Επίσκεψη στο Δασαρχείο της Δράμας και συνάντηση με τον Δασάρχη κ. Ν. Κόντο αλλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή κ. Δαν. Στούπα, πραγματοποίησε το διήμερο 8 -9 Ιουνίου κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε., αποτελούμενο από τους Γιώργο Πυργελή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.Θ. και Μαρία Μάλλη, Γραμματέα της Τ.Ε. Δράμας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Κοινή η διαπίστωση για τα μεγάλα, χρονίζοντα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών, κοινή και η ανησυχία που εκφράστηκε για τις συνέπειές τους.

Στο Δασαρχείο επισημάνθηκαν, ως επιβαρυντικός παράγοντας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, οι – χωρίς κατάλληλη προετοιμασία – αλλαγές που αφορούν στο πέρασμα των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, οι οποίες δυσκολεύουν τη λειτουργία των υπηρεσιών και δημιουργούν ανασφάλεια στους υπαλλήλους.

Αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στη φύλαξη, προστασία και διαχείριση των συμπλεγμάτων, στη συντήρηση των εργοταξίων, στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων πρόληψης πυρκαγιών, στη διάνοιξη – συντήρηση δασικών οδών, στην πραγματοποίηση ελέγχων των ορίων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που στην περιοχή μας αφορά κύρια την επέκταση των λατομείων μαρμάρου.

Η ύπαρξη ενός μόνο οδηγού και η εντατικοποίηση που συνεπάγεται από τις ιδιαίτερες δυσκολίες στη μετάβαση για πολύωρες εργασίες που απαιτούνται στα δάση της περιοχής, χωρίς την πρόβλεψη διανυκτέρευσης, δημιουργούν ζήτημα ακόμα και για την ασφάλεια των εργαζομένων που μετακινούνται.

Τα σχεδόν ανύπαρκτα κονδύλια του κρατικού τακτικού προϋπολογισμού δεν είναι δυνατό να εξισορροπηθούν από τ’ ανταποδοτικά έσοδα του «Πράσινου Ταμείου», το ΤΑΥΠΕΔ, το ΕΣΠΑ, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και τα οποιαδήποτε αποσπασματικά «χρηματοδοτικά εργαλεία», που ουσιαστικά προϋποθέτουν και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των δασών.

Η υποστελέχωση παραμένει το κύριο πρόβλημα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας, όπου επισημάνθηκε πως χωρίς αύξηση του προσωπικού η ανταπόκριση της υπηρεσίας στις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου είναι κάτω από το όριο.

Το φιλότιμο των εργαζομένων και η καταπόνησή τους με απανωτές βάρδιες χωρίς ρεπό, είναι η προϋπόθεση για να καλύπτονται οι υπηρεσιακές ανάγκες. Για τις ανάγκες περιπολιών μέσα στην αντιπυρική περίοδο υπάρχει μετακίνηση δύναμης από το κλιμάκιο του Παρανεστίου.

Ειδική αναφορά έγινε για την ανάγκη υποδομών, δεξαμενής – κρουνών στο περιαστικό δάσος του Κορύλοβου.

Επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσα να γίνει αναβάθμιση από την Τάξη Γ της ΠΥ Δράμας, ώστε να ενισχυθεί σε προσωπικό. Πρέπει να σημειωθεί πως στην Πυροσβεστική της Δράμας δεν διατέθηκαν ούτε εποχικοί υπάλληλοι, που ζητήθηκαν, για κάλυψη των αναγκών, ενώ υπάρχουν και 36 εθελοντές.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν οι προτάσεις του Κ.Κ.Ε. για την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Διατυπώθηκε η θέση για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών για την πυροπροστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη, με ολοκληρωμένη κι επιστημονικά σχεδιασμένη διαχείριση των δασών αλλά και συνολικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε η εκτίμηση του Κ.Κ.Ε. για τον εγκληματικό χαρακτήρα του κριτηρίου «κόστους-οφέλους», στη λειτουργία των υπηρεσιών, που υιοθετείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις κι έχει τραγικές συνέπειες στις ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον.

Στους πυροσβέστες μοιράστηκε η Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε. για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και εκφράστηκε η υποστήριξη σε κάθε διεκδίκησή τους με κάθε τρόπο μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Γίνεται φανερό πως μπήκαμε και φέτος στην αντιπυρική περίοδο με υποστελεχωμένα Δασαρχεία και Πυροσβεστική Υπηρεσία πανελλαδικά, παρά τα μεγάλα λόγια κυβερνητικών στελεχών που επιχειρούν να κατευνάσουν τον λαό, που βλέπει τις ζωές και τις περιουσίες του να κινδυνεύουν πότε από την πυρκαγιά το καλοκαίρι και πότε από τη βροχή και τον χιονιά το χειμώνα.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το Κ.Κ.Ε. στον δρόμο της διεκδίκησης για την κάλυψη των αναγκών του λαού μας και της λαϊκής περιουσίας, για την προστασία των δασών και συνολικά του περιβάλλοντος, σίγουροι ότι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».