ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

(…δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται λέγανε οι Αρχαίοι… και ο Νιόνιος στους Αχαρνείς: …τώρα με χειρουργεί μια αλλήθωρη νεολαία, μια τσογλανοπαρέα μου κάνει κριτική…)

Κόρη πάστορα. Έζησε και σπούδασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας. Πιονέρος, όπως και πάμπολλοι άλλοι νέοι της χώρας, δεν έγινε ποτέ μέλος του κόμματος, δεν συνεργάστηκε με τη Στάζι και το καθεστώς.

Μετά την πτώση του τείχους εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ο Χέλμουτ Κολ την ξεχώρισε και υπήρξε μέντοράς της.

Τη διόρισε Υπουργό Γυναικών και Νεότητας. Την πρότεινε για Γενική Γραμματέα του Κόμματος. Από τη θέση αυτή τον διαδέχθηκε στην Προεδρία το 2000, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των παράνομων επιχορηγήσεων.

Εκλέχθηκε Καγκελάριος το 2005 και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2021, για δεκαέξι συνολικά χρόνια. Τ0 2008 της απονεμήθηκε το βραβείο Καρλομάγνος ως εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα. Το 2012 το Time την συμπεριέλαβε στα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» και το 2015 την ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς». Το 2019 το περιοδικό Forbes για 14η συνεχόμενη χρονιά την κατέταξε πρώτη στη λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

Προ ημερών η πρώην Καγκελάριος μιλώντας στο ίδρυμα Χέλμουτ Κολ είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να παίρνουμε υπόψη σοβαρά τον Πούτιν και πως πρέπει να σκεφτόμαστε μετά τη λήξη του πολέμου το μέλλον της Ευρώπης και τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Έφερε ως παράδειγμα τον Κολ και τον τρόπο που χειρίστηκε τον Χόνεκερ, τον οποίο δεν ήθελε να στριμώξει και ταπεινώσει. Είχε ως στόχο του την ένωση των δύο Γερμανιών, πράγμα που τελικά κατάφερε.

Τόνισε πως μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι αδυναμία και κατευνασμός, αλλά ευφυής πολιτική και αναγκαίος ρεαλισμός.

Ο γράφων δεν γνωρίζω τις αντιδράσεις που ενδεχομένως υπήρξαν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες. Παρακολούθησα όμως έκπληκτος τη σφοδρή κριτική και τις αήθεις επιθέσεις που δέχτηκε στη χώρα μας. Και όχι μόνο στο διαδίκτυο από διάφορους αγεωγράφητους και ανιστόρητους. Αλλά και σε σοβαρά και αξιόπιστα σαιτ, έντυπα και εφημερίδες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ την κατηγόρησαν για κρυπτοπουτινόσκυλο! Αλλά και για κρυπτοκομμουνίστρια που απλώνει χέρι βοηθείας στον σύντροφο από τα παλιά Πούτιν που τώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση!!!

Προσπαθώ με ενσυναίσθηση να κατανοήσω όσους της επιτέθηκαν. Τι αντιλαμβάνονται αυτοί που εγώ αδυνατώ να καταλάβω.

Δηλαδή δεν είναι μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα πυρηνική δύναμη η Ρωσία; Δεν πρέπει να την παίρνουμε στα σοβαρά; Και όταν κάποιος είναι στριμωγμένος, όπως είναι ο Πούτιν σήμερα, δεν είναι επικίνδυνος και υπολογίσιμος αντίπαλος;

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη; Θα αποκλειστεί η Ρωσία από αυτή τη συνεργασία και τον σχεδιασμό; Αποκλείστηκε η Γαλλία μετά τον Ναπολέοντα; Η Γερμανία μετά τον Χίτλερ; Νοείται Ειρήνη και Ασφάλεια στην Ευρώπη και τον Κόσμο δίχως τη συμμετοχή των μεγάλων χωρών – δυνάμεων;

Διαβάζω πως και ο τετράστερος στρατηγός των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της CIA Πετρέους σε συνέντευξή του λέει: Πρέπει να παίρνουμε σοβαρά τον Πούτιν και τις απειλές του, ιδιαίτερα σήμερα που είναι στριμωγμένος και απελπισμένος. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος.

Έ καλά τώρα, τι ξέρει και αυτός.

Η κίτρινη δημοσιογραφία και το αλλήθωρο και φανατισμένο διαδίκτυο ξέρουν καλύτερα και από την επί 16 χρόνια Καγκελάριο Μέρκελ και από τον στρατηγό Πετρέους!!!