Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, οι Βουλευτές φέρνουν τους αρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου ενώπιον των ευθυνών τους για μια ακόμα απάνθρωπη επαναπροώθηση 50 προσφύγων, στις 14 Ιουλίου, από την ελληνική όχθη του Έβρου σε νησίδες του ποταμού.

Στην ερώτηση που συνυπογράφει και ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί, ένας πρόσφυγας απεβίωσε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού και δύο πνίγηκαν. Ακόμα, από την περασμένη Τετάρτη το ΕΔΔΑ έχει δώσει εντολή στην ελληνική Κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα και να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Όπως όλα δείχνουν, οι ελληνικές αρχές κωφεύουν, περιφρονώντας τις επιταγές των διεθνών κανόνων και του κράτους δικαίου.

Οι Βουλευτές ρωτούν μεταξύ άλλων εάν έχει δοθεί εντολή να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τη διάσωση των προσφύγων, αν έχει επιληφθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τη διερεύνηση της καταγγελλόμενης επαναπροώθησης στον Έβρο και των συνθηκών θανάτου των 3 προσφύγων καθώς και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι Υπουργοί για τη διεξαγωγή ενδελεχούς και αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες της επαναπροώθησης και του θανάτου των 3 προσφύγων, για τη διερεύνηση των σοβαρότατων δημοσιοποιημένων καταγγελιών των προσφύγων, καθώς και για την απόδοση ευθυνών.