Η εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 εύλογα επισκίασε κάθε είδους άλλη δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία της Δράμας.

Την Τρίτη 3 Μαΐου, ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Δράμας, καθώς και των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεών του, παρέμειναν κλειστές. Η προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας αναβλήθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Κλειστή ήταν η εμπορική αγορά της Δράμας το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας, καθώς και τα Φαρμακεία. Κανονικά λειτούργησαν τα σχολεία σε όλο το Νομό. Στους περιφερειακούς Δήμους λήφθηκε απόφαση να εργαστούν οι υπάλληλοι μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, έτσι ώστε στη συνέχεια όσοι το επιθυμούν να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.

 

Το χρυσάνθεμο

 

 

Πολυμελής αντιπροσωπεία 32 ατόμων από τον Δήμο Λάουφ της Γερμανίας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της γερμανικής πόλης, επισκέπτεται τον Δήμο Δράμας από τις 5 έως τις 8 Μαΐου. Όπως είναι γνωστό οι Δήμοι Δράμας και Λάουφ είναι αδελφοποιημένοι και κατά καιρούς αντιπροσωπείες από τις δύο πόλεις ανταλλάσσουν επισκέψεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Λάουφ είναι ο μοναδικός Δήμος με τον οποίο έχει αδελφοποιηθεί ο Δήμος Δράμας, με τις σχετικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται το 2008 , επί διοίκησης του κ. Θωμά Μαργαρίτη.

Τον προηγούμενο χρόνο έγιναν οι πρώτες επαφές για να αδελφοποιηθεί ο Δήμος Δράμας με τον Δήμο Ζβόρνικ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Βέβαια για να ξεκινήσει η διαδικασία αδελφοποίησης μεταξύ δύο Δήμων, θα πρέπει να δοθεί αρχικά η έγκριση από τα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών (για την Ελλάδα από το Υπουργείο Εξωτερικών).

Υπενθυμίζεται πως επί θητείας του κ. Κυριάκου Χαρακίδη είχε ξεκινήσει προσπάθεια αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με τον Δήμο Κονάκ της Σμύρνης, ενώ είχε υπογραφεί και πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Δήμων. Τελικά, παρά την ανταλλαγή επισκέψεων από κάθε Δήμο στην έδρα του άλλου, η αδελφοποίηση δεν προχώρησε και ενδεχομένως η μη ευόδωση των προσπαθειών να επηρεάστηκε από την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Η ρίγανη

 

 

Για την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 18.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2021.

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου δεν είχε πραγματοποιηθεί καθώς δεν καταγράφηκε η απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία. Παρόντες ήταν μόνο Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και απουσίαζαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο λόγος της απουσίας πήγαζε από το γεγονός διαφωνίας στον τρόπο διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης, δηλαδή στο ότι θα μιλούσε αρχικά ο Δήμαρχος και εν συνεχεία οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων και μετέπειτα θα δίνονταν ο λόγος στους επικεφαλής και στα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής αναφέρεται ως επιχείρημα για τη διαδικασία πως ο απολογισμός πρέπει να είναι συνολικός και ότι ο Δήμαρχος μπορεί να συνεπικουρηθεί προς τον σκοπό αυτό από τους συνεργάτες του αιρετούς.

 

Το παντζάρι

 

 

Το Ουκρανικό δεν έχει γεωγραφικά όρια, αφού το οικονομικό με το αέριο και τις επιπτώσεις ήδη είναι τετελεσμένο και χώρες, οικονομίες και δεδομένα είναι σε καθημερινή προσαρμογή.

Το ερώτημα είναι για την περιοχή μας αν τα παραπάνω κοσμογονικά είναι σε θέση να αντιληφθούν στην Τουρκία ότι ο μονοδιάστατος αναθεωρητισμός μπορεί να παραμείνει αλώβητος.

Μετά από 20 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν, το 2023, θέλει να επανεκλεγεί και εδώ ο εθνικισμός με τον μανδύα του ισλαμισμού ακόμη γοητεύει τα πλήθη της Ανατολίας όπου «ακουμπά» ως έσχατο στήριγμα, αφού ο αστικός πληθυσμός με τα οικονομικά δεδομένα έχει «αναμνήσεις».

Αρχίζει η προεκλογική περίοδος για τον Ταγίπ Ερντογάν και το φετινό καλοκαίρι προσφέρεται για γοητεία των εξ Ανατολών ψηφοφόρων.

 

Το κρεμμύδι