ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΓΙΑ COVID-19, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

· «Ο Δήμος Δράμας στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας… Συνεργασία με τη Διοίκηση, διάλογος και άμεση ανταπόκριση σε κάθε αίτημα»

· «Με τα εργαλεία που διαθέτουμε και με όλες τις υπηρεσίες μας, προσπαθούμε να βρεθούμε δίπλα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε»

· «Η μάχη είναι κοινή, η αγωνία είναι κοινή και ο Δήμος Δράμας είναι πάντα παρών»

· Βοήθεια και συμπαράσταση από τον Βουλευτή Κ. Μπλούχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλο, ευγνωμοσύνη προς τη Διοικήτρια Θ. Καρατζόγλου και προς όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου

· «Αυτό που κάνουμε εδώ στη Δράμα για τα Χριστούγεννα είναι αφενός πάνω-κάτω ό,τι γίνεται και σε κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας ή και της Ευρώπης και αφετέρου σε πλήρη εναρμόνιση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα»

· «Με θλίψη βλέπω πως επιχειρείται να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας και αναπτύσσεται ένας άκρατος λαϊκισμός… Ας περιθωριοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαϊκισμού που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή του τόπου μας»

· «Την επόμενη χρονιά που θα έχουμε ακριβή αριθμητικά στοιχεία για τα έσοδα του Δήμου από τη διαδικασία διόρθωσης των τετραγωνικών, θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών»

· «Καλώ όλους τους συμπολίτες μου, χωρίς εκπτώσεις, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν… Είναι καθήκον μας να προστατέψουμε με αυτόν τον τρόπο τους γύρω μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τον εαυτό μας»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που έφεραν το

Δήμο Δράμας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πανδημία Covid-19, στήριξη του Νοσοκομείου, διοργάνωση χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης από το Δήμο, τέλη και δικαιώματα. Ο κ. Μαμσάκος έδωσε απαντήσεις για όλα, αποσαφηνίζοντας τις θέσεις του και το σκεπτικό πίσω από κάθε ενέργεια του Δήμου.

 

Κύριε Δήμαρχε, δύσκολη η περίοδος που διανύουμε στη Δράμα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο σε αυτή τη φάση της πανδημίας, μετρώντας μεγάλο αριθμό απωλειών ζωών…

Έτσι, είναι κύριε Λάτσα. Πριν προχωρήσετε όμως στο ερώτημά σας, θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες στο Νομό Δράμας που έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής στέκεται πάνω από καθετί άλλο και θεωρώ ότι μας συγκλονίζει όλους. Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια, λοιπόν, με την ευχή ότι η Δράμα θα σταματήσει να μετράει νέες απώλειες.

 

Τελικά, τι έφταιξε και η Δράμα βίωσε τόσο έντονα την πανδημία του κορωνοϊού από το Νοέμβριο και μετά;

Ως Δήμαρχος της πόλης έχω συμμετάσχει σε αρκετές συσκέψεις κρατικών αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο. Από όσα μου έχουν μεταφερθεί, αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα με αυτήν της Δράμας υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας. Άρα προφανώς και δεν φταίει η πόλη ή ο Νομός. Από τα στοιχεία που μου έχουν μεταφερθεί αρμοδίως, το ποσοστό παραβάσεων στο σύνολο των ελέγχων που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας είναι αντίστοιχο με το ποσοστό από τα στοιχεία που υπάρχουν για όλη τη χώρα. Προφανώς και το σημερινό αποτέλεσμα είναι προϊόν πολλών παραγόντων, που εκδηλώθηκαν όταν άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα. Όμως, αυτή την ώρα αυτό δεν είναι το μείζον. Τώρα προέχει η ανάγκη περιορισμού της διασποράς. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου, χωρίς εκπτώσεις, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν. Πιστεύω πως είναι καθήκον μας να προστατέψουμε με αυτόν τον τρόπο τους γύρω μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τον εαυτό μας.

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμος Δράμας βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής για διάφορους λόγους. Ας τα πάρουμε ένα ένα… Στήριξη του Νοσοκομείου. Κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν στηρίξατε ή γιατί δεν στηρίξατε παραπάνω το Νοσοκομείο;

Θέλω πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, να υπογραμμίσω ότι είμαι ανοικτός σε κάθε είδους κριτική. Ακόμη και την κακοπροαίρετη. Και θα δίνω απαντήσεις σε όλους όσοι μου ασκούν κριτική, αρκεί φυσικά να επιθυμούν να ακούσουν τις απαντήσεις.

Ο Δήμος Δράμας στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Είμαι απόλυτος σε αυτό. Σε ό,τι μας ζητήθηκε, άμεσα ως Δήμος, με ομόφωνες αποφάσεις προς τιμήν του Δημοτικού Συμβουλίου, ανταποκριθήκαμε. Ξέρετε, μπορώ να καταλάβω τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού μας, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο

Δήμος μπορεί να βοηθήσει μέχρι ένα βαθμό. Για παράδειγμα, εμείς δεν μπορούμε να προσλάβουμε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. Μπορούμε όμως, και θέλω να τονίσω πως το κάνουμε εδώ και καιρό, πολύ πριν την πανδημία, να παρέχουμε επιδότηση ενοικίου στους γιατρούς του Νοσοκομείου, ως ένα επιπλέον κίνητρο για να προσέλθει ο ιατρικός κόσμος στη Δράμα.

Από την άλλη, ως εκπρόσωπος ενός θεσμικού φορέα, από την πρώτη στιγμή έχω αναπτύξει αγαστή συνεργασία με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Καρατζόγλου, με την οποία είχαμε και άριστη υπηρεσιακή συνεργασία στο παρελθόν. Ζήτησα να μάθω επίσημα ποιες είναι οι ανάγκες, η κυρία Διοικήτρια μού απάντησε άμεσα κι έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγησή μου, αποφάσισε να διαθέσει 131.516 ευρώ για ιατροφαρμακευτικό υλικό και υλικό προστασίας με σκοπό την ενίσχυση του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ. Το ποσό αυτό προέρχεται από έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών λόγω της πανδημίας. Είναι πολιτική μας απόφαση να το διαθέσουμε ακόμη και ολόκληρο το ποσό για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και να καλύψουμε τις δικές μας αυξημένες ανάγκες με ίδιους πόρους. Προέχει η ενίσχυση του Νοσοκομείου μας. Αυτό θεωρώ πως πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας και αυτό είναι το λογικό. Συνεργασία, λοιπόν, με τη Διοίκηση, διάλογος και άμεση ανταπόκριση σε κάθε αίτημα. Δείξαμε ενδιαφέρον, ρωτήσαμε και ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα. Γιατί η μάχη είναι κοινή, η αγωνία είναι κοινή και ο Δήμος Δράμας είναι πάντα παρών.

Και θέλω να τονίσω πως αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία, αλλά ούτε ήταν και τα πρώτα. Ήδη έχουμε διαθέσει 20.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου νοσοκομειακών γιατρών, όπως σας προανέφερα, 27.000 ευρώ για προμήθεια των πρώτων αντιδραστηρίων και 4.000 ευρώ από τους μισθούς Δημάρχου και Αντιδημάρχων για προμήθεια αναγκαίων ειδών.

Θέλω, όμως, να σταθώ και σε διάφορα που ακούω και να προσπαθήσω να εξηγήσω στους συμπολίτες μας. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα την ερώτηση ενός αγωνιούντα συμπολίτη μας «γιατί», π.χ. «δεν κάνετε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο;». Θέλω να του εξηγήσω πως εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί. Ακόμη και ΜΕΘ. Όμως μια ΜΕΘ δεν είναι μόνο το ποσό για τη δημιουργία της. Είναι και το προσωπικό που πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργήσει και κυρίως είναι και ο κατάλληλος χώρος. Τέτοιου είδους ερωτήσεις από συμπολίτες μας, και εγώ και οι συνεργάτες μου τις απαντάμε με χαρά. Δεν είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Θέλουμε να ξέρουμε τις σκέψεις του και είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε.

Όμως αυτό που σας ανέφερα είναι άλλο. Και άλλο είναι η παραπολιτική κουβέντα, με αφορμή την πανδημία. Δυστυχώς, με θλίψη βλέπω πως επιχειρείται να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας και αναπτύσσεται ένας άκρατος λαϊκισμός, που, πιστέψτε με, δεν βοηθά πουθενά…

 

Προφανώς αναφέρεστε στο θέμα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης από τον Δήμο Δράμας…

Ναι, κύριε Λάτσα. Είναι δυνατόν να υπάρχει ως δίλημμα αν θέλετε ο Δήμος να διαθέσει 176.000 ευρώ στο Νοσοκομείο ή στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση; Πραγματικά με ξεπερνάει… Πιστεύει κανείς πως αν υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου μόνο 176.000 ευρώ –δόξα τω Θεώ υπάρχουν αρκετά περισσότερα- θα τα διαθέταμε οπουδήποτε αλλού εκτός από το Νοσοκομείο; Τέτοιο δίλημμα δεν υπήρξε ποτέ.

Καλλιεργήθηκε εντέχνως απλά και μόνο για να βρεθεί σε θέση άμυνας η Δημοτική Αρχή. Όμως, η απάντησή μας ήρθε με πράξεις, με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ποσό μεγαλύτερο ακόμη κι από αυτό που διαθέτουμε για να δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη. Πραγματικά, δεν το χωράει ο νους μου, πώς μπόρεσαν κάποιοι, ακόμη και άνθρωποι που τους εκτιμώ κιόλας, να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ψευτοδίλημμα…

Όσον αφορά για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλους τους συμπολίτες μου πως ο Δήμος Δράμας θα διαθέσει τελικά 92.000 ευρώ, γιατί δεν χρειάστηκε να υπάρξει πλήρης διάθεση του προϋπολογισθέντος ποσού. Και αυτό που θα γίνει στην πόλη και στα χωριά μας είναι να υπάρξει χριστουγεννιάτικος στολισμός, φωταγώγηση και μουσική από τα μεγάφωνα. Και αυτό που κάνουμε εδώ στη Δράμα είναι αφενός πάνω-κάτω ό,τι γίνεται και σε κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας ή και της Ευρώπης και αφετέρου σε πλήρη εναρμόνιση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Προφανώς και δεν έχουμε καμία πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας. Δεν μιλάμε για «Ονειρούπολη» με επισκέψιμους χώρους και όλα όσα έχουν καταστήσει τη Δράμα μας πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Με διακριτικό τρόπο, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες για να τονωθεί η ψυχολογία όλων μας. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας. Ας τα ζήσουμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών, και ας περιθωριοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαϊκισμού που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή του τόπου μας.

 

Για να κλείσουμε το θέμα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης. Είστε βέβαιος ότι δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ακόμη και με αυτές τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος;

Μα, κύριε Λάτσα, σας είπα. Στόχος μας είναι να υπάρξουν όμορφες εικόνες. Προφανώς και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας βρίσκονται σε ισχύ, προφανώς και δεν θα υπάρχει κάλεσμα για παρουσία κόσμου σε εκδηλώσεις. Στολίζουμε την πόλη μας, για να την βλέπουμε όμορφη, είτε κατά τη διάρκεια των αναγκαίων μετακινήσεων με τα πόδια ή με οχήματα, είτε από βίντεο και φωτογραφίες. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους Δήμους.

 

Για να επανέλθω στο θέμα της διαχείρισης του Covid-19, ασκείται κριτική στο Δήμο ότι δεν έκανε όσα μπορούσε. Τι κάνατε τελικά κύριε Δήμαρχε;

Θέλω να αποσαφηνίσω πως ο κάθε Δήμος μπορεί να είναι ο κοντινότερος θεσμός προς τον πολίτη, συνάμα όμως έχει και ένα συγκεκριμένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης σε ορισμένους τομείς. Εμείς, λοιπόν, όποια δυνατότητα είχαμε την εξαντλήσαμε και μάλιστα πιστεύω πως πήγαμε κι ακόμη παραπέρα. Ας μου επιτρέψουν οι συμπολίτες μου να γίνω λιγάκι πιο αναλυτικός, έτσι ώστε να γίνει κοινή γνώση το πλέγμα των ενεργειών του Δήμου όσον αφορά την αντιμετώπιση του Covid-19.

Κύριε Λάτσα, όπως είπα επί λέξει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι στιγμές που βιώνουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας και στη ψυχολογία μας. Και όπως καταλαβαίνετε ως Δήμαρχος αυτής της πόλης γίνομαι καθημερινά αποδέκτης δύσκολων καταστάσεων και προβλημάτων από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον

εχθρικό- φονικό ιό. Δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για εμάς και επίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματάμε το χρόνο. Με τα εργαλεία που διαθέτουμε λοιπόν και με όλες τις υπηρεσίες μας, προσπαθούμε να βρεθούμε δίπλα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε. Βασική μας σκέψη και επιδίωξη είναι να μη μείνει και να μην αισθάνεται μόνος και αβοήθητος ούτε ένας συμπολίτης μας αυτή την κρίσιμη περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης. Ενεργοποιούμε, λοιπόν, και ενισχύουμε τον ειδικό μηχανισμό στήριξης με μια σειρά μέτρων, που θα σας θυμίσω ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας αποτέλεσε την ασπίδα προστασίας και φροντίδας όλων εκείνων που το είχαν ανάγκη στον υγειονομικό πόλεμο που βιώνουμε.

Ξεκινήσαμε, κ Λάτσα, με τα απολύτως αναγκαία, προμηθεύοντας όλο το προσωπικό με τα απαραίτητα υλικά προστασίας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά). Ζητήσαμε από τον Ιατρό εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση των υπαλλήλων. Έγινε απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτήρια, γήπεδα και τους δημόσιους χώρους, καθώς και σε όλο το ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου όπως αυτοκίνητα, απορριμματοφόρα κτλ. Απολυμάναμε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους σε πλατείες, δρόμους κτλ. Ματαιώσαμε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ή τις προσαρμόσαμε με βάση τις υγειονομικές συνθήκες (π.χ. χριστουγεννιάτικη εκδήλωση), ενώ το ίδιο έγινε και από την ΔΕΚΠΟΤΑ. Αποφασίστηκε η αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών για τους πολίτες για την αποφυγή συνωστισμού και προχωρήσαμε στην προσέλευση του κοινού μόνο με ραντεβού, καταγράφοντας στην είσοδο τα στοιχεία του συναλλασσόμενου για περίπτωση ιχνηλάτησης. Εξασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου με προσωπικό ασφαλείας και η εξυπηρέτηση των δημοτών δια τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τοποθετήθηκαν κοινόχρηστες συσκευές απολυμαντικών για χρήση τους από τους πολίτες και το προσωπικό που επισκέπτεται και συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες για την σωστή χρήση τους για την προστασία τους προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τέθηκαν σε αδράνεια οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως παιδικές χαρές και όλα τα γήπεδα άθλησης. Λειτουργεί ήδη -με επιτυχία θα έλεγα- η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης – βοήθειας των δημοτών από τις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω της γραμμής δημότη 2551350608. Σε συνεννόηση με την Διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου αναστείλαμε τη λειτουργία όλων των μαθημάτων δια ζώσης και ενεργοποιήσαμε τη διδασκαλία των μαθημάτων μέσω διαδικτύου με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου ανεστάλη η λειτουργία όλων των δομών του Νομικού Προσώπου (Βρεφικά τμήματα, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ). Αναστείλαμε τη διάθεση κοινόχρηστων χώρων όπως σχολεία, γήπεδα και αίθουσες εκδηλώσεων σε φορείς και συλλόγους για την πραγματοποίηση των δράσεών τους. Υλοποιούμε προληπτικές θερμομετρήσεις στις εισόδους όλων των δημοτικών κτηρίων, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ατόμων σε εμπύρετη κατάσταση. Δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε δικαιούχους δημοτικούς υπαλλήλους. Προγραμματίστηκε η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεργασία, ώστε να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων σε κάθε γραφείο, χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί εις βάρος των υπηρεσιών του Δήμου. Μεταφέραμε το προσωπικού του Νομικού Προσώπου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, μάγειρες, καθαρίστριες) σε υπηρεσίες του Δήμου Δράμας και ενισχύσαμε τη δομή «Βοήθεια στο σπίτι». Ενισχύσαμε γενικά τις κοινωνικές μας δομές, ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυψαν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Υλοποιούμε συστηματικούς ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία σε παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους συνάθροισης. Συστηματικά ενημερώνουμε τους δημότες και κοινοποιούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μέσω δελτίων τύπου, της ιστοσελίδας και των μέσων

κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου. Λειτουργούμε τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω της γραμμής δημότη 2521350608. Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου διαθέσαμε χώρο στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου για την πραγματοποίηση αιμοληψιών από την αρμόδια υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Δεν σταματήσαμε να τελούμε πολιτικούς γάμους με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Υλοποιείται υγειονομικός έλεγχος των δικτύων της ΔΕΥΑΔ, τόσο του πόσιμου νερού για βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, καθώς και λήψη δειγμάτων από τα λύματα για Covid. Διανέμουμε τροφή σε εθελοντές φιλόζωους για τη σίτιση των αδέσποτων. Διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία για την τήρηση εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και προειδοποιήσεις μέσω περιφερόμενων μεγαφώνων και εκφώνησης ανάλογου ηχητικού μηνύματος. Συνεχίζεται η λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου Δράμας μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς. Προβλέψαμε για την παραχώρηση χώρου, αν χρειαστεί, για την απομόνωση συμπολιτών μας που θα έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο. Τοποθετήσαμε ενημερωτικά banner σε όλες τις κοινότητες και τους κοινόχρηστους χώρους για ενημέρωση των πολιτών. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία ειδικής έξυπνης εφαρμογής για την έκδοση διάφορων πιστοποιητικών μέσω κινητών τηλεφώνων για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητων μέτρα όπως ορίζονται για την ασφαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς, καθαρισμός και απολύμανση του χώρου αμέσως μετά την λήξη της. Δεν αφήνουμε κανένα νοικοκυριό χωρίς νερό λόγω χρέους. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του ΕΟΔΥ για την παραχώρηση χώρου για την εξέταση – ιχνηλάτηση για κρούσματα covid. Αγοράζονται covid test που σε συνεργασία με τα μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης θα εξετάσουν όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων. Εφαρμόζουμε πλήρως τις διατάξεις που αφορούν την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από οποιαδήποτε δημοτικά τέλη (τέλη τραπεζοκαθισμάτων, ηλεκτροφωτισμού κτλ.). Προβάλλουμε διαδικτυακές εκπομπές μέσα στην σελίδα του Δήμου στο Facebook και στο youtube για την απασχόληση και εμψύχωση, ανάταση της ψυχολογίας των πολιτών. Όπως: Ανάγνωση Παραμυθιών, Μαθήματα Γυμναστικής, Θεατρικούς μονόλογους, Μαθήματα Ζωγραφικής, Μαθήματα πηλού, Μαθήματα Α’ Βοηθειών, Μαθαίνω την πόλη μου – Πολιτιστικοί περίπατοι, Μουσικές από το Ωδείο και πολλά άλλα.

Όπως διαπιστώνετε κ. Λάτσα κάνουμε ότι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου αφενός να ξεπεράσουμε την κρίση και αφετέρου να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να νιώσουν ασφάλεια και να κατανοήσουν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Θα ήταν, βέβαια, παράλειψή μου αν δεν έκανα αναφορά στη σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση από τον κυβερνητικό Βουλευτή και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο ο οποίος είναι πάντα δίπλα στο Δήμο μας και δίνει λύσεις σε ό,τι χρειάζεται και του ζητηθεί. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον Αντιπεριφερειάρχη και παλιό μου συνεργάτη ως Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος και αυτός δεν λέει όχι σε όποιο ζήτημα προκύπτει και αυτό λύνεται είτε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου είτε απευθείας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τους πόρους που αυτή διαθέτει.

Θέλω να σας πως με κάθε ειλικρίνεια ότι νιώθω ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά νιώθω θλίψη για όλα αυτά που έχουν συμβεί και έχουν πλήξει οικογένειες

συμπολιτών μας σε όλο το Νομό της Δράμας και από την άλλη ικανοποίηση που μπορώ σε συνεργασία με όλους τους προαναφερόμενους (και ζητώ συγγνώμη αν ξεχνάω κάποιον) για την ελάχιστη αυτή προσφορά που κάνουμε για τους συνανθρώπους μας εδώ στη μαρτυρική μας Δράμα.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην πρώην συνεργάτη μου ως Προϊσταμένη Προγραμματισμού του Δήμου και σημερινή Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και σε όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό κ.α.) του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθώς και σε όλους τους εθελοντές που ήρθαν από όλη την επικράτεια για ό,τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν για όλους εμάς.

 

Τελευταίο θέμα, τα τέλη και τα δικαιώματα, τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητική η μείωση;

Κύριε Λάτσα, θέλω να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου, ότι με βάση τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου, καθορίζεται και το ύψος των δημοτικών τελών, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του Δήμου να είναι ισοσκελισμένος. Προχωρήσαμε σε μείωση κατά 10% στην κύρια κατηγορία τελών, για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τα τέλη των βοηθητικών χωρών και κατά 50% τα τέλη των κοινωφελών οργανισμών. Ακόμη, στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα του τόπου μας, απαλλάσσοντας από δημοτικά τέλη όλα τα καταστήματα που έχουν κλείσει για όσο καιρό διαρκεί το lockdown, ενώ απαλλάσσουμε πλήρως και τους καταστηματάρχες της περιοχής παρέμβασης του ΒΑΑ.

Η μείωση των τελών προέρχεται από τη διαδικασία διόρθωσης των τετραγωνικών, από την οποία μόνο κατ’ εκτίμηση μπορούμε να υπολογίσουμε τα έσοδα που θα υπάρξουν. Ας γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας πως την επόμενη χρονιά που θα έχουμε ακριβή αριθμητικά στοιχεία για τα έσοδα του Δήμου από αυτή τη διαδικασία, θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών. Εμείς δεν είμαστε ένας φορομπηχτικός μηχανισμός. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ορίζει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, να απαλύνουμε οικονομικά τους συμπολίτες μας που ξέρω ότι δοκιμάζονται οικονομικά.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τη μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία που είχαμε στο θέμα των τελών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Λειτούργησε με ωριμότητα και υπευθυνότητα και οφείλω να της το αναγνωρίσω. Και για μένα ήταν από εκείνες τις στιγμές που το Δημοτικό Συμβούλιο στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ότι είναι ο θεματοφύλακας των συμφερόντων όλων των δημοτών.

Τέλος, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι πέρα από τα δημοτικά τέλη, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσαμε και για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Δεν θέλω να μπω σε ονομαστική αναφορά όσων σχεδιάζουμε. Μόνο θα ήθελα να σταθώ στην άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις Κοινότητές μας. Οι Πρόεδροί και οι Σύμβουλοι των Κοινοτήτων είναι πραγματικά ουσιαστικοί συμπαραστάτες στο έργο μας και τους ευχαριστώ για αυτό.

 

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη;

Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Λάτσα, που μου δώσατε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου. Θέλω να ξέρουν όλοι πως προσωπικά, ως Δήμαρχος της Δράμας, είμαι πάντα παρών για να ακούσω κάθε πρόβλημα και για να προσπαθήσω να καλύψω κάθε ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους συνεργάτες μου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, ο καθένας και η καθεμία στον τομέα του.

Μιας και μου παρέχεται η δυνατότητα, ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θέλω να ζητήσω εκ νέου από όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και χωρίς καμία έκπτωση να συνεχίσουμε τη μάχη με αυτό τον αόρατο εχθρό. Πιστεύω πως στο τέλος θα βγούμε νικητές. Ας προσπαθήσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το κοινωνικό σύνολο. Θέλω να ευχηθώ αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που περνάμε έτσι και με τη νέα χρονιά, με σταθερά βήματα, σιγά σιγά, να προχωράμε προς στην επάνοδο στην κανονική μας ζωή. Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλους τους συμπολίτες μου. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!