ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Κύριε Δήμαρχε,

Δεν γνωρίζω το εάν σας κακοφανεί ότι απευθύνομαι δημοσίως προς εσάς αλλά δεν έχω άλλο τρόπο όχι επαφής και τονισμού χρόνιων προβλημάτων τα οποία προκαλούσαν αλλά και συνεχίζουν να προκαλούν με την οστεοακαμψία τους τα ιδία επαυξανόμενα προβλήματα στην πόλη.

Σας προσκαλώ και σας προκαλώ σε δημοσιά συνάντηση σε όποιο κανάλι της επιλογής σας να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, εγώ είμαι ετοιμότατος απομένει σε εσάς. Θα σας συμβούλευα μην ακολουθήσετε την παλαιά δομής δικαιολογία ότι ένας θεσμικός δεν ομιλεί με ένα μη θεσμικό πρόσωπο, γιατί θα λυπηθώ πολύ μεν αλλά θα αλλάξω τακτική και θα εκπλαγείτε.

Η Δράμα είναι υπόθεση όλων, αιρετών και μη. Κανείς από εσάς δεν αποτελεί αυθεντία, ούτε εναιώρημα της πόλης, έχουμε την ιδία άξια λογού και τον ίδιο πόνο για τις τραγωδίες που έπληξαν τον τόπο μας, άσχετα αν δεν το ανεβάζουμε στο ΦΒ, για να το δείξουμε, άσχετα το εάν παραμένουμε απλοί στρατιώτες και όχι συναθροισμένοι στην πρώτη γραμμή των εντυπώσεων και της φωτογραφίας.

Έπειτα η κατ’ ίδιαν συνάντηση μαζί σας επί τη ανάληψη των καθηκόντων σας δεν έχει από εμού τις καλύτερες των εντυπώσεων, έτσι δια να μην σας υποβάλλω στον κόπο του ραντεβού να με δεχθείτε και ξαναδώ το ίδιο σήριαλ και μιας και εσείς έχετε πλέον συνηθίσει στην συναναστροφή με τα υψηλών μαϊντανών οπότε εγώ ο απλός Πολίτης σας είμαι μάλλον περιττός.

Εσείς οι κάθε λογής Πολιτικοί έχετε διαπιστωμένα ένα μεγάλο κακό. Ενώ ορέγεστε να ανεβείτε στον θρόνο της εξουσίας και κάνετε το παν ώστε να πείσετε τους πολίτες να σας ψηφίσουν, δυστυχώς υπάρχουν, ακόμη και σήμερα δυστυχώς, μη συνειδητοί πολίτες οι οποίοι επί πινακίου φακής απεμπολούν το ποιο ισχυρό όπλο που έχουν στην φαρέτρα τους με το να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν τον κάθε επίδοξο μνηστήρα της πολιτικής θιασώτη. Έτσι λοιπόν αφής στιγμής εκλέγεστε τότε ανακαλύπτετε όλες τας δυσκολίας τα του θρόνου σας και αρχίζετε να αναθεωρείτε με προφάσεις απονέμοντας ευθηνές πλην Καίσαρος που στην περίπτωση αυτή είστε εσείς.

Το θεωρώ άκρως ανόητο, παιδαριώδες και άτιμο το να μην είστε ενημερωμένος ενώ θέλετε να είστε υποψήφιος, δεν στέκει ούτε εις την λογική, μα ούτε και στην πραγματικότητα των δεδομένων.

Σίγουρα οι υποσχέσεις είναι εύκολες και δίνονται ανεξόδως αλλά όταν έρχεται η ώρα του να εφαρμόσετε όσα έχετε υποσχεθεί τότε αρχίζουν τα δύσκολα όχι δια εσάς μιας και το κόλπο «του στριβεί δια του αρραβώνος» είναι γνωστό τερτίπι του κάθε Πολιτικού και φθίνει μέχρι του να τον φτύνουν και αυτός να νομίζει ότι βρέχει.

Αυτά χαρακτηρίζουν πάνω κάτω το πλείστο των Πολιτικών κάθε βαθμού.

Ας έρθουμε όμως στα του οίκου μας. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, αναπλάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πόλη λείπουν κατά κόρον, έχοντας υπόψη και την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί εις της 1ης Ιούλιου Δημοτικό Μέλαθρον και έχει λίγο σαν θέμα αχταρμά, προσβάσεις, κίνηση και υγεία, κάτι τέτοιο παρεμφερές. Και διαβάζοντας έπεσε το μάτι μου σε επαΐοντες κάποιων εκ των ομιλητών να είναι συγκοινωνιολόγος και ειλικρινά επί τω άκουσμα αυτού του επαγγέλματος ρίγη διαπερνούν το γέρικο μου σώμα μιας και ήμουν νιος και γέρασα και από αυτήν την πόλη πέρασαν δεκάδες συγκοινωνιολόγοι, έκαναν μελέτες που πλήρωσε ο Δραμινός Λαός και όλα πήγαν στράφι μιας και όλα στα χαρτιά φαίνονται εύκολα αλλά στην πράξη όλοι οι ειδικοί ειδήμονες ΚΩΛΩΝΟΥΝ.

Είναι επί πάνω από 20 χρονιά να γίνονται μελέτες επί μελετών από κάθε ονομαζόμενο συγκοινωνιολόγο και την ομάδα του και άκρη να μην βγάζουμε;

Το τόνισα επανειλημμένως ότι οι άνθρωποι της πιάτσας είναι οι καλύτεροι ειδήμονες στο να λύσουν αλλά και να προτείνουν λύσεις, ιδέες πάνω στο κυκλοφοριακό, αλλά από παρελθόντα έτη μέχρι και σήμερα τους έχετε μη αποδεκτούς και τα χάλια τα βλέπετε. Μονοδρομούνται δρόμοι, αλλάζουν φορά κίνησης και ουδείς το αντιλαμβάνεται έκτος και εάν ακούσει φωνές από έτερο οδηγό με κάθε κοσμητικό επίθετο.

Έτσι το επαναλαμβάνω τα χρόνια προβλήματα της πόλης είναι αυτά τα τρία και εάν προσθέσουμε και την πλήρη Πολιτειακή από όλες της Κυβερνήσεις απαξίωση το γλυκό ήρθε και έδεσε.

Δεν είδα μέχρι σήμερα καμιά καινοτομία και λύση ούτε στην καθαριότητα, ούτε στο κυκλοφοριακό, ούτε σε έργα πνοής.

Όταν εγώ μιλούσα για εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών εσείς μετείχατε τότε στα κοινά ως Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και αυτό σας αφαιρει το επιχείρημα ότι δεν γνωρίζατε ή ότι δεν ξέρατε τα τεκταινόμενα στον Δήμο

Ο τότε Δημαρχεύων έβγαζε σπυριά μιας και ο Μεταξάς από όσα έλεγε έπρεπε να πάνε όλες οι υποδείξεις του, συμβουλές, προτάσεις στα σκουπίδια. Έλεγα περί κυκλοφοριακού, καθαριότητας, αποκομιδή σκουπιδιών, αεροδρόμιο και τότε, μα οι τότε χαμηλούς βεληνεκούς Τοπικοί Άρχοντες αναφωνούσαν «Αυτά είναι μεγάλα έργα» και προτιμούσαν να βάζουν «σε πλατείες και σε ρούγες τζόγια μου» μαύρες σημαίες. Επίσης πόσες παρεμβάσεις δεν έκανα για το κυκλοφοριακό και αυτές πήγαν στις καλένδες, αλλά κύριε Δήμαρχε εσείς που προσφάτως πήγατε στο Πόρτο της Πορτογαλίας και μετείχατε σε σύνοδο περί των σκουπιδιών, ανακύκλωσης και περιβάλλον, δεν γνωρίζω αλλά θα είδατε ότι η πόλη αυτή στο Βόρειο Δυτικό άκρο της χωράς βρεχόμενη από τον Ατλαντικό Ωκεανό είναι υπόδειγμα καθαριότητος, και δεν είναι η μοναδική, βλέπε Βαρκελώνη, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Μετς και αρκετές άλλες έχουν βρει τρόπους πρωτοποριακούς εδώ και χρόνια και έχουν λύσει το πρόβλημα της καθαριότητος και των σκουπιδιών, αλλά εμείς σε αυτήν την χώρα παλεύουμε ακόμη με τις χωματερές, με τους ΧΥΤΑ και με κάθε μ…α που έρχεται στο μυαλό κάθε ηλιθίου ειδικού ανειδικεύτου.

Είδα την μπροσούρα που υπάρχει μέσα στους λογαριασμούς νερού με την αφεντιά σας, θα σας έλεγα ότι κακώς σας μόστραραν, να μιλά περί μέλλοντος των παιδιών μας και άλλα πονετικά μιας και αυτήν την καραμέλα «περί των παιδιών μας» την χρησιμοποιεί και την οικειοποιείται ο καθένας Πολιτικός εντελώς επιφανειακά, έρχομαι λοιπόν στο δια ταύτα.

Πρώτη φορά το 1979 είδα στην τότε Ομοσπονδιακή Γερμανία του Χέλμουτ Σμιθ και Βίλλυ Μπραντ τους περίφημους κάδους διαλογής που μας συστήνετε τώρα εσείς. Μου έκανε φοβερή εντύπωση και φυσικά οι εκεί Μετανάστες μου εξήγησαν περί τούτου. Αυτό που μετά χρόνια καταλαβαίνω είναι ότι προτού εφαρμοστεί κάποιο νέο καινοτόμο μέτρο υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και ο χρόνος προσαρμογής, το δε βασικό ότι εφαρμόζονται οι νόμοι δια όλους. Έτσι κατόπιν στην Αμερική όπου το σύστημα δουλεύει ακόμη καλύτερα και σε πολλές άλλες πόλεις. Συνάμα να σας πω ότι στην Ευρώπη με πρώτη την Αυστρία άρχισαν τα πρώτα εργοστάσια καύσης των σκουπιδιών και αργότερα την σύνδεση αυτών των αποτεφρωτηρίων με την κατά κράτος ΔΕΗ έτσι ώστε η παραγομένη ενεργεία να χρησιμοποιείται σε πολλές καθημερινές χρήσεις τόσο στην πόλη άλλα και στα νοικοκυριά. Το παράδειγμα της Αυστρίας ακολούθησαν και άλλες χώρες και έτσι τώρα όχι μονό η Ευρώπη αλλά και σε πολλά αλλά κράτη στον κόσμο τα εργοστάσια αυτά να αποτελούν μια αρίστη λύση. Θα σας αναφέρω δε και κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε και είμαι σιγουρότατος περί αυτού, παρότι το έχω αναφέρει στην τηλεόραση πολλές φόρες, επειδή όμως δεν με παρακολουθείτε ίσως να μην το ακούσατε. Λοιπόν στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας από το μικρό και μέσα στο κέντρο Αποτεφρωτήριο η παραγομένη ενεργεία χρησιμοποιείται δια μέσου σωλήνων κάτω από τους δρόμους προς αποφυγή πάγου και χιονιού, λόγω και της μορφολογίας εδάφους αλλά και κτίσης της πανέμορφος αυτής πόλης. Μα τώρα τι σας λέω, αφού δεν υπάρχουν λεφτά, είμαστε για τέτοια;

Ο Θυμόσοφος Λαός λέγει ότι «ρωτώντας πας στην πόλη», αυτό σημαίνει και γνώσεις να μην έχεις βλέποντας, ακούγοντας και παίρνοντας παραδείγματα άλλων πόλεων λύνεις δικά σου χρόνια προβλήματα σε κάθε τομέα.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά αλλά εάν υπάρχει θέληση όλα γίνονται, φυσικά δεν λύνονται με το να ανεβάζουμε φωτογραφίες στο ΦΒ από τις επισκέψεις μας σε πόλεις του Εξωτερικού αλλά το τι αποκομίσαμε από αυτές τις επισκέψεις και το πώς θα εφαρμόσουμε τις καινοτομίες εκείνες αναπροσαρμοζόμενες στην δίκη μας πόλη.

Το έγραψα σε επιστολή στον Κύριο Χατζηγιάννη, Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, οφείλετε να λύσετε το θέμα της κάκιας αυτής νταβατζίδικης νοοτροπίας με τις χρεώσεις του νερού, που έχει ούτως ή άλλως υψηλές τιμές από διπλά ΦΠΑ και φθάνει για κατανάλωση ενός κυβικού να πληρώνεις 20 ευρώ, και τα χρεωστικά όφειλες να διορθωθούν έτσι ώστε να πληρώνονται από τους χρήστες οι υπάρχουσες απλήρωτες οφειλές και όχι να μεταφέρονται στις πλάτες των ιδιοκτήτων. Σας το επαναλαμβάνω το θέμα θα είναι πάντα επίκαιρο και πρέπει να το λύσετε.

Πρέπει να πω ότι όταν δεν γίνονται έργα τότε η «πενία τέχνας κατεργάζεται», πολλά πανηγύρια, πολλές γιορτές, ουσία όμως και κέρδος μηδενικό, προς τι λοιπόν όλα αυτά, δεν έχετε να ασχοληθείτε με σοβαρότερα θέματα; Η δε τελευταία εκδήλωση στην πλατεία με την γιορτή της Γκάιντας προσπαθώ να καταλάβω το νόημα ύπαρξης. Ασφαλώς και δεν λέω τίποτε περί του μουσικού οργάνου, ούτε περί της αυτού συνοδείας σε παραδοσιακής και σε κάθε μορφής μουσικής σύνθεσης, αλλά προς τι η γιορτή, μήπως υπάρχει έλλειμμα δραστηριοτήτων και προσπαθείτε με εφήμερες αναλαμπές να αποσπάσετε τις μνήμες των πολιτών; Εγώ ρωτώ και εσείς θα απολογηθείτε όταν έρθει η ώρας σας στον Δραμινο Λαό.

Έρχεται και η ώρα του μεγάλου Σώου της Ονειρούπολης.

Εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο έχουνε Χριστουγεννιάτικες γιορτές και κομμάτια των πόλεων τους στολισμένα στο κλίμα των ήμερων για κάποιο χρονικό διάστημα. Πολλές από αυτές που ξέρω και επισκέπτομαι συχνά διατηρούν το ίδιο προφίλ εδώ και χρόνια. Προς τι η δημιουργία τέτοιων παραδοσιακών αγορών, χώρων, μέσα στις πόλεις; Ο λόγος απλός, στο να βοηθήσουν τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες των πόλεών τους νοερά να ενσωματωθούν στο κλίμα των ημερών με κάθε είδους εκδηλώσεις, να αγοράσουν κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και τοπικές σπεσιαλιτέ οι οποίες συνάδουν προς τα ήθη και έθιμα των ημερών και με σεβασμό προς την πόλη, με την ιστορία της και με τις τοπικές παραδόσεις που ανάγονται στις ημέρες αυτές.

Κατ’ αρχήν να ξεδιαλύνουμε ότι η περίφημη πατρότητα της Ονειρούπολης δεν υφίσταται, ούτε και οι εμπνευστές δημιουργοί της είναι αυτοί που προβάλλονται έως τώρα.

Είναι μια άκρως δανειζόμενη και δανεική γιορτή η οποία πάρθηκε από κάποια μάλλον Γερμανική πόλη, αυτό είναι ξεκάθαρο. Πατρότητα υπάρχει όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά και δεν υπάρχει όμοιο του πουθενά άλλου.

Δεύτερον οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους είχαν αυτήν την ιδέα μεταφοράς μιας νότας Χριστουγέννων στην πόλη μας.

Δυστυχώς όμως τάχιστα αυτό το παραμύθι ενός μήνα που κρατεί στην πόλη μας έχει καταντήσει ένα Λούνα Παρκ και κάτι το μεταλλαγμένο μιας και οι περισσότερες εκ των εκδηλώσεων δεν έχουν καμιά θέση απολύτως με το κλίμα των ημερών.

Απορώ ακόμη για το πώς ο Μητροπολίτης Δράμας δέχεται την ήμερα που πανηγυρίζει η πολιούχος της πόλης και υπάρχει άπλετο θρησκευτικό συναίσθημα, την ήμερα εκείνη να γίνονται και τα εγκαίνια της εκδήλωσης αυτής που λέγεται Ονειρούπολη με τρόπο ο όποιος είναι καθαρά προσβλητικός και για την ήμερα αλλά και για το κλίμα που έρχεται των Χριστουγέννων.

Έχει ανάγκη η τελετή έναρξης να συνεπικουρείται προσώπων τα οποία κάνουν αρπαχτές και μόνο και δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω, δεν φτάνει η ιδία η γιορτή να είναι και να αποτελεί την ατραξιόν της ημέρας των εγκαινίων;

Έχουν περάσει καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες πάσης φύσεως και εμφάνισης πράγμα για το οποίο διαφωνώ κάθετα μιας και ακριβοπληρώνονται και αυτό που πουλάνε δεν είναι η καλλιτεχνική τους εμφάνιση αλλά το πειραγμένο εκκεντρικό στυλ για τους άνδρες και τα ξεβρακώματα για τις γυναίκες, αυτό τι σχέση έχει με το πνεύμα αλλά και με την γιορτή των Χριστουγέννων;

Εδώ και χρόνια έθεσα δυο παρατηρήσεις ενδυνάμωσης της εικόνας της Ονειρούπολης, αλλά ουδείς εκ των υπεύθυνων με πρώτο τον εκάστοτε Δήμαρχο δεν έδωσαν σημασία μιας και υπάρχει το Δραμινό Κόμπλεξ που χαρακτηρίζει την πολίτικη σκηνή της Δράμας, και επειδή το είπε ο γράφων απορρίπτεται. Οφείλω να πω και εγώ τι είδα και μου άρεσε στις πόλεις που το έχουν και θέλησα να το μεταφέρω σαν ιδέα και στην πόλη μου αλλά πάντα ο εγκεφαλικός στόκος περίσσευε.

Επειδή εδώ και καιρό ακούω για αλλαγές πρόσωπων στο φετινό διευθυντήριο της Ονειρούπολης έχω να πω δυο κουβέντες και με τον Γρηγόρη Αβανίδη και ας τα μεταβιβάσει και στην συνεταίρο του την κ. Βουρνια. Εάν έχουν διατηρήσει τα του παρελθόντος κακά καλύτερα να μην αναλάβουν. Δεν σημαίνει τίποτα το εάν κάνανε κάποιες εκδηλώσεις ή όπως ακούγετο δούλευαν για τον Δήμαρχο Τρικάλων στο εκεί σώου των Χριστουγέννων, το οποίο δεν αξίζει δεκάρα τσακιστή. Αν έρχονται με τέτοιες προθέσεις μιας και εσύ Δήμαρχε τους κάλεσες διότι βλέπεις ότι η Ονειρούπολη παραπαίει έτσι που κατάντησε και θέλει δραστικές αλλαγές, τότε καλό θα ήταν να μην αναλάβουν την διοργάνωση, αυτό το πεδίο δεν είναι ούτε Γιορτή Σοκολάτας, ούτε τρία πουλάκια καθόταν στου εφέντη το τζάκι.

Αλλαγές γίνονται κάθε χρόνο και νομίζω ότι οι συμμετέχοντες παίρνουν και ένα αξιοπρεπή μισθό για τον μήνα που θα είναι στην εκδήλωση. Έτσι και οι δυο από εσάς προσκληθέντες δεν θα δουλέψουν ούτε τζάμπα ούτε θα κάνουν ιεραποστολικό έργο, μιας και θα πληρωθούν από τα χρήματα του Δραμιού Λάου πρέπει και να μάθουν να ακούν και να δέχονται καινοτόμες προτάσεις. Εάν έχουν όπως πολλά πολιτικά ανδρείκελα καβαλημένα αλόγατα, τους το ξαναλέω να μην αναλάβουν μιας και δεν χρειάζονται ειδήμονες δια την Ονειρούπολη αλλά πνεύμα συνεργασίας, ανοιχτά ώτα και κλειστό στόμα.

Σίγουρα πέρσι ήρθαν καμιά 40 εκατομμύρια επισκέπτες και η πόλη γέμισε λεφτά, γίνανε έργα πνοής και πνιγήκαμε στο σουτζουκάκι και στους καφέδες, φοροδιαφυγή στο φουλ και τέλος τραβήξτε και το καζανάκι για να φύγει και η βρώμα από το πολύ χ…ο.

Φέτος θα χρειαστούν επεμβάσεις και δραστηριότητες στο χρώμα τον Χριστουγέννων και όχι νυχτοκάματα σε κομήτες και ξεβράκωτες. Πιστεύω Δήμαρχε να έγινα κατανοητός και σαφής σε αυτά που λέω.

Κλείνοντας να πληροφορήσω σε όλους εσάς ότι υπάρχει ο γηραιότερος επισκέπτης της Ονειρούπολης που είναι Δραμινός και ζει στην Αθήνα, έρχεται κάθε χρόνο και τιμά την εκδήλωση με χαρά παιδιού, είναι 92 χρόνων και αξίζει εκεί στον τρίτο όροφο της 1ης Ιούλιου να τιμήσετε αυτόν τον ευπατρίδη Δραμινό ο όποιος και είναι ο μόνος επιζών αλλά και μάρτυρας της σφαγής από τους Βούλγαρους ιδίοις όμασι. Ανοίξτε μάτια και αυτιά και εάν θέλετε πληροφορίες περί του Μπάρμπα Τάκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.