Η ρεκλάμα της εφημερίδας μόνο τυχαία δεν είναι, όπως και ο «Μπαχτσές» που εδώ και μέρες είχε προσεγγίσει αυτό που θα ανακοινωθεί και επισήμως τη Δευτέρα. Οπότε μια υπενθύμιση τι είχαμε γράψει στις 16 Μαΐου δεν είναι ευλογία της γενειάδας μας, αλλά μια ρεαλιστική προσέγγιση των πιθανοτήτων, χωρίς κομματισμούς: «Θα ‘χουμε πριν τα μπάνια του λαού και 5η κάλπη, είναι το ερώτημα που παίζει στις δεξαμενές σκέψεις των κομματικών επιτελείων και έχει το παραπάνω ερώτημα αφετηρία και κατάληξη στα ποσοστά που θα βγάλουν οι ευρωπαϊκές κάλπες στις 26 Μαΐου. Κοινή ημερομηνία η 23η Ιούνη, αφού το ατυχές γεγονός στο Μάτι είναι μια αναφορά που “τρομάζει” για ένα παρόμοιο απρόβλεπτο καλοκαιρινό ατύχημα».

 

Το λεμόνι

 

 

Κι όμως το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών στο Δήμο Δράμας όλες οι παρατάξεις, που συμμετείχαν στις εκλογές, είχαν κι από έναν λόγο για να είναι χαρούμενες κι ας μην ανταποκρίθηκαν τα ποσοστά που έλαβαν στις προσδοκίες όλων.

Κατ’ αρχήν στην παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του νυν Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου δεν γίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση, καθώς ήρθε η πρώτη θέση, με διακριτή διαφορά από τον δεύτερο. Λόγους χαράς όμως είχαν και στην «πόλη+ζωή» του κ. Κυριάκου Χαρακίδη, όπου τελικά κατάφεραν, για μόλις 29 ψήφους διαφορά και αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα στο ένα εκλογικό τμήμα που απέμενε, να περάσουν στο β’ γύρο, αν και αρχικά διαφαινόταν ότι θα μείνουν εκτός. Στην παράταξη «Project Δράμα 2020» του κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση δεν μπορεί να μην νιώθουν ικανοποίηση, παρά την πίκρα, γιατί έχασαν την είσοδο στο β’ γύρο κυριολεκτικά στο νήμα, αφού πλέον θα έχουν διακριτή παρουσία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κατάφεραν σχεδόν να τετραπλασιάσουν τα ποσοστά της παράταξης σε σχέση με το 2014. Στην παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη δεν μπορεί να μην νιώθουν χαρούμενοι, αφού κατάφεραν να εκλέξουν 2 Δημοτικούς Συμβούλους στην πρώτη παρουσία της παράταξης στα κοινά της Δράμας. Με ίδιο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων θα εκπροσωπηθεί και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, η οποία αν και είχε ελαφρώς μειωμένο ποσοστό σε σχέση με το 2014, θα έχει πλέον 2 Δημοτικούς Συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του κ. Γιώργου Μήτρου διατήρησε την εκπροσώπησή της, αλλά και τα ποσοστά της σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Τέλος, η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» του κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, αν και βρέθηκε τελευταία στην εκλογική κατάταξη, μπορεί να αισθάνεται απόλυτη ευτυχία, καθώς επιτεύχθηκε η εκπροσώπηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Το σκόρδο

 

 

Τελικά, ίσως ο επιθετικός προσδιορισμός «θυμόσοφος» για το λαό να αποδειχθεί απόλυτα συμβατός με το εκλογικό σώμα του Δήμου Δράμας και τις επιλογές που έκανε κατά την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα και την εκπροσώπηση που φέρνουν αυτά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της μάχης στη β’ Κυριακή, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν συναινέσουν (χωρίς απαραίτητα να υπάρχει σύμπραξη με προγραμματικά χαρακτηριστικά εξ αρχής) τουλάχιστον δύο από τις τρεις παρατάξεις με τον μεγάλο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων (μάλιστα σε έναν συνδυασμό απαιτείται η σύμπραξη και μιας ακόμη παράταξης).

Οπότε, όταν καταλαγιάσουν τα πάθη της προεκλογικής περιόδου και το θυμικό περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη λογική, τότε για να μπορούν να αισθάνονται και οι δημότες δικαιωμένοι για την (όποια) επιλογή τους, δεν γίνεται να μην αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασίας εντός (αλλά προφανώς και εκτός) Δημοτικού Συμβουλίου. Αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί. Το επιτάσσει η εποχή…

 

Η ελιά

 

 

Η μεγάλη και ουσιαστική διαφορά στη διαδικασία αυτών εκλογών στο Ν. Δράμας είναι η ανακοίνωση της σταυροδοσίας όλων των υποψήφιων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων από το Πρωτοδικείο, με την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, και όχι από το μηχανισμό της Περιφέρειας, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, όπως συνέβαινε παραδοσιακά εδώ και χρόνια.

Η αλλαγή αυτή αύξησε κατακόρυφα την αγωνία και ήταν πάρα πολλοί αυτοί, υποψήφιοι και μη, που ρωτούσαν δεξιά και αριστερά, μπας και κάποιος έχει κάποια πληροφορία για το πώς εξελίσσεται η μάχη του σταυρού…

 

Το καλαμπόκι