Την Τρίτη 25 Μαΐου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παρανεστίου συνεδρίασε και έλαβε απόφαση σχετικά με την προτεραιοποίηση των έργων του Δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μια διαδικασία που καλούνται να την κάνουν όλοι οι Δήμοι, καθώς από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών έχει τεθεί πλαφόν χρηματοδότησης σε κάθε Δήμο, με πληθυσμιακά κριτήρια. Το όριο για τον Δήμο Παρανεστίου είναι τα 6 εκ. ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παρανεστίου αποφάσισε ομόφωνα την εξής σειρά έργων:

1. «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία» με συνολικό Προϋπολογισμό 1.027.880,00 ευρώ με τον Φ.Π.Α.

2. «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ» με συνολικό προϋπολογισμό 1.426.032,10 ευρώ με τον ΦΠΑ

3. «Υποδομές ύδρευσης» με συνολικό προϋπολογισμό 516.129,03 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ

4. «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» με συνολικό προϋπολογισμό 1.806.494,00 ευρώ με τον ΦΠΑ.

5. «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος» με συνολικό προϋπολογισμό 620.000,00 ευρώ με τον ΦΠΑ.

6. «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους» με συνολικό προϋπολογισμό 871.720,00 ευρώ με τον ΦΠΑ.

7. «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων» με συνολικό προϋπολογισμό 2.063.171,96 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

8. «Ψηφιακή Σύγκληση» με συνολικό προϋπολογισμό 702.815,00 ευρώ με τον ΦΠΑ.

 

Ο αρακάς

 

 

Η κατεπείγουσα δια περιφοράς (με ψήφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαΐου, ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχε σε αυτήν, καθώς από τη μια πλευρά τέθηκε το θέμα της συνεδρίασης δια τηλεδιάσκεψης, λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων, και από την άλλη το ζήτημα της επιστροφής σε διά ζώσης συνεδριάσεις, με φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων. Κοινή συνισταμένη πάντως και των δύο πλευρών η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την επιλογή της δια περιφοράς συνεδρίασης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

1. Έγκριση της 181/2021 απόφασης της Ο.Ε. σχετικά με την 4η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2021.

2. Έγκριση – παραλαβή μελέτης για το έργο με τίτλο «Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας», η οποία πρόκειται να υποβληθεί ως υποέργο της πράξης με τίτλο «Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμεΑ».

Όπως προκύπτει από το πρακτικό ματαίωσης, στη δια περιφοράς συνεδρίαση συμμετείχαν 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι σε σύνολο 33, και για να θεωρούνταν έγκυρη η συνεδρίαση θα έπρεπε να συμμετάσχουν 17. Δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι

Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα», ενώ από την παράταξη «Project Δράμα 2020» άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμμετείχαν σε αυτήν και άλλοι όχι. Άλλωστε, από τη συγκεκριμένη παράταξη προέρχονται και οι περισσότερες «φωνές» για επιστροφή σε συνεδριάσεις με φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων.

Τελικά, το απόγευμα της Τρίτης 25 Μαΐου συνεδρίασε εκ νέου το σώμα, αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Το φασολάκι

 

 

Επί δεκαετίες υπήρχε το φιλολαϊκό δόγμα που έλεγε «κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ, κάθε πόλη και ΑΕΙ» και με σημαία τον μικροτοπικισμό οι προύχοντες κάθε εκλογικής περιφέρειας έκτισαν πολιτική καριέρα. Τώρα, αν και κατά πόσο τα διάσπαρτα τμήματα με βαθμό εισαγωγής το 2 και το 3 καλύπτουν την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, ξεφεύγει από τους μικροτοπικισμούς υπολογισμούς και το ερώτημα είναι το κάδρο της χώρας.

Έχουμε αιτιολογημένη προσέγγιση ως χώρα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Κατά πόσο η ορκωμοσία νέων πτυχιούχων συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες για εξεύρεση ανάλογης εργασίας;

Απέχουμε από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των ΑΕΙ όσο εντός χώρας η διασπορά τμημάτων ΑΕΙ υπακούει σε πολιτικές τοπικές «ανάγκες».

Τα ελληνικά ΑΕΙ κατά πόσο είναι ανταγωνιστικά και αξιόπιστα στον κατάλογο που υπάρχουν παγκόσμια και εντός Ε.Ε.; Η παροχή «πιστοποίησης» κατά πόσο συνοδεύεται με την ανάλογη επιστημονική οντότητα και κατάρτιση;

Η επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα ξέρει τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε Τμήματος και ΑΕΙ και αυτήν την ετυμηγορία προέχει η Πολιτεία να κάνει «σημαία» στη νέα πραγματικότητα των αναγκών της κοινωνίας.

Γιατί φτάσαμε στο ευτράπελο να έχουμε διανομείς (delivery) με Master…

 

Η μπάμια