόρου το οποίο είναι και πλυντήριο κάδων, καθώς και ενός UNIMAC, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400.000,00 ευρώ.

Παράλληλα καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης και αποκτήσαμε και ένα ακόμα απορριμματοφόρο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Προσθέσαμε στο στόλο μας και την αγορά ενός ανυψωτικού μηχανήματος για τις ανάγκες του ηλεκτροφωτισμού και καταργήσαμε την προγραμματική σύμβαση που είχαμε μέχρι σήμερα με τον Δήμο Παγγαίου.

Λύσαμε χρόνια προβλήματα που ταλαιπώρησαν τους δημότες μας και συνεχίζουμε ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα δημοτών. Πολλά από αυτά αφορούν επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.

Ξεκινήσαμε την εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης ρούχων και είναι αλήθεια ότι οι δημότες μας έχουν ανταποκριθεί πολύ καλά.

Σε κοινοτικά καταστήματα του Δήμου μας συγκεντρώνονται επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες και μπαταρίες.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα ογκώδη απόβλητα μέσω προγραμματισμένων δράσεων αλλά και με τη συλλογή τους σε συνεννόηση με τους Προέδρους των κοινοτήτων.

Αναπτύξαμε το δίκτυο του μπλε κάδου με το κίτρινο καπάκι για τη συλλογή χαρτιού – χαρτονιού.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί.

Προχωράμε στη διαχείριση των φυτοφαρμάκων δεδομένου μέσω μιας υπηρεσίας διαχείρισης αυτών και επίσης αποστείλαμε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό και την αρμόδια υπηρεσία.

Προμηθευτήκαμε καπάκια και άλλα ανταλλακτικά των μπλε κάδων.

Προχωρήσαμε ήδη μια φορά στην προμήθεια κάδων και μόλις ολοκληρώσαμε και νέα μελέτη για μια ακόμα προμήθεια κάδων μπλε και πράσινων.

Προχωράμε σταδιακά, κυρίως λόγω έλλειψης χειριστών μηχανημάτων και προσωπικού καθαριότητας που να μπορεί να καλύψει όλα αυτά τα μέτωπα, στην εξυγίανση παράνομων χωματερών.

Επιβάλαμε και θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε στους παραβάτες ρυπαντές του περιβάλλοντος πρόστιμα.

Δεν χρειάζεται θεωρώ να αναφερθώ στην εικόνα των κοινόχρηστων χώρων, πάρκα, αυλές σχολείων, παιδικές χαρές γιατί μιλάει από μόνη της. Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι προσπαθούν να είναι πάντα περιποιημένοι και καθαροί. Κλαδεύονται δέντρα, βάφονται, φωτίζονται…

Για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του Δήμου στον ηλεκτροφωτισμό προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Παγγαίου για τη χρήση του ανυψωτικού μηχανήματος.

Χωρίς καμία επιβάρυνση συνεργαζόμαστε με μία εταιρεία για τη διαχείριση των νεκρών ζώων.

Θέλω επίσης να σας πω πως κάθε Παρασκευή οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών μαζί με τους υπηρεσιακούς καταρτίζουν πρόγραμμα εβδομάδας, περιλαμβάνοντας τη χρήση των βαρέων οχημάτων και γίνεται ο αντίστοιχος προγραμματισμός, ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες στο σύνολο της προσπάθειας που καταβάλουν όλοι μαζί οι συνεργάτες μου και ταυτόχρονα να είναι αντικειμενικός ο τρόπος με τον οποίο τίθενται οι προτεραιότητες.

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε από ανθρώπους της ΔΙΑΑΜΑΘ, με δικά μας μέσα κρατήσαμε τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν την παραχωρήσαμε στον ιδιώτη προστατεύοντας το εισόδημα των συμπολιτών μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εύχομαι τα όσα ακούγονται να μην επαληθευτούν.

 

Σχολεία

Σε μία δύσκολη περίοδο για τα σχολεία, αυτή του covid, ανταπεξήλθαμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια σύμφωνα με τις ανάγκες που προτείνουν στα περισσότερα από τα προβλήματα και τα αιτήματα των σχολικών μονάδων.

Σχετικά με τον covid, προμηθευτήκαμε εγκαίρως αντισηπτικά και απολυμαντικά επιφανειών καθώς μάσκες και γάντια. Καλύψαμε ανάγκες μαθητών και καθηγητών που αδυνατούσαν να προμηθευτούν μόνοι τους αυτά τα απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Απολυμάνθηκαν τα σχολεία δύο φορές και επιπλέον όσες φορές χρειάστηκε σε τμήματα που έμπαιναν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων.

Τον Σεπτέμβριο προμηθευτήκαμε στα 10 νηπιαγωγεία μας ατμοκαθαριστές προκειμένου να απολυμαίνονται τα παιδιά με σίγουρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Αγοράσαμε τάμπλετ για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Προχωρήσαμε στην ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων των σχολικών μονάδων με εξοπλισμό για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αγοράζοντας εκτυπωτές, προτζέκτορες, υπολογιστές, κάμερες υπολογιστών, φωτοτυπικά καθώς και ηλεκτρικές συσκευές.

Παράλληλα επισκευάσαμε και αποκαταστήσαμε προβλήματα που υπήρχαν εδώ και χρόνια σε τουαλέτες και βρύσες και που εντοπίστηκαν στους περιοδικούς ελέγχους που γίνονται.

Ακολούθησαν επισκευές και ελαιοχρωματισμοί στο Δημοτικό Σχολείου Δοξάτου, στο 1ο και 2ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου, καθώς και στο 2ο Δημοτικό Καλαμπακίου, χωρίς να αφήσουμε ανικανοποίητα αιτήματα στο Νηπιαγωγείο του Καλαμώνα.

Προχωρήσαμε σε επισκευές κουφωμάτων όπου χρειάστηκε.

Αλλάξαμε το πρόγραμμα τηλεφωνίας ώστε να αποκτήσουμε ίντερνετ με μεγαλύτερες και περισσότερο γρήγορες ταχύτητες.

Αναβαθμίσαμε το τμήμα ρομποτικής του Γυμνασίου Δοξάτου και η σχολική επιτροπή κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Προχωρήσαμε στην ανακατασκευή του Θερμοκηπίου στο ΕΠΑΛ Δοξάτου για τις ανάγκες της εκπαίδευσης στο τμήμα Γεωπονίας.

Κάναμε παρεμβάσεις σε σκεπές όπου εμφανίστηκαν προβλήματα στεγάνωσης.

Κλαδεύουμε συνεχώς δέντρα στους αύλειους χώρους των σχολείων και ήδη είμαστε σε εξέλιξη διαδικασίας μελέτης για την κοπή επικίνδυνων δένδρων.

Ενισχύσαμε τον εξωτερικό φωτισμό των σχολείων με προβολείς στους αύλειους χώρους.

Προχωρήσαμε σε συλλογή προσφορών για την επισκευή των τουαλετών στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ του Δήμου μας και αναμένεται η ανάδειξη αναδόχου.

Γίνονται τακτικά και εγκαίρως μυοκτονίες, συντηρήσεις κτηρίων και εξοπλισμού, συντηρήσεις λεβητοστασίων, υδρορροών, πυροσβεστήρων, υδραυλικές συντηρήσεις – επισκευές.

Μεριμνήσαμε να έχουν πυροπροστασία όλα τα σχολεία μας και αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε και στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία και εγκρίθηκε με το ποσό των 80.000,00 ευρώ περίπου.

Προχωρήσαμε σε διαγραμμίσεις, επιμέλεια των διαβάσεων, εγκατάσταση πινακίδων και φαναριών για την ασφάλεια των μαθητών και επιπλέον φροντίσαμε να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι στο 2ο Δημοτικό του Αγίου Αθανασίου και στο Δημοτικό σχολείο του Δοξάτου.

Υλοποιήσαμε το έργο που αφορούσε την εγκατάσταση γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ στα Γυμνάσια των Κυργίων και του Δοξάτου και στο 2ο Δημοτικό του Αγίου.

Εγκρίθηκε η πρόταση που καταθέσαμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Α.Μ.Θ. για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Να μη ξεχάσω να σας πω πως οι Αντιδήμαρχοι πρασίνου φροντίζουν άμεσα για το κόψιμο των χόρτων και το κλάδεμα δένδρων όπου χρειάζεται.

Τέλος, κ. Λάτσα, οι σύλλογοι των Γονέων και Κηδεμόνων στηρίζουν το έργο της Σχολικής Επιτροπής με την εθελοντική τους εργασία και προσφορά και υπάρχει άψογη συνεργασία μαζί τους όπως και με όλους τους Διευθυντές των σχολείων.

 

Περιουσία

Η περιουσία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι που προσπαθούμε με την βοήθεια της νομικού μας συμβούλου να διευθετήσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Αρχικά, προσπαθήσαμε να απογράψουμε κινητή και ακίνητη περιουσία, μία διαδικασία που σήμερα έχει ολοκληρωθεί.

Ανακυκλώσαμε ή και καταστρέψαμε κινητό εξοπλισμό και έτσι βελτιώθηκε η εικόνα των δύο όρχων του Δήμου, Δοξάτου και Καλαμπακίου.

Προσπαθήσαμε να περισώσουμε κτήρια με την συντήρησή τους και αφού τα καθαρίσαμε από το κακό χάλι που τα βρήκαμε.

Οργανώσαμε αρχείο με κάθε ένα κτήριο και προσπαθούμε ώστε κάθε ένα από αυτά να έχει δικό του φάκελο. Σημαντικό θέμα, η διευθέτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το καθεστώς των παραχωρήσεων σε συλλόγους και φορείς.

Μετά από δική μας μέριμνα, δημοπρατήθηκαν για πρώτη φορά οι κτηνοτροφικές μονάδες όπως πρέπει.

Επικαιροποιήσαμε τη λίστα των αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του Δήμου ώστε να μην μείνει κανένα εκτός δημοπρασίας και προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα τη διαδικασία δημοπράτησης αυτών.

Προχωράμε σε διευθετήσεις θεμάτων δημοπρατημένων αγροτεμαχίων που οι συνθήκες είναι εδώ και χρόνια προβληματικές.

 

Κληροδοτήματα

Εφαρμογή των όρων της διαθήκης σε μεγάλο βαθμό πλέον όπως βραβεία μαθητών, περιποίηση των τάφων κ.α.

Συγκέντρωση των χρημάτων από ενοίκια και πόρους των κληροδοτημάτων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό με αποτέλεσμα το επιτόκιο 0,05% που είχε ο λογαριασμός τόσα χρόνια να αυξηθεί σε 2,8%, μια πραγματικά μεγάλη διαφορά.

Προχωρήσαμε σε σχετική σύμβαση για την επισκευή μέρους της περιουσίας και προσπαθούμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την αξιοποίηση του συνόλου αυτής.

Τέλος, θα προχωρήσουμε σύντομα στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, ώστε να συνταχθεί μια πρόταση για την αλλαγή του σκοπού του κληροδοτήματος του Νάννου για να μπορούν να αξιοποιηθούν οι πόροι του και οι όροι που υπάρχουν για το καλό του χωριού.

 

Συνθήκες εργασίας

Συναντήσαμε στο Δημαρχείο ένα κλίμα όπου επικρατούσε η ανασφάλεια και σε πολλές περιπτώσεις η κακή σχέση μεταξύ των υπαλλήλων. Σήμερα μπορώ να πω ότι το κλίμα αυτό έχει ανατραπεί και οι σχέσεις διέπονται από καλή διάθεση και συνεργασία.

Πραγματοποιούμε συχνά συναντήσεις εργασίας και στην αρχή κάθε τετραμήνου συνάντηση για τον προγραμματισμό του επόμενου τετραμήνου και τον απολογισμό του προηγούμενου. Οι Διευθυντές καταθέτουν εγκαίρως σε μένα τον ίδιο τον προγραμματισμό εργασιών όπως και τον προγραμματισμό των αδειών.

Αλλάξαμε την εικόνα του Δημαρχείου με μικρές δαπάνες και αφού συγκεντρώσαμε το σύνολο των επίπλων και του εξοπλισμού που ήταν πεταμένα εδώ και εκεί σε διάφορα κτήρια.

Όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, κάναμε εκδηλώσεις όπου το προσωπικό συναντήθηκε και διασκέδασε παρέα.

 

Διαφάνεια

Προχωρήσαμε στη λειτουργία της ιστοσελίδας του Δήμου, η οποία δεν λειτουργούσε κατά την προηγούμενη περίοδο, και αναρτώνται σε αυτήν προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών για υπηρεσίες και προμήθειες που μπορούν να ανατεθούν με τον τρόπο της απευθείας ανάθεσης μετατρέποντας αυτήν τη διαδικασία σε διαγωνιστική.

Για κάθε ανάθεση απαιτείται η ύπαρξη προσφορών και η έρευνα αγοράς.

Ενημερώνω ο ίδιος κάθε φορά κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα του Δήμου το σώμα.

Δημιουργήσαμε λογότυπο του Δήμου με στόχο να συνοδεύει κάθε έντυπο αλλά και προσπάθεια προβολής του Δήμου.

Πολύ σημαντικό θεωρώ επίσης το γεγονός ότι συστήσαμε την Επιτροπή Διαβούλευσης που δεν λειτούργησε ποτέ πριν.

 

Τεχνικά Έργα και Προγραμματισμός

Επειδή ο τομέας των έργων είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο και είναι αυτός που απαιτεί τη μεγαλύτερη προετοιμασία, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας στο Δήμο μας δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη, καμία ώριμη πρόταση ώστε να διεκδικήσουμε στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία άμεσα χρήματα για να υλοποιήσουμε έργα.

Και φυσικά είναι αστείο να μιλάμε για έτοιμες μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου για το οποίο γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αποκλειστικά με πρωτοβουλία δική μας, προκειμένου να πετύχουμε τη λύση του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στις επιλογές μας.

Υπήρχε ένα ποσό αδιάθετης ΣΑΤΑ, δηλαδή χρημάτων που δόθηκαν την προηγούμενη πενταετία για έργα και δεν αξιοποιήθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τα χρήματα της πυροπροστασίας. Αν αναζητήσει κανείς τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία όπως έχω πληροφορηθεί υπήρξαν πολλές πηγές χρηματοδότησης που αφορούσαν το Δήμο μας, μάλλον θα απογοητευτεί και θα λυπηθεί πολύ. Το ίδιο ένιωσα και όταν αντίκρυσα την κακή εικόνα του Δήμου, με άπειρες διαρροές, κακή κατάσταση οδοστρώματος σε πολλά σημεία, κτήρια εγκαταλελειμμένα, πάρκα, γήπεδα και παιδικές χαρές σε άθλια κατάσταση.

Ας μιλήσουμε όμως για τις δικές μας ενέργειες.

Ικανοποιήσαμε ή τουλάχιστον απαντήσαμε σε πολλά από τα αιτήματα δημοτών που στεκόταν στο αρχείο.

Προχωρήσαμε σε διαγραμμίσεις οδών και διαβάσεων, εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης, προειδοποιητικών φανοστατών, τοποθετήσεις στηθαίων και φυσικά σε κλαδέματα δέντρων που έκρυβαν τελείως τις πινακίδες ή εμπόδιζαν γενικότερα την ορατότητα των οδηγών.

Τρέξαμε τη διαδικασία για τις διαγραμμίσεις των χώρων στάθμευσης των ΤΑΞΙ και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν.

Προβλέψαμε στα οκτάμηνα μια θέση οικοδόμου και μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε τηρώντας αυστηρό πρόγραμμα να πραγματοποιήσουμε εκατοντάδες εργασίες σε όλα τα χωριά του Δήμου μας αλλάζοντας την εικόνα κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων.

Προχωρήσαμε σε εκταφές και συνεχίζουμε με στόχο να δημιουργήσουμε κενές θέσεις.

Το πρόγραμμα των εκταφών θα συνεχιστεί με το παλιό νεκροταφείο του Αγίου Αθανασίου, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για το χωριό.

Προχωράμε τη διαδικασία για την επέκταση του νεκροταφείου του Αγίου και το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα Κύργια.

Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.

Κινήσαμε τη διαδικασία για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου διότι δεν υπάρχει στο Δήμο μας.

Υλοποιήσαμε το έργο της πλατείας του Αγίου Αθανασίου που είχε ήδη δρομολογηθεί και μεριμνήσαμε γι’ αυτά που δεν είχαν προβλεφθεί όπως τη φύτευση δέντρων.

Γίνεται προσπάθεια στεγάνωσης του κτηρίου των Πηγών.

Μόλις ξεκίνησε το έργο της ανακαίνισης του Κοινοτικού Καταστήματος του Νεροφράκτη αρχικού προϋπολογισμού περίπου 40.000,00 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα ξεκινά και η ανάπλαση ενός όμορφου χώρου δίπλα στο γήπεδο του Καλαμώνα αρχικού προϋπολογισμού περίπου 40.000,00 ευρώ.

Εγκαταστήσαμε ασανσέρ στο κτήριο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Καλαμπάκι.

Υλοποιούμε μικρά και μεγάλα αιτήματα των τοπικών συμβουλίων, όπως τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας στο πνευματικό κέντρο του Δοξάτου, την προμήθεια και εγκατάσταση πίνακα ανακοινώσεων, την εγκατάσταση κλιματιστικών στις κοινότητες, κατασκευή περίφραξης στο παρκάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, επισκευή μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, προμήθεια πινακίδων με τις οδούς των χωριών για τον Άγιο Αθανάσιο, προμήθεια οργάνου γυμναστικής στο δασάκι του Δοξάτου, άλλες προμήθειες.

Υποβάλλαμε αίτημα χρηματοδότησης και επιτύχαμε την έγκριση της πρότασης χρηματοδότησης της μελέτης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ» από το Τ.Π.& Δανείων προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ.

Και από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτηθήκαμε η μελέτη «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΗΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ» από το Τ.Π.& Δανείων προϋπολογισμού 20.960,00 ευρώ.

Στον τομέα της ύδρευσης

Μελετήσαμε και υποβάλλαμε τρεις προτάσεις χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας:

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Κυργίων Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγ. Αθανασίου και αναβάθμιση-επισκευή αντλιοστασίων Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 360.000,00 ευρώ

Προμήθεια, εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και αντικατάσταση Η/Μ εξοπλισμού δικτύου ύδρευσης Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 1.398.720,00 ευρώ

Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία δημοπράτησης δύο μεγάλων έργων αυτό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Καλαμπακίου και του εξωτερικού δικτύου των Κυργίων τα οποία θα απαλλάξουν τον Δήμο μας από τις συνεχείς βλάβες.

Δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε σύντομα την υλοποίηση του έργου επισκευής της δεξαμενής ύδρευσης των Κυργίων προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί η μελέτη που αφορά το σχέδιο ασφάλειας νερού και το γενικό σχέδιο ύδρευσης.

Πριν από λίγο διάστημα αναθέσαμε, αλλά με διαδικασία προσφορών, το έργο ύδρευσης για τα χωριά μας.

Στον τομέα της οδοποιίας, του ηλεκτροφωτισμού και της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου μας

Κατασκευάσαμε όλα τα φρεάτια υδροσυλλογής και αποχέτευσης που αιτήθηκαν τα τοπικά συμβούλια και λύσαμε προβλήματα μικρών πλημμυρικών φαινομένων.

Ασσφαλτοστρώσαμε δρόμους δίνοντας τις κατάλληλες κλίσεις σε σημεία όπου συναντούσαμε πλημμύρες όπως για παράδειγμα στο χωριό των Πηγαδίων.

Υλοποιήσαμε δύο έργα οδοποιίας αξιοποιώντας χρήματα από τη ΣΑΤΑ των χωριών με ασφαλτοστρώσεις, αποκαταστάσεις τομών, είσοδος εκκλησίας Φτελιάς, αμμοχαλικοστρώσεις, κατασκευή ραμπών κ.α. προϋπολογισμού περίπου 270.000,00 ευρώ.

Πλακόστρωση εισόδου εκκλησίας Φτελιάς.

Υλοποιούμε έργο ηλεκτροφωτισμού στα Κύργια, στο Καλαμπάκι, στο Δοξάτο και στον Άγιο προϋπολογισμού περίπου 20.000,00 ευρώ.

Ολοκληρώσαμε το έργο του ηλεκτροφωτισμού των παιδικών χαρών.

Εκτελούμε το έργο της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Αγίας Παρασκευής προϋπολογισμού περίπου 35.000,00 ευρώ.

Τους πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων μας πετύχαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μεταφορών συνολικού προϋπολογισμού 485.000,00 ευρώ περίπου για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημυρικών φαινομένων και αφορά παρεμβάσεις στο Δοξάτο, στις Εργατικές κατοικίες του Αγίου Αθανασίου, στο Κεφαλάρι, αλλά και στο Καλαμπάκι.

Δημοπρατήσαμε έργο προϋπολογισμού περίπου 30.000,00 ευρώ για την κατασκευή τεχνικών, γεφυρών στα Κύργια, τη Φτελιά και τον Άγιο Αθανάσιο.

Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου προς τα νεκτροταφεία της Αγίας Παρασκευής και σύντομα θα υλοποιηθεί το έργο.

Σύντομα θα ξεκινήσει το έργο της Αγροτικής Οδοποιίας προϋπολογισμού 868.000,00 ευρώ που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Εμείς καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης για Αγροτική Οδοποιία που ξεπερνά τα 6.000.000,00 ευρώ και αναμένουμε την εξέλιξη της πρότασης αυτής που θα αλλάξει την καθημερινότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας και όχι μόνο.

Στον τομέα των αποβλήτων

Μετά από πολυετή προσπάθεια το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου μας είναι γεγονός και καλούμαστε να το υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα άλλο σημαντικό έργο που ξεκινά το επόμενο διάστημα είναι αυτό της κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή του χειμάρρου του Δοξάτου.

Αναμένουμε την εξέλιξη της πρότασης του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων που περιλαμβάνει την προμήθεια καφέ καδών και λοιπού εξοπλισμού και ενός απορριμματοφόρου.

Στον τομέα των Κοινωνικών, του Αθλητισμού και της Παιδείας

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας εκπονήθηκε η μελέτη για την επισκευή – συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας και αφορά τα τέσσερα μεγάλα γήπεδα των Κυργίων, του Δοξάτου, του Καλαμπακίου και του Αγίου Αθανασίου με σκοπό να αξιοποιήσουμε μια πρόσκληση που όπως πληροφορήθηκα ήταν ανοιχτή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν αξιοποιήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο. Έχουμε ήδη στα χέρια μας την απόφαση ένταξης και σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο, ενώ το χρηματικό ύψος του συγκεκριμένου έργου είναι της τάξης των 750.000 ευρώ.

Εκπονήσαμε μελέτη για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Δοξάτο χρηματικού ύψους 1.380.000 ευρώ περίπου και εδώ και ένα χρόνο αναζητούμε χρηματοδότηση.

Εκπονήσαμε την μελέτη για την αποπεράτωση του κτηρίου των Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Καλαμπάκι, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τον κοινωνικό τομέα, ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 230.000,00 ευρώ.

Εκπονήσαμε τη μελέτη για τη δημιουργία βρεφικού σταθμού στα Κύργια. Το έργο έχει δημοπρατηθεί.

Εκπονήσαμε τη μελέτη για τη διαμόρφωση των χώρων των παιδικών σταθμών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και είναι ένα έργο που σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς ικανοποίηση των αιτημάτων του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στη διαμόρφωση άλλης εισόδου στον παιδικό σταθμό του Αγίου Αθανασίου.

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις παιδικές χαρές σε όλα τα χωριά του Δήμου μας, προχωρήσαμε τον Δεκέμβρη του 2019 στη δημοπράτηση του έργου κατασκευής των παιδικών χαρών, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Πετύχαμε χρηματοδότηση ύψους περίπου 1.800.000,00 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μεταξύ των οποίων τα σχολικά κτήρια 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ίδιο σχολείο, 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Αθανασίου, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, το Γυμναστήριο του Γυμνασίου του Δοξάτου, το 1ο Δημοτικό Κτήριο Καλαμπακίου και τα δύο Κοινοτικά Καταστήματα Δοξάτου και Καλαμπακίου.

Ολοκληρώσαμε την προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου στη Φτελιά για τους μαθητές που περιμένουν το λεωφορείο.

Δημιουργήσαμε παιδικές χαρές στις αυλές του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Καλαμπακίου προϋπολογισμού 18.000,00 ευρώ.

Υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης για δωρεάν Wi Fi για τους δημότες μας και εγκρίθηκε, οπότε είμαστε στη διαδικασία εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού στους χώρους που καθορίστηκαν σε συνεννόηση με τους Προέδρους των κοινοτήτων.

Εκπονήσαμε τη σχετική μελέτη και δημοπρατήσαμε την κατασκευή πολυγηπέδου στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου ενώ τοποθετήσαμε νέες μπασκέτες και κάναμε διαγράμμιση του γηπέδου στο 1ο Δημοτικό του Καλαμπακίου.

Εγκαταστήσαμε χλοοτάπητα και αυτόματο πότισμα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου των Κυργίων.

Καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης για την κατασκευή ραμπών στα σχολεία για την οποία έχουμε απόφαση ένταξης.

Ελπίζω να μην παρέλειψα κάτι σημαντικό.

Το τεχνικό τμήμα συνεχίζει την προσπάθεια και είμαι βέβαιος και ενήμερος ότι δεν θα εξαιρέσει κανένα χωριό από αυτήν. Προτιμώ ωστόσο να μιλώ για πεπραγμένα οπότε θα αναφερθώ στο μέλλον για τις ενέργειες που προγραμματίζουμε.

 

Κύριε Δήμαρχε θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω και να πω πως εδώ και ένα χρόνο περίπου με τον Covid-19 ανάμεσά μας, δυστυχώς, υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες. Παρόλα αυτά εσείς φαίνεται πως μάλλον θα το κερδίσετε το στοίχημα. Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Κύριε Λάτσα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τον μη αποκλεισμό από την εφημερίδα σας και την ιστοσελίδα σας των δράσεων του Δήμου μας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται προκειμένου στην επόμενη περίοδο διοίκησης να έχουμε ένα Δήμο με πορεία ακόμα περισσότερο ανερχόμενη, που θα προσφέρει αξιοπιστία και σεβασμό.

Θέλω όμως να σας τονίσω πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τους εργαζομένους του Δήμου όλων των βαθμίδων, όλων των Συμβούλων που συμπαραστέκονται και συνεργάζονται στην επίλυση των προβλημάτων και φυσικά τη συνεχή προσπάθεια των Αντιδημάρχων που προγραμματίζουν και υλοποιούν σε συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου την πορεία αυτή. Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία όλων για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κύριε Λάτσα, η ουτοπία παραμένει στόχος μου!