Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η «Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου “Νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη -Νέα Καρβάλη”». Ουσιαστικά η νέα χάραξη, Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Ν. Καρβάλη και εν συνεχεία Τοξότες – Αλεξανδρούπολη παρακάμπτει τη Δράμα.

Για τη συγκεκριμένη χάραξη, αποκαλούμενη και ως Σιδηροδρομική Εγνατία, με τη Δράμα εκτός αυτής, έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις από την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία μάλιστα έχει διοργανώσει και σχετική εκδήλωση στη Δράμα το περασμένο καλοκαίρι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά. Αρνητικά ψήφισαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δράμας, με τον κ. Γιάννη Στεφανίδη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζει «λευκό». Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 25 «ναι» και 14 «όχι».

Μάλιστα, από την πλευρά της Διοίκησης, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου ψήφισαν αρνητικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Εφραιμίδης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιώργος Ζιμπίδης και Κώστας Βενετίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Σε αντίθεση με τη θετική ψήφο της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», καταψήφισαν οι κ.κ. Αριστείδης Μωυσιάδης και Αργύρης Πατακάκης. Θετικά ψήφισε η παράταξη του κ. Σιμιτσή, καθώς και ο κ. Καραγιώργης. Αρνητικά ψήφισε η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», ενώ οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση» ψήφισαν «λευκό».

Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης του θέματος το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του σώματος κ. Παπαθεοδώρου «κατέβηκε από την έδρα» (αν και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης) και επέλεξε να τοποθετηθεί ως Περιφερειακός Σύμβουλος. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

 

Το αγγούρι

 

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ» απέσυρε το ενδιαφέρον της για μακροχρόνια εκμίσθωση του Αρχοντικού «Παμπούκα» στην οδό Περδίκκα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ. Αιτία του «ναυαγίου» η διαφωνία των δύο πλευρών όσον αφορά το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Η «ΚΥΚΛΩΨ» ζητούσε την μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης με μίσθωμα για 50 έτη, ενώ η Διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε λάβει απόφαση παραχώρησης για 30 χρόνια. Μάλιστα, η «ΚΥΚΛΩΨ» θα αναλάμβανε και τη δαπάνη για την εκτέλεση εργασιών επισκευής – ανακαίνισης, ύψους περίπου 800.000 ευρώ.

Εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή των δεδομένων, ένας ιστορικό κτήριο της Δράμας θα συνεχίσει να παραμένει ανεκμετάλλευτο, αφημένο στη φθορά του χρόνου και αντιμέτωπο με την εγκατάλειψη και σταδιακά με την καταστροφή.

Ο σχεδιασμός της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» προέβλεπε τη μετατροπή του Αρχοντικού «Παμπούκα» σε πολυχώρο πολιτισμού, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του αύλειου χώρου για σκοπούς αναψυχής.

 

Η ντομάτα

 

 

Ο Χρήστος Αηδόνης, πρώην Βουλευτής του Νομού Δράμας και πρώην Υφυπουργός Υγείας, εδώ και αρκετό καιρό, πορεύεται σε καλλιτεχνικά μονοπάτια, γράφοντας μουσική για τραγούδια. Παράλληλα, ο Χρήστος Αηδόνης μαζί με τον Γιώργο Χατζή επιμελούνται και παρουσιάζουν την εκπομπή «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη νέων στιχουργών.

Καρπός αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας αποτελεί το νέο τραγούδι «Απουσία». Το τραγούδι αποτελεί μια συνεργασία έκπληξη της γνωστής τραγουδίστριας Δέσποινας Ολυμπίου και του Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος υπογράφει τη μουσική του νέου τραγουδιού, σε στίχους της πρωτοεμφανιζόμενης στιχουργού Στέλλας Δαναβασίλη.

Πρόκειται για το 8ο τραγούδι που μελοποιήθηκε μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή των κ.κ. Αηδόνη και Χατζή, στο πλαίσιο εύρεσης νέων ταλέντων στο χώρο της στιχουργικής.

Το ύφος της «Απουσίας», με τζαζ – λάτιν διάσταση, ταξιδεύει τους ακροατές σε ένα κόσμο γεμάτο από συναισθήματα, ενώ σε αυτό το ταξίδι καθοριστική είναι η συμμετοχή της Δέσποινας Ολυμπίου, με τη μοναδική ερμηνεία και τη μαγευτική φωνή.

 

Η ελιά

 

 

Η Γερμανία είναι μια ξεχωριστή χώρα και σε ρόλο «ατμομηχανής» στον οικονομικό τομέα στην Ε.Ε., αφού η επιρροή είναι δεδομένη. Έτσι, τα διαδραματιζόμενα σε αυτή τη χώρα μάς «ακουμπούν» σε πολλές εκφράσεις, πόσο δε στο πιλοτήριο της χώρας.

Η ημερομηνία 26/9/2021 λέει ότι η Frau Angela αποχαιρετά την Καγκελαρία και η επόμενη ημέρα βρίσκει το άλλοτε αμελητέο κόμμα των Πράσινων από την απλή οικολογία να αποκτά χρώμα και άρωμα κυβερνοαποδοχής.

Η νέα προτεινόμενη Καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ (γενν. 1980) συγκινεί τη νέα γενιά των Γερμανών και η καθίζηση των Συντηρητικών του CDU μαζί με την πανδημία είναι στα στοιχεία ότι οι Πράσινοι έρχονται…

 

Το κρεμμύδι