Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συνεδρίαση-ομιλία-συζήτηση είχαμε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Δράμας με καλεσμένο τον πρώην Βουλευτή Ν.Δ. κύριο Σταύρο Δαϊλάκη. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και συμμετείχε στη συζήτηση και ο Δήμαρχος Δοξάτου κύριος Δημήτρης Δαλακάκης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Δαϊλακης, χρησιμοποιώντας πάντα το γνωστό τρόπο έκφρασής του με λαϊκές παρομοιώσεις που κάνει τη συνομιλία μαζί του συναρπαστική, δήλωσε ότι είναι μαζί μας, όπως είναι μαζί με καθετί που προσθέτει στο κόμμα και δεν αφαιρεί από αυτό. Θεωρεί τη ΔΗΜΤΟ ένα φυτώριο απ’ όπου περιμένει να προκύψει ένα δάσος, μόνο ελπίζει αυτό το δάσος να μην καεί.

Κατόπιν αναφέρθηκε σε πρόσφατο συνέδριο που παραβρέθηκε στην Σόφια της Βουλγαρίας και με αφορμή αυτό είπε ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε τη Βαλκανική Συνείδηση και συνεργασία, να πάρουμε ο ένας τα καλά του άλλου και να μάθουμε από τις εμπειρίες του. Αν το αντιληφθούμε αυτό και αν συνασπιστούμε, και εφόσον έχουμε και την σύμπραξη των άλλων νότιων λαών, Ιταλών Ισπανών, τότε θα είμαστε η πιο ισχυρή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σημαντικό ζήτημα είπε ότι είναι η κοινή διαχείριση των υδάτινων πόρων όπου όπως όλοι γνωρίζουμε φέτος είχαμε στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. Επίσης πρέπει να μάθουμε από την τεχνογνωσία των Βουλγάρων όπου παρόλο το δασώδες της χώρας τους δεν έχουνε σχεδόν καθόλου δασικές πυρκαγιές. Αυτό όπως τονίστηκε κατόπιν στην συζήτηση οφείλεται κυρίως στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων στη χώρα εκείνη. Και πως κάπως έτσι πρέπει να συμβεί και στη δική μας χώρα κάποτε επιτέλους.

Κατόπιν είπε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του να λύνεις προβλήματα, η οποία εν τω μεταξύ από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε η τέχνη του να δημιουργείς προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν. Η πολιτική είπε πρέπει να ασκείται πάντα με ανιδιοτέλεια και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της διάθεσης του τότε βουλευτικού αυτοκινήτου του μαζί με τα καύσιμα για τη μεταφορά μαθητών στο Νομό Δράμας. Αυτό το γεγονός, παρότι στοίχισε οικονομικά πολύ στον ίδιο, δίνει υπερηφάνεια στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του. Ήταν μια μικρή ανταπόδοση στο Δραμινό λαό που τον τίμησε πολλές φορές με την ψήφο του και τον ανάδειξε σε υψηλά αξιώματα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βουλγαρίας ξανά είπε ότι εκεί η επιχειρηματικότητα «δίνει και παίρνει» με φορολογία μόνο 10 τοις 100 και με δυνατότητα ίδρυσης μίας επιχείρησης σε πέντε μόνο λεπτά. Είπε ότι τα προβλήματα τα οικονομικά στη χώρα μας αντίθετα είναι τόσο μεγάλα και βαριά που ούτε μία ντοπαρισμένη εθνική ομάδα άρσης βαρών δεν θα μπορούσε να τα σηκώσει. Αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει εμπιστοσύνη σε αυτόν και πιστεύει ότι θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη μεγάλη κρίση. Ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε ξανά στις παλιές καλές εποχές, όπου ένα από τα ρουσφέτια που του ζητήσανε ήταν να τους κλείσει τραπέζι στα μπουζούκια! Γιατί τότε αυτά ήτανε πάντα γεμάτα.

Κατόπιν ο ομιλητής έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με συμμετοχή από όλα τα μέλη της ΔΗΜΤΟ, με σχόλια στα ειπωθέντα και θέτοντας καινούργια ζητήματα.

Περιληπτικά και μη αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μίλησαν, ειπώθηκε για τους Βούλγαρους ότι είναι άνθρωποι πολύ πολιτισμένοι, νοικοκυραίοι και αξιοπρεπέστατοι. Ότι όπως πάμε θα κάνουνε πολύ έντονη την παρουσία τους επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Ειπώθηκε ξανά ότι πρέπει να διδαχτούμε από την εμπειρία τους και να προωθήσουμε κι εμείς την οικονομία και την αναδιοργάνωση-συμμάζεμα της χώρας μας. Άλλοι παραβρισκόμενοι βέβαια διατύπωσαν την άποψη ότι το μέλλον τους θα είναι δυσοίωνο και θα πάθουν ότι πάθαμε εμείς στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια λόγω υποτιθέμενου καταναλωτικού υπερδανεισμού. Για την ανομοιότητα των περιπτώσεων ειπώθηκε από άλλον παραβρισκόμενο ότι το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας είναι μόνο 17 τοις 100, το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση το δικό μας ελληνικό δημόσιο χρέος είχε ξεπεράσει το 200 τοις 100 με όριο βιωσιμότητας το 60 τοις 100.

Ειπώθηκε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η ακτογραμμή πλέον της Βουλγαρίας και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουνε προσβάσεις κατάλληλες, δηλαδή κυρίως δρόμοι ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερη ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ των χωρών και των λαών. Πάνω σε αυτό ειπώθηκε ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τοπικών παραγόντων και γι’ αυτό χάσαμε την ευκαιρία να γίνουν και να είναι ολοκληρωμένοι ήδη οι αυτοκινητόδρομοι που θα συνέδεαν τη Δράμα με την Καβάλα και την Αμφίπολη. Έτσι επανήλθαμε στο ζήτημα της αγαστής συνεργασίας των τοπικών παραγόντων-εξουσιών που είναι ακόμα είδος σε αναζήτηση και αναπάρκεια. Από κάποιους μάλιστα παραβρισκόμενους τέθηκε το ζήτημα της ανεπάρκειας των ίδιων των πολιτικών μας εκπροσώπων. (Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του!) Ειπώθηκε ξανά για την ανάγκη συνεργασίας των τοπικών με τους κεντρικούς παράγοντες του κόμματος και ότι πρέπει ο ένας να βοηθάει τον άλλον και να μην αδιαφορεί, κυρίως η κεντρική διοίκηση για την περιφερειακή. Ώστε να μη φτάνουμε σε φαινόμενα η Δράμα να μην έχει καμιά σχολή σχεδόν, ενώ γίνεται ταυτόχρονα σχολή πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα που έχει σχεδόν τα πάντα.

Ειπώθηκε ακόμα ότι πρέπει επιτέλους να πάψει η εσωστρέφεια και να ασχοληθούμε με τα έργα και τις ημέρες των κυβερνώντων και των εκπροσώπων τους που είναι τραγικά. Από τον πρόεδρο ΔΗΜΤΟ λέχθηκε ότι αυτό ήδη γίνεται και ότι τα μηνύματα έφτασαν στο κέντρο και από το κέντρο επανήλθαν στη Δράμα, γι’ αυτό και παρατηρείται αυτή η νηνεμία τον τελευταίο καιρό στις παλιές εσωπαραταξιακές έριδες.

Ο παραβρισκόμενους κύριος Δαλακάκης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι το κόμμα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την ποιότητα των υποψηφίων του, σε όλα τα επίπεδα, γιατί αυτοί οι υποψήφιοι είναι εκείνο που το κόμμα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, άρα αυτοί χαρακτηρίζουν και την ποιότητα και την παρουσία του κόμματος τοπικά.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κύριος Δαϊλάκης είπε ότι το κόμμα πρέπει να επανακτήσει τα παλιά του PS, την ιπποδύναμη, γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ακόμα δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος, το αντίθετο. Παλιά ήμασταν Μπαρτσελόνα κι έτσι και τώρα πρέπει να ξαναγίνουμε.

Λέγοντας τον τελευταίο λόγο ο κύριος Γεωργιάδης, πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ, είπε ότι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να δυναμώσουμε το κόμμα τοπικά και γενικά και να εντείνουμε τον αγώνα για το καλό της παράταξης και του τόπου.

 

Ο Πρόεδρος

Γεωργιάδης Ελευθέριος

Για το Γραφείο Τύπου

Γκαρέλας Κωνσταντίνος