Είναι δύσκολη περίοδος παγκοσμίως, αφού η Αμερική είναι στο αυτόματο πιλότο έως τον Ιανουάριο, οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους στο «υπογάστριο» του Καυκάσου και οι Ευρωπαίοι βιώνουν το απόλυτο του Σουλτάνου με το «η κλήση σας προωθείται».

Η Ε.Ε. είναι μια οικονομική συμμαχία, χωρίς ποτέ να υπάρχει ενιαία πολιτική φωνή. Οι πολυεθνικές, οι τράπεζες, οι κοινοπραξίες και οι εκάστοτε «ανάγκες» των παραπάνω δημιουργούν κλίμα παρεμβατικό στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Όταν εν προκειμένω δύο μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα – Κύπρος) βιώνουν την απόλυτη παρέμβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και πέρα από την κατανόηση, εισπράττουν μελλοντική «τιμωρία» για κάτι που συντελείται, άμεσα αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός στην πράξη.

Ποιος Νότος και ποιος Βορράς… Όλα είναι συγκυριακά. Νότος είναι η Ισπανία και η Ιταλία, όμως τα 80 δις των ισπανικών τραπεζών τουρκικού χρέους και οι ανάγκες της Ιταλίας ξεπερνούν αντιλήψεις Νότου – Βορρά και αυτά τα ξέρει ο Σουλτάνος και πράττει…

 

 

Η αγκινάρα

 

Όπως είναι γνωστό, παρουσιάστηκε από πλευράς Κυβέρνησης ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Δράμα εντάχθηκε στην κατηγορία 1 – Ετοιμότητας, έχοντας πράσινο χρώμα στο χάρτη (αναλυτικά λεπτομέρειες στη σελίδα 24 της εφημερίδας).

Τελευταία φορά που η Δράμα είχε βαφτεί με πράσινο χρώμα σε χάρτη ήταν στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, όταν επί εποχής ακμαίου δικομματισμού, το Πα.Σο.Κ. είχε πάρει 41,63%, ξεπερνώντας τη Ν.Δ. (είχε πάρει 41,26%) και είχε εκλέξει δύο Βουλευτές, τον κ. Χρήστο Αηδόνη, ο οποίος επανεκλέχθηκε, και την κ. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία εκλέχτηκε για πρώτη φορά.

 

Το πράσο

 

 

Νέοι εργαστηριακά διαπιστωμένοι ασθενείς με Covid-19 εμφανίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας την τελευταία εβδομάδα στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας της χώρας. Έτσι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Π.Ε. Δράμας ήταν 2 στις 8 Οκτωβρίου, 2 τις 9 Οκτωβρίου, 1 στις 12 Οκτωβρίου και 2 στις 13 Οκτωβρίου. Συνολικά μέσα στον Οκτώβριο (μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου) έχουν καταγραφεί 12 περιπτώσεις ασθενών με Covid-19. Μέσα στο Σεπτέμβριο οι διαπιστωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νομό Δράμας ήταν 16.

 

Η ρόκα

 

 

Σε διενέργεια δειγματοληψίας αστικών λυμάτων για την ανίχνευση του ιού covid-19 προχωρά η ΔΕΥΑΔ, μέσω της ανάθεσης της σχετικής υπηρεσίας σε εταιρεία (εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων).

Η σχετική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη, ψηφίστηκε η σχετική πίστωση και έγινε η ανάθεση, λήφθηκε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία σίγουρα θα χρησιμέψουν για εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στη Δράμα.

 

Το καρότο

 

 

Επανεκκίνηση το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, για το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ του Δήμου Δράμας, το οποίο είχε διακοπεί στις αρχές της περασμένης άνοιξης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, η διοργάνωση έχει εναρμονιστεί πλήρως με τα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών και συνεχίζει τη δράση της, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχοντας ως βασική διαφορά το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Πρώτο παιχνίδι στην επανέναρξη του εργασιακού πρωταθλήματος μπάσκετ του Δήμου Δράμας ήταν ανάμεσα στις ομάδες των μηχανικών και των στρατιωτικών. Σε ένα παιχνίδι ντέρμπι, το οποίο είχε δραματικό φινάλε, νικητές αναδείχτηκαν οι μηχανικοί με 64-62.

 

Το σπανάκι

 

 

Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμιών μπαίνει στις προτεραιότητες του Δήμου Παρανεστίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα, καθώς δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Καγιάογλου τόνισε ότι ο Δήμος προχωρά στην οργάνωση ενός φακέλου με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, να εκδοθεί άδεια λειτουργίας Κέντρου Υδατοθεραπείας. «Εφόσον το επιτύχουμε θα προχωρήσει ο δήμος, μόνος ή με επενδυτή, σε έργα για την αναβάθμιση της περιοχής», ανέφερε ο Δήμαρχος Παρανεστίου και πρόσθεσε ότι στα πρώτα έργα, για τα οποία θα αναζητηθούν κονδύλια, περιλαμβάνεται η ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Καγιάογλου, η αξιοποίησή της περιοχής των Θερμιών θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

 

Το καρύδι