Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος η εκδήλωση για τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων στο Κάτω Νευροκόπι το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018. Παραμονές της εορτής, οι προσκυνητές ανέβηκαν και διανυκτέρευσαν στο βουνό (περίπου 1300 μ.) όπου βρίσκεται το Εξωκλήσι. Ο Πάτερ Στέφανος, τέλεσε παράκληση προς τους Αγίους. Μεταξύ άλλων στην παράκληση παρευρέθηκαν όπως κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ο Εκπρόσωπος των Αγιοθεοδωριτών κ. Παύλος Σαχινίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Τσέρνιος και Ανδρέας Αμαραντίδης, ο Δασάρχης κ. Αναστάσιος Τσιτλακίδης και ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Γιώργος Βαϊτσίδης.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η κάθοδος των προσκυνητών συνοδεύοντας την εικόνα των Αγίων από το παραδοσιακό μονοπάτι που καταλήγει στο «Αλώνι». Στο «Αλώνι» πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τους προσκυνητές και ακολούθησε το παραδοσιακό αντάμωμα. Η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων (Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης & Άγιος Θεόδωρος ο Τήρον) είναι ένα έθιμο που επιβιώνει εδώ και αιώνες στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, από την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη. Το θαύμα των κολλύβων των Αγίων έχει μεγάλη σημασία για τους Νευροκοπιώτες, και το προσκύνημα είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή τους.

Φέτος με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση τα Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης με τον χοροδιδάσκαλο Αλέξανδρο Καρατζόγλου παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Δ.Κ. Κ. Νευροκοπίου και οι Αγιοθεοδωρίτες τίμησαν τον Φώτη Φιλιππίδη και Φώτη Ανδρονικίδη για την πολυετή εθελοντική προσφορά τους.

Επίσης στο πανηγύρι παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντρέας Τσεπνίδης, ο Διοικητής του ΑΤ Κ. Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιος Μωυσιάδης, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Η φετινή διοργάνωση απέσπασε θετικά σχόλια, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και φέτος σε όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση!