ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

Ερώτηση για τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ. Διαμάντω Μανωλάκου, κ. Νίκος Καραθανασόπουλος και κ. Λεωνίδας Στολτίδης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ο καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνισή του και μέχρι στιγμής πλήττει εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων στη Βόρεια Ελλάδα. οι συνέπειες για άλλη μια φορά προοιωνίζονται δραματικές για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους.

Ενώ το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος, δεδομένου ότι το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη (δίνεται αποζημίωση μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας) και ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια.

Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Σε ότι αφορά στις δαπάνες εμβολιασμού και αγοράς – εφαρμογής εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων σκευασμάτων προβλέπεται, με βάση σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ, η κάλυψή τους από το κράτος μόνο για τις Περιφέρειες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένες εστίες ή όπου έχει καταρτιστεί σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού με βάση την επιδημιολογική κατάσταση. Στην υπόλοιπη χώρα οι δαπάνες θα βαρύνουν τους κτηνοτρόφους ενώ ο εμβολιασμός χαρακτηρίζεται ως εθελοντικός και όχι ως υποχρεωτικός. Την ίδια ώρα είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια οι κτηνοτρόφοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν ώστε να επιβάλλουν χαμηλότερες τιμές σε γάλα και σφάγια.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  1. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.
  2. Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  3. Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματός τους.
  4. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.
  5. Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  6. Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.