ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Πρωταγωνίστρια η γυναίκα στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας, με συμβολή της τόσο στον Δ.Σ.Ε. όσο και στην Εθνική Αντίσταση. Χιλιάδες γυναίκες πήραν μέρος σε μάχες εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Στον Δ.Σ.Ε. η γυναίκα συνέχισε το έπος της Αντίστασης με μεγάλη συνεισφορά στον απελευθερωτικό αγώνα και τα εθνικά ιδεώδη και τα ξεπέρασε αν κρίνει κάποιος από τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που έδειξε ίση στην πράξη με τον άνδρα. Μαχήτρια στην πρώτη γραμμή και με σπουδαία εκτέλεση και οργάνωση πολεμικών επιχειρήσεων ως τηλεφωνήτρια, ως σαμποτέρ, ως τραυματιοφορέας (μπράβο μητέρα) και ως νοσοκόμα. Μια πολύτιμη δύναμη στα μετόπισθεν για να εξασφαλίζει ψωμί, ρουχισμό, υπόδηση, μεταφορά οπλισμού στον αντάρτη. 30% οι γυναίκες του Δ.Σ.Ε. που έφτασαν ως τον βαθμό του υπαξιωματικού, αξιωματικού και σε πολλές δόθηκαν μετάλλια ανδρείας και έπαινοι για τις αγαθοεργίες τους. Στο δε προσωπικό Υγειονομικής Υπηρεσίας ήταν 80%. Γριές και νέες, με τα ζώα ή τα κάρα ή στην πλάτη και πολλές ξυπόλητες στα χιόνια, κουβαλούσαν πολεμοφόδια, τρόφιμα στους αγωνιστές, έχοντας και τον συνεχή βομβαρδισμό του εχθρού των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων. Η αγωνίστρια αυτή γυναίκα κάνει οχυρωματικά έργα και γίνεται μέλος του Λαϊκού Συμβουλίου για πρώτη φορά με εκλογές. Ιδρύει την Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (25-10-1948). Οι γυναίκες αυτές υπέστησαν φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, βασανιστήρια. Βροντοφώναζαν: Βαρύτερο από την σκλαβιά και την τυραννία τίποτα δεν υπάρχει.

Έκαναν πολλά για τον θρίαμβο και την ειρήνη. Τις ευχαριστούμε και τις θυμόμαστε και θα τις μνημονεύουμε.

Διόρθωση: Στο άρθρο της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου 2018 (αρ. φύλλου 580) για την ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Μαρία Δημάδη, ο Δαίμων του Τυπογραφείου μετέτρεψε (δύο φορές μάλιστα) τον ΕΛΑΣ σε ΕΔΕΣ.