ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

 

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη τοπική ιστορία πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2019, πορεία διαμαρτυρίας έξω από οικία πολιτικού προσώπου. Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου 300 ατόμων συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Δράμας διαμαρτυρόμενοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με στάση στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί της οδού Εθνικής Αμύνης, όπου και φωνάχτηκαν συνθήματα. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι δια μέσου των οδών Γ. Παπανδρέου και Γαληνού κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου βρίσκεται η οικία του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, με τον ίδιο βέβαια να απουσιάζει λόγω κοινοβουλευτικών καθηκόντων, καθώς την ίδια ώρα διεξαγόταν στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι συγκεντρωμένοι, λίγα μέτρα μακριά από την οικοδομή όπου διαμένει ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η οικογένειά του, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ φώναξαν και συνθήματα κατά του κ. Καραγιαννίδη («ντροπή προδότη Βουλευτή» και «νύχτα θα ‘ρθούμε προδότη να σε βρούμε»). Στο σημείο υπήρχε πολυάριθμη αστυνομική δύναμη, η οποία πάντως δεν χρειάστηκε να παρέμβει, καθώς μετά από λίγα λεπτά οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία, όπου και διαλύθηκε η πορεία.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, μάλιστα, υπήρξε αναφορά από τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό από το βήμα να αναφέρει ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σκούφα και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν Βουλευτές. Πάντως, σε αντίθεση με την οικία της Βουλευτού Ελισάβετ Σκούφα στην Κατερίνη, όπου υπήρξαν συγκρούσεις με την Αστυνομία, στη Δράμα δεν υπήρξαν ανάλογες καταστάσεις.

Ο κ. Καραγιαννίδης, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η συγκέντρωση ομάδας ατόμων έξω από το σπίτι του «είναι αποτέλεσμα των εμπρηστικών δηλώσεων που έχουν κάνει Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη και ο Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πόλης μου, του Νομού μου και είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των πραγμάτων». «Οι άνθρωποι που υποδαυλίζουν τα εθνικά μίση, ονομάζοντάς με, εμένα προσωπικά “προδότη”, αλλά και τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είναι στη Μακεδονία “προδότες”, ουσιαστικά οπλίζουν το χέρι και τη γλώσσα των ανθρώπων αυτών, έτσι ώστε να έχουμε αυτά τα φαινόμενα» σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης. «Δεν μιλάμε για πολύ κόσμο, δεν ήταν ούτε 100-150 άνθρωποι, που ήρθαν κάτω από το σπίτι, ξεσήκωσαν όλη τη γειτονιά και κατατρόμαξαν κόσμο και κοσμάκη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, που θα αφορά την ακεραιότητα των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την περιουσία μας, υπεύθυνη θα είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου κι αφού ήδη είχε υπερψηφιστεί στη Βουλή το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η κύρωση της Συμφωνίας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή τη φορά, εν μέσω έντονης βροχής, δεν ξεπερνούσαν τους 100. Από την κεντρική πλατεία πορεύθηκαν προς τα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επί της οδού Εθνικής Αμύνης, όπου φώναξαν συνθήματα, και επέστρεψαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Ανακοίνωση για το περιστατικό έξω από το σπίτι του κ. Καραγιαννίδη εκδόθηκε από τη Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Χθες (σ.σ. Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019) το βράδυ και ενώ η Βουλή συνεδρίαζε με θέμα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ομάδα ακραίων συμπολιτών μας μετά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη συζητούμενη συμφωνία, πορεύτηκε και συγκεντρώθηκε κάτω από το σπίτι του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας, Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος φυσικά έλειπε, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα. Αυτή ενέργεια, που όμοιά της δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν στο Νομό μας, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Μεταξύ των ηθικών αυτουργών αυτής της τραμπούκικης ενέργειας είναι ο ακραίος και εμπρηστικός λόγος Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια οργής, ήταν ένα οργανωμένο και προετοιμασμένο εδώ και μέρες σχέδιο εκφοβισμού και τρομοκράτησης, για το οποίο ήταν ενήμερη η Αστυνομία και η Εισαγγελία.

Οι τραμπούκικες αυτές ενέργειες δεν στρέφονταν ενάντια στον Βουλευτή αλλά στην ίδια δημοκρατική κοινωνία, προοιωνίζουν καταστάσεις που έχουμε ζήσει σε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι σημερινές γενιές.

Έχουν υποχρέωση και πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον οι διοργανωτές της χθεσινής διαδήλωσης να βγουν και να καταγγείλουν τις επικίνδυνες φασιστικές αυτές ενέργειες, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με το αναφαίρετο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν για τις απόψεις του.

Έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να διατυπώσουν με τον πιο ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο τον αποτροπιασμό τους γι’ αυτές τις επιθέσεις.

Εμείς ως δημοκρατικοί Πολίτες δεν κανιβαλίζουμε όσους διαφωνούν με τις απόψεις μας αντίθετα έχουμε την υποχρέωση τόσο ως συλλογικότητες όσο και ο καθένας μας ξεχωριστά, να περιφρουρήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να εκφράζουμε και να διαδηλώνουμε για τις απόψεις μας, χωρίς να κινδυνεύουμε είτε εμείς, είτε οι οικείοι μας από όσους διαφωνούν με αυτές.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές να μην επιτρέψουμε, μέσα από τον διχασμό, τον ρατσισμό, το μίσος και τη μισαλλοδοξία, που οι δυνάμεις της βαρβαρότητας προσπαθούν να σπείρουν ανάμεσά μας, να ξαναφουντώσει το τέρας του φασισμού. Τώρα. Πριν είναι αργά για όλους!!!».

Δημόσια δήλωση αναφορικά για τις κατηγορίες του κ. Καραγιαννίδη εις βάρος του, εκδόθηκε από το Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη.

Στη δήλωση του κ. Κυριαζίδη, η οποία δεν στάλθηκε στην εφημερίδα «Εργασία… συν», αλλά δημοσιεύεται για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναφέρονται τα εξής:

«Αντιλαμβανόμενος πλήρως τους λόγους, τους σκοπούς και τους στόχους, όπως και η Δραμινή κοινωνία, εκφράζω τη λύπη μου (όχι την απογοήτευσή μου, καθώς δεν περίμενα κάτι διαφορετικό) για τον κατήφορο που πήρε και ακολουθεί προκλητικά ο “κοινοβουλευτικά” εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού.

Υβρίζει, απειλεί και “εκβιάζει”, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του, συκοφαντώντας θεσμούς και πρόσωπα, ως έπραξε και κατά εμού και εχθές (σ.σ. Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019) με δηλώσεις του, χωρίς αιδώ, αναφέροντας ότι είμαι ηθικός αυτουργός των δήθεν σε βάρος του ενεργειών.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία κεντρικά-τοπικά, αλλά ούτε και ο ίδιος, υιοθετήσαμε την άσκηση βίας από όπου και αν απορρέει αυτή.

Δυστυχώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δίδαξε και εφήρμοσε αυτού του είδους τις πρακτικές διαχρονικά, ως και ο εκπρόσωπός του στο Νομό που δήλωνε ότι:

“Έχω δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες, δυο ρόπαλα στα οποία είναι πάνω οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και τον τσελεμεντέ του αναρχικού. Μπορείτε να καλέσετε τον (Υπουργό Δημόσιας Τάξης) Δένδια να με συλλάβει. Τα ρόπαλα αυτά είναι σαν αυτά τα ωραία κονταράκια που έχει και το ΚΚΕ και χρησιμεύουν στις πορείες για να υπάρχει αλυσίδα προστασίας. Δεν ήξερα ότι κηρύχθηκαν παράνομα” (ΒΗΜΑ FM , Ιανουάριος 2013).

Για τον κύριο εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ΝΑΤΟ και κοινοβουλευτικά εκπρόσωπό του στο Νομό Δράμας, η άσκηση ακόμη και του δικαιώματος, του να εκφράζεται κανείς ελεύθερα και να διαμαρτύρεται για τα δίκαιά του, αποτελούν παράνομες πράξεις και με διαβολές και ψεύδη προσπαθούν να περισωθούν.

Και μόνο δε, οι πρόσφατες άναρχες και άναρθρες κραυγές, αποκαλώντας τους μετέχοντες συμπατριώτες μας στα συλλαλητήρια, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη “παραχώρηση” της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς, ότι δηλαδή είναι φασίστες-ακροδεξιοί κ.α. από τον προαναφερθέντα, μαρτυρούν το περιεχόμενο του ανθρώπου αυτού και αρνούμαι να “ακολουθήσω” αυτόν.

Βεβαίως η κοινωνία και ιδιαιτέρως η Δραμινή, περίμενε έστω και μία τυπική δημόσια ΣΥΓΝΩΜΗ από αυτόν.

Δυστυχώς δεν θα υπάρξει».