«Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της»

 

Σε δήλωσή του για την εορτή της Δικαιοσύνης ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:

Οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης εορτάζουν και τιμούν τον προστάτη τους, Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, η εορτή αυτή αποκτά ιδιαίτερα σημασία. Η Δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας του κράτους δικαίου. Αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη και τη λειτουργία μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Εγγυάται τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, προστατεύει από κάθε είδους παρανομία, είναι το καταφύγιο των αδυνάμων απέναντι στις αυθαιρεσίες της εξουσίας και των ισχυρών. Η ανεξαρτησία της είναι συστατικό στοιχεία της Δημοκρατίας. Η κοινωνία προσβλέπει στην ακηδεμόνευτη κρίση των λειτουργών της.

Ωστόσο και το νέο δικαστικό έτος δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ξεπερνούν τις 3.000 πανελλαδικά, η κατάσταση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι δραματική με τις ελλείψεις υπαλλήλων να φτάνουν στο 50% αλλά η Κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις. Σε απαξίωση παραμένουν και οι υλικοτεχνικές, ψηφιακές και κτηριακές υποδομές των δικαστηρίων, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης περί εκσυγχρονισμού τους. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση δικαστικών αποφάσεων και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Η προοδευτική κυβέρνηση, όπως δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στόχος η αποκοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Με θέσπιση διατύπωσης γνώμης από Δικαστικές Ενώσεις και Δικηγορικούς Συλλόγους για την επιλογή στην ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, με νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με τερματισμό των «περιστρεφόμενων θυρών». Με ενίσχυση της στελέχωσης, βελτίωση των κτιριακών υποδομών και επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης». Με αποκατάσταση των μισθολογικών και φορολογικών αδικιών σε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Όπως αρμόζει δηλαδή σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτους δικαίου.