ΑΡΘΡΟ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πτυχιούχου του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 έλαβε χώρα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος (MED7) στην Κορσική, όπου συμμετείχαν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα. Η συγκεκριμένη συνάντηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών επισφράγισε το δόγμα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των χωρών της Ένωσης, εν προκειμένω την στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κορσική περιέλαβε μια σειρά από συναντήσεις και συγκεκριμένα στις 15.00 (τοπική ώρα) συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής, στις 16.00 Συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, στις 17.30 συμμετοχή στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Μακρόν, στις 19.30 κοινή συνέντευξη τύπου και τέλος στις 20.45 επίσημο δείπνο.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Εμμανουέλ Μακρόν έχοντας ως βασικό θέμα στην ατζέντα τους την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Όλα δείχνουν ότι πιθανότατα θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η οποία βασικό πυλώνα της θα έχει την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών «Rafale», τα οποία αποτελούν δικινητήρια μαχητικά πολλαπλών ρόλων και θα αποτελέσουν σημαντικά όπλα στην φαρέτρα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Απλούστερα, αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.α.. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού με την απόκτηση τους η Ελλάδα ανατρέπει τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο αεροσκάφος και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να το εξουδετερώσουν.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο να δηλώνει καθαρά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και να καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά ότι η Γαλλία είναι ίσως η μόνη χώρα της Ε.Ε. που θα μπορούσε να στηρίξει άμεσα και αποφασιστικά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο, θα ήταν αφελές να υιοθετηθεί η πεποίθηση ότι η Γαλλία υποστηρίζει και γίνεται αρωγός της Ελληνικής προσπάθειας ανιδιοτελώς. Φυσικά, η Γαλλία έχει κι αυτή με την σειρά της τα δικά της συμφέροντα στην Βόρεια Αφρική, τα οποία επιβουλεύεται εξίσου η Τουρκία.

Μετά από αρκετό καιρό έντονης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γίνει αντιληπτό, ότι η τελευταία φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό και ρυθμιστικό ρόλο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όσο και στην Βόρεια Αφρική (βλ. Λιβύη). Η παραπάνω φιλοδοξία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, με τα αντίστοιχα Κυπριακά αλλά και με τα Γαλλικά συμφέροντα. Έτσι η Γαλλία, μέσω της ιδιοτελούς αλλά ταυτόχρονα και ειλικρινούς στήριξης προς την Ελλάδα, έχει στόχο να διατηρήσει την θέση της στην Μεσόγειο θάλασσα, η οποία αποτελεί και σημαντικό γεωπολιτικό της πλεονέκτημα.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, όλοι οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν εξέφρασαν την σύμπνοιά τους όσον αφορά στην στάση και στην στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός, απέναντι στην προκλητική Τουρκία. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά στην Ειρήνη και στη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, οι επτά ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια της Γερμανίας να καρποφορήσει ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Εξέφρασαν ωστόσο και την δυσαρέσκεια τους αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, η οποία συστηματικά αγνοεί τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών. Φανερό έγινε και από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, ότι οι ηγέτες του Νότου καλούν εμμέσως με την στάση τους, τους εταίρους στην Ε.Ε., στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να υιοθετήσουν κυρώσεις για την Τουρκία, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Την ικανοποίηση του δεν έκρυψε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι θεωρεί απόλυτα επιτυχημένη την Διάσκεψη MED7, τόσο λόγω της στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου στη χώρα μας, όσο και λόγω της επικερδούς συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέροντας με νόημα ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Εκτός της Τουρκικής προκλητικότητας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και ένα εξίσου ζωτικής σημασίας ζήτημα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Ειδικότερα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια και την νέα αναταραχή που έχει προκύψει στο εσωτερικό της χώρας. Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει κάποια στιγμή «να δει το πρόβλημα κατάματα», κάνοντας ουσιαστικά λόγο για ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των Ελληνικών νησιών με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών χωρών, την οποία ουσιαστικά υποχρεούνται να προσφέρουν στην χώρα προθάλαμο της Ε.Ε., που φυλάττει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τέλος, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με βασικό θέμα συζητήσεων την κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, εντείνονται οι πιέσεις προς τη γειτονική χώρα να μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε..

 

*Το άρθρο της κ. Ευθυμιάδου δημοσιεύτηκε στο blog PoliticsToday.news.blog