Διχασμός ή συνεννόηση είναι το μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό σταυροδρόμι για το εκλογικό 2019. Μετά από 10 χρόνια σκληρής και αιματηρής προσαρμογής τα φετινά Χριστούγεννα έχουν μια ιδιότυπη «απελευθέρωση» από το σκληρό πρέσινγκ των δανείων. Όχι πως ξεφύγαμε, αντιθέτως έχουμε δρόμο να διαβούμε και στο νέο όποιο μεταμνημονιακό μονοπάτι, η βενζίνη του διχασμού είναι πισωγύρισμα.

Επιτέλους στο προεκλογικό 2019 και στο μετεκλογικό πλάνο, όσο πιο αντί-τοξική είναι η ατμόσφαιρα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η συνεννόηση και το κάθε κόμμα – κορμός της νέας Κυβέρνησης μόνο του δεν θα δύναται να πορευτεί. Προέχει ο πολιτικός αλτρουισμός με τη συνεννόηση να ζητά πρακτικές και συμπεριφορές με προοπτική, το ‘χει ανάγκη ο τόπος μας, οι νέες γενιές.

 

Το κάστανο

 

 

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, που αφορά τη συγκρότηση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το οποίο θα προκύψει από την ενοποίηση του σημερινού ΔΙΠΑΕ με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε επιστολή του προς τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη συμπερίληψη των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα έχουν στα χέρια τους οι Πρυτάνεις στις 10 Ιανουαρίου 2019, ουσιαστικά δίνει νομική μορφή στο πόρισμα, στο οποίο κατέληξαν οι μεταξύ τους συζητήσεις τους στη διάρκεια του έτους που φεύγει. Εφόσον ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία του νομοσχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση, με την ψήφισή του να εκτιμάται πως θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου, χρονοδιάγραμμα που επιτρέπει και τη συμπερίληψη των νέων Τμημάτων στα μηχανογραφικά.

 

Η σταφίδα

 

 

Η τελευταία συνεδρίαση για το 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018. Αρχικά το σώμα θα πραγματοποιήσει στις 15.15 ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέου Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από την ανεξαρτητοποίηση του Αντιπροέδρου Λευτέρη Χρυσοχοΐδη από την δημοτική παράταξη «πόλη+ζωή». Στη συνέχεια, στις 16.00, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, πέραν των όσων σημαντικών αποφασιστούν για το μέλλον κάθε τόπου, στο Δήμο Δράμας ενέχουν και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς θα αποτελέσουν το κλείσιμο του κύκλου της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» μετά από 32 χρόνια! Η συγκεκριμένη παράταξη είναι συνδυασμένη με τη σύγχρονη τοπική ιστορία από το 1986 όταν και πρωτοεμφανίστηκε με επικεφαλής τον κ. Μαργαρίτη Τζίμα. Συμμετείχε σε 8 εκλογικές αναμετρήσεις με 3 διαφορετικούς επικεφαλής και ήταν νικήτρια των δημοτικών εκλογών 5 φορές.

Πιο αναλυτικά, η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές, με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Τζίμα, το 1986, λαμβάνοντας 46,85%. Το 1990 ήταν η νικήτρια των εκλογών με 49,96%, όπως επίσης και το 1994 με 48,8%, το 1998 με 49,27% και το 2002 με 57,5 %. Το 2004 ο τότε Δήμαρχος κ. Τζίμας μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέγεται Βουλευτής της Ν.Δ. και την ηγεσία αναλαμβάνει (μέσω εσωτερικής διαδικασίας της δημοτικής ομάδας) ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Στις εκλογές του 2006 η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» λαμβάνει 51,39% και εκλέγεται Δημοτική Αρχή. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι Δραμινοί πολίτες την επέλεξαν για τη Διοίκηση του Δήμου. Το 2010 λαμβάνει 37,88% και αναδεικνύεται μείζονα αντιπολίτευση. Ο κ. Μαργαρίτης παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής και στην ηγεσία της εκλέγεται ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» συμμετείχε στις εκλογές του 2014 και λαμβάνει 14,52%, αναδεικνυόμενη ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Το μήλο

 

 

Οι δύο εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, συνεχίζοντας όμως την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ αναμένεται να αλλάξει αυτοδιοικητική βαθμίδα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» και επικεφαλής τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Όσον αφορά τον έτερο εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.

 

Το μανταρίνι