Ομόφωνα δεκτή έγινε η χορηγία της εταιρείας Raycap για το Κολυμβητήριο της Δράμας, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για ποσό ύψους 455.000 ευρώ, το οποίο αφορά κατά 300.000 ευρώ την καθαίρεση της υφιστάμενης παλαιάς στέγης, των κερκίδων και των αποδυτηρίων και κατά 155.000 ευρώ τη μελέτη κατασκευής νέας στέγης και κτηρίου αποδυτηρίων.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε σε ανάρτησή του, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε: «Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Το πρώτο βήμα για το κολυμβητήριο είναι γεγονός. Ο Δήμος Δράμας και οι μηχανικοί της Raycap συνεργάζονται και δημιουργούν ένα στολίδι στην πόλη μας! Η συνεργασία επισφραγίστηκε και επισήμως από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος έδωσε στη δημοσιότητα και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πως θα είναι το ανακατασκευασμένο Κολυμβητήριο.

Πάντως, από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν στην Οικονομική Επιτροπής παρατηρήσεις όχι για την αποδοχή της δωρεάς, αλλά για τη μη ενημέρωση από πλευράς Δημοτικής Αρχής για το τι ακριβώς θα γίνει.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά και με βάση τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τον κ. Μαμσάκο, το Κολυμβητήριο δεν θα διαθέτει κερκίδες κι έτσι θα χρησιμοποιείται μόνο για προπονήσεις και όχι για αγώνες. Προφανώς, η λύση αυτή επιλέχθηκε και για λόγους κόστους και ταχύτητας διαδικασιών, αλλά συνδυαστικά και με τη βούληση από πλευράς του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη για δημιουργία νέου Κολυμβητηρίου στη Δράμα. Ο χώρος που εξετάζεται για αυτό το νέο Κολυμβητήριο είναι τα «Πυρομαχικά» στην έξοδο της πόλης προς Καβάλα. Βέβαια, η δημιουργία ενός νέου Κολυμβητηρίου, εφόσον τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός, είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια…

 

Το μανταρίνι

 

 

Μικρή αύξηση κρουσμάτων Covid-19 μέσα στον Φεβρουάριο, σε σχέση με τους αριθμούς του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Δράμας. Συγκεκριμένα, μέσα στο Φεβρουάριο υπήρξαν, σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, 58 νέοι ασθενείς με Covid-19. Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν και σε τοπικό επίπεδο είχαν καταγραφεί 46 κρούσματα.

Βέβαια, η επιδημιολογική εικόνα της Δράμας απέχει παρασάγγας από αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου με 2.000 κρούσματα, του Δεκεμβρίου με 683, ακόμη και του Οκτωβρίου με 215 κρούσματα.

Μέσα στο Φεβρουάριο υπήρξαν 5 ημέρες (στη 1 και στις 8, 14, 21 και 22 του μήνα) που η Δράμα ήταν «covid-free», δηλαδή χωρίς συμμετοχή στον ημερήσιο χάρτη διασποράς του ΕΟΔΥ. Ο μέγιστος αριθμός κρουσμάτων σε μια ημέρα ήταν τα 6 στις 20 Φεβρουαρίου.

Όπως αποδεικνύουν τα αριθμητικά δεδομένα, η διασπορά του κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία είναι πλέον αρκετά περιορισμένη και ευχή όλων αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και στο μέλλον…

 

Το σπανάκι

 

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας πλέον θεωρείται «Non-Covid», δηλαδή δεν νοσηλεύει περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Για όσες Δραμινές και όσους Δραμινούς υπάρχει θετικό μοριακό τεστ και συμπτώματα που χρήζουν νοσοκομειακής παρακολούθησης, τότε μεταφέρονται, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας, στα νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών.

Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Kavalanews 102,8, νοσηλεύονται συνολικά 25 ασθενείς στη κλινική Covid-19 και 2 στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου.

Από αυτούς οι 5 ασθενείς προέρχονται από τη Δράμα, ενώ οι υπόλοιποι είναι 13 από την Καβάλα, οι 6 από τη Θάσο και 1 από τη Ξάνθη.

 

Το μανιτάρι

 

 

Η εξίσωση Ουάσινγκτον – Αθήνα – Άγκυρα και Βερολίνο χρονικά το 2021 άλλαξε σε σχέση με το 2020, αφού οι προτεραιότητες και τα δεδομένα είναι ριζικά αλλαγμένα, κυρίως στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Έτσι η «λογιστική» προσέγγιση του πάντα με κατανόηση Βερολίνου προς την Άγκυρα δεν είναι εξίσου αποδεκτή από τον Λευκό Οίκο όπως το 2020 και εδώ αρχίζουν τα πατροπαράδοτα «παζάρια» του εξ Ανατολάς γείτονά μας. Δοκιμάζει πλέον τα όρια αποδοχής από το αμερικανικό κατεστημένο, του οποίου η χαρτογράφηση βγάζει αρνητισμό για το νέο-Οθωμανισμό του Σουλτάνου. Τέλος, το φθινόπωρο η αποχώρηση της Μέρκελ θα είναι μια ακόμη άμεση επιρροή στη γεωπολιτική εξίσωση της Αν. Μεσογείου.

Η ηρεμία, ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες είναι για τη χώρα μας το αντίδοτο στον εκνευρισμό των παροικούντων στα ανάκτορα της Ανατολής. Έχουμε ακόμη δρόμο να διαβούμε…

 

Το λεμόνι