ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Είδα έναν κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου

είδα να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου

Για το καλό μου…

(έντεχνο τραγούδι του 1986. Στιχουργός – συνθέτης Γ. Μηλιώκας)

Φυσικά και γκρεμίζεται ο κόσμος με τις κατασχέσεις των σπιτιών, με απαράδεκτες ενοχλήσεις για τα λίγα υπόλοιπα χρέους των σπιτιών.

Γιαπί… Ναι στη θέση των παλιών σπιτιών, ίσως και ακατοίκητων, στήνονται ιδιωτικές σχολές, πολυεθνικές εταιρείες. Στο φουλ τα μονοπώλια, στον πάτο ο λαός.

Είδα τα δένδρα που σκαρφάλωνα κομμένα

σε φορτηγό τα όνειρά μου φορτωμένα

Για το καλό μου!

Κομμένα δένδρα, γιατί κάποιοι υψηλά ιστάμενοι έκριναν έτσι… Μα και για την πράσινη ανάπτυξη. Άσε που «δίνουν» φωτιές στα δάση, για να γίνουν ανεμογεννήτριες.

Είδα τον δάσκαλο να με χτυπάει με ζήλο

είδα τα χέριά μου πρησμένα από το ξύλο

Για το καλό μου!

Δεν χτυπούν πια οι δάσκαλοι, απαγορευτικό ευτυχώς. Αλλά χτυπιόμαστε διαφορετικά. Στέλνουν ΜΑΤ, όταν διεκδικούν οι φοιτητές για δημόσια πανεπιστήμια και όχι αστυνομοκρατούμενα. Όταν όλοι μας ζητούμε εργασία, όταν ζητούμε να κατέβει το κόστος προϊόντων, λέμε όχι στις απολύσεις και όχι στη δραματική κατάσταση των συνταξιούχων.

Είδα τη μάνα μου να κλαίει απελπισμένα

είδα τον γέρο μου να φεύγει για τα ξένα

Για το καλό μου!

Αφού μας στέλνουν στην πείνα, όλοι μας θα γίνουμε μετανάστες και πάλι με φτωχό μεροκάματο και ξενιτεμένοι.

Είδα να κόβουν την μπουκιά για την μπουκιά μου

ρούχα να φτιάχνουν απ’ τα ρούχα τα παλιά μου

Για το καλό μου!

Όχι μόνο κόβεται η μπουκιά, αλλά κατευθείαν στον τάφο, αφού αναβάλλονται χειρουργεία, δεν δίνονται φάρμακα σε καρκινοπαθείς, αφού η Δημόσια Υγεία υστερεί σε Νοσοκομεία, σε υγειονομικό υλικό, σε προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές). Όσοι βέβαια «θα τα ‘χουν» θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές ή στο εξωτερικό.

Με καλοσύνη και στοργή με χτυπάνε

Για το καλό μου!

«Χτύπημα» κανονικό στους φαντάρους μας με το επαίσχυντο μηνιαίο επίδομα 8,60 ευρώ, με πόσιμο νερό από ακατάλληλες υδροδοτήσεις, με ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων, χωρίς ατμοπλοϊκές και αστικές συγκοινωνίες για να εξυπηρετούνται. Και τόσα άλλα άσχημα.

Για το καλό μας…

Και οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων, κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, αλλά τώρα με εξελιγμένη τεχνολογία. Με νόμιμο, αλλά μη αποδεκτό τρόπο παρακολούθησης.

Σταθερά λοιπόν υπονομεύει η Κυβέρνηση τα δικαιώματα της Ελευθερίας του ελληνικού λαού, που οδηγούν σε βούρκο (Δ. Κουτσούμπας).

Όλα αυτά συμβαίνουν με αυτή την αστική Κυβέρνηση. Θα τα ανεχτούμε;