Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πιστών, ιδίως κατά την περιφορά της Ιερής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων, εορτάστηκε φέτος στη Δράμα η Πολιούχος της πόλης Αγία Βαρβάρα. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η παρουσία του κόσμου στις λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και στο έθιμο με τα «καραβάκια» ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Υπενθυμίζεται πως το 2020, εν μέσω αυστηρού lockdown, δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση παρουσία πιστών, ενώ το 2021, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δεν είχε γίνει η καθιερωμένη περιφορά, την παραμονή της γιορτής της Αγ. Βαρβάρας.

 

Το μανταρίνι

 

 

Πολύ μεγάλη συμμετοχή καταγράφηκε και στην έναρξη της Ονειρούπολης, το απόγευμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου. Το 2020 η Ονειρούπολη δεν είχε πραγματοποιηθεί, ενώ το 2021, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εφαρμόστηκαν υγειονομικά μέτρα και περιορισμός της πρόσβασης σε όσους όλους τους χώρους για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί. Έτσι, μετά από δύο χρόνια, η παρουσία του κόσμου στην Ονειρούπολη θύμισε τις παλαιότερες εποχές, προ πανδημίας…

 

Το πορτοκάλι

 

 

Οι πέντε μεγάλες εταιρείες του χώρου των κατασκευών, οι αποκαλούμενες και ως BIG 5, συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, η προθεσμία για την οποία έληξε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει αξιολόγηση των σχημάτων και έπειτα η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη Β’ φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια του ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών του οδικού άξονα και τα υπόλοιπα αφορούν στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το κόστος με ΦΠΑ για τον άξονα Δράμα-Αμφίπολη είναι 248,54 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 200,43 εκατ. ευρώ).

 

Το ρόδι

 

 

Με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας αποδέχτηκε ομόφωνα τη δωρεά από την εταιρεία Raycap και ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης δωρεάς για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών (προκαταρκτικές μελέτες και λοιπές υπηρεσίες) για την ωρίμανση του έργου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ». Συγκεκριμένα η εταιρεία Raycap θα καλύψει ως δωρεά προς το Δήμο τις σχετικές δαπάνες για την υλοποίηση των υπηρεσιών μέχρι του ποσού των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (270.000 €).

Η δωρεά έχει ως στόχο την υλοποίηση των προκαταρκτικών ενεργειών για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Δημιουργικού Κόμβου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες στη Δράμα, στον χώρο όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη. Ο Δημιουργικός Κόμβος θα αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών με άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα συσπειρώσει τους νέους δημιουργούς, αλλά και την ευρύτερη αλυσίδα αξίας του κλάδου. Εκτός από το Φεστιβάλ, ο κόμβος θα φιλοξενήσει παράρτημα της νεοσυσταθείσας Σχολής Κινηματογράφου (γραφεία, αίθουσα/αίθουσες διδασκαλίας, καμπίνες μοντάζ/ηχοληψίας, στούντιο), υποδομές για εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής (γραφεία, studios), hub και coworking χώρους, καθώς και συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. καφέ, εστιατόριο κ.ο.κ.), έτσι ώστε να αποτελέσει έναν συνολικό προορισμό προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών, εταιρειών και εργαζομένων.

Ο κεντρικός σκοπός του Δημιουργικού Κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και την τόνωση των αναδυόμενων δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Άλλωστε, για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.(ΕΤΑΔ Α.Ε.) και του Δήμου Δράμας όπου περιγράφονται βασικοί όροι της συνεργασίας για την υλοποίηση του ως προαναφερθέντος έργου και την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου για το σκοπό αυτό.

 

Το αβοκάντο