ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

  • «Ο δρόμος που χαράκτηκε πριν 100 χρόνια με τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παραμένει ανοιχτός»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Ωδείο. Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δράμας κ. Γιώργος Μήτρου, καλωσορίζοντας το κοινό, η εκδήλωση είχε διπλό χαρακτήρα, να τιμηθεί δηλαδή το χθες, αλλά και με το βλέμμα στο σήμερα και στο αύριο, καθώς είναι «βαθιά μας πίστη ότι ο σοσιαλισμός παραμένει και επίκαιρος και αναγκαίος».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν το μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. κ. Γιώργος Πυργέλης, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, από μέλη και φίλους του Κ.Κ.Ε., η θεατρική παράσταση «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Ριντ.

Ο κ. Πυργέλης, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε ότι το Κ.Κ.Ε. τιμά τα 100 χρόνια της σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όμως «κυρίως τιμάμε την Επανάσταση δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη φτώχια και την εξαθλίωση, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την απλήρωτη εργασία, τις τρομακτικές μειώσεις στις συντάξεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων».

Ο κ. Πυργέλης χαρακτήρισε την Οκτωβριανή Επανάσταση ως την «κορυφαία μέχρι σήμερα ενέργεια της εργατικής τάξης», η οποία «έδωσε ώθηση στη δημιουργία επαναστατικών κομμάτων, μαζί με το Κ.Κ.Ε., που του χρόνου θα εορτάσει τα 100 χρόνια λειτουργίας και δράσης του. Επιτάχυνε την ανάπτυξη διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και οδήγησε στη δημιουργία της Κομμουνιστικούς Διεθνούς, ενισχύοντας τη διεθνή πάλη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος».

«Ως Κ.Κ.Ε. μελετάμε τις πρώτες προσπάθειες οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα που μας δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα μας σήμερα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Μελετάμε, στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες, με τα μάτια στραμμένα στο Σοσιαλισμό του αύριο», σημείωσε ο κ. Πυργέλης και πρόσθεσε: «Στη Σοβιετική Ένωση εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά στην πράξη το δικαίωμα στην εργασία, αναπτύχθηκε ταχύτατα η δωρεάν λαϊκή παιδεία και η δωρεάν ποιοτική υγεία για όλους, μπήκαν τα θεμέλια για την κατάργηση των πολύμορφων διακρίσεων εις βάρος της γυναίκας, εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε όλους στον αθλητισμό και στον πολιτισμό». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρόκειται για κατακτήσεις που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόκτηση κατακτήσεων από το εργατικό λαϊκό κίνημα σε καπιταλιστικά κράτη» και για αυτό, υπογράμμισε, καταγράφηκε λυσσαλέα αντίδραση εναντίον της Οκτωβριανής Επανάστασης από την αστική τάξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. ανέφερε πως «η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε και αποτελεί απόδειξη ότι μια κοινωνία χωρίς αφεντικά όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά έχει μέσα της τον σπόρο για συνεχή άνοδο της κοινωνικής ευημερίας και της ολόπλευρής ανάπτυξης του ανθρώπου» και επεσήμανε ότι με αφορμή τα 100 χρόνια, «αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διοργανώνουν διάφορες παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες οι μεν αστοί καταδικάζουν ως πραξικόπημα, οι δε οπορτουνιστές τιμούν δήθεν την Επανάσταση, ενώ καταδικάζουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση αρνούμενοι το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Σοβιετικής Ένωσης». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, αξιοποιούν τα γεγονότα του 1989-1991, «τα οποία χαρακτηρίζουν ως κατάρρευση για να αποδείξουν τον ουτοπικό χαρακτήρα της σοσιαλιστικής κοινωνίας». Ο κ. Πυργέλης τόνισε ότι «ως Κ.Κ.Ε. έχουμε αποδείξει ότι παράλληλα με την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης έχουμε την επαναστατική τόλμη να αναδείξουμε τις λαθεμένες επιλογές και πρακτικές» που οδήγησαν στην αντεπαναστατική ανατροπή.

Σήμερα ο σοσιαλισμός είναι «επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ», τόνισε ο κ. Πυργέλης και πρόσθεσε: «Η ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία δεν συνεπάγεται αυτόματα στην πραγματοποίηση της Επανάστασης. Το ξέσπασα της σοσιαλιστικής Επανάστασης προϋποθέτει την ενθάρρυνση επαναστατική κατάστασης, δηλαδή μιας κατάστασης όπου έχουμε κρίση κορυφής, αδυναμία του αστικού κράτους να επιβάλλει την πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης στις λαϊκές μάζες. Έχουμε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής, σημαντική άνοδο της πολιτικής δράσης των μαζών, όξυνση της ταξικής πάλης. Η επαναστατική κατάσταση είναι απαραίτητη και αντικειμενική προϋπόθεση για την Επανάσταση, όμως δεν οδηγεί πάντα σε αυτήν, γιατί για να ξεπεραστούν ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες ο αποπροσανατολισμός, οι ταλαντεύσεις των λαϊκών μαζών και για να λάβει χώρα η σοσιαλιστική επανάσταση απαιτείται η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος, της επαναστατικής πρωτοπορίας της λαϊκής τάξης». Για αυτό, εξήγησε, προκύπτει η ανάγκη «μέσα από την καθημερινή λειτουργία και δράση να κερδίσουμε βήματα στην ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος σε όλους τους τομείς, ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό. Να κατακτάμε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να γίνει ικανό να φέρει σε πέρας τον ιστορικό πρωτοπόρο ρόλο του».

Όπως ανέφερε ο κ. Πυργέλης «αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, σύμφωνα με τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Το Κ.Κ.Ε. δίνει σκληρή μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα δώσουν τη δυνατότητα να δρούμε ως επαναστατική πρωτοπορία παντός καιρού. Μέσα από επίμονη, συλλογική προσπάθεια αντιστοιχήσαμε τη στρατηγική μας με τον χαρακτήρα της εποχής, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, ως Κ.Κ.Ε., να μην χάνουμε την πυξίδα σε συνθήκες αύξησης της πίεσης για περιορισμό της παρέμβασής μας μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος». «Το Κ.Κ.Ε. εδώ και 100 σχεδόν χρόνια υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν καλύτερα, να έχουν όλοι δουλειά, να εργάζονται όλοι λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας, να εξασφαλίζουν ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, φτάνει να ανατραπεί το πραγματικό εμπόδιο για όλα αυτά: Η εξουσία του κεφαλαίου» πρόσθεσε το μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε..

Ο κ. Πυργέλης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Το Κ.Κ.Ε. παραμένει το μόνο νέο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί αποτελεί την ελπίδα, τον πρωτοπόρο οδηγό για τη ριζική επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Με ισχυρό Κ.Κ.Ε. και κοινωνική συμμαχία ο λαός θα έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία του. Ο δρόμος που χαράκτηκε πριν 100 χρόνια με τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παραμένει ανοιχτός. Είμαστε βέβαιοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Οι αποφασιστικές μάχες είναι μπροστά μας. Ζήτω τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης».