Δύο τραγικά περιστατικά, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής δύο συνανθρώπων μας, καταγράφηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, ένας 29χρονος συνοριακός φύλακας έθεσε τέρμα στη ζωή του, με το υπηρεσιακό του όπλο. Παρά τις προσπάθειες να τον σταματήσουν πρόσωπα από το οικογενειακό και γειτονικό του περιβάλλον, όταν αντιλήφθηκαν τι σκόπευε να κάνει, ο 29χρονος αστυνομικός ήταν αποφασισμένος να κόψει το νήμα της ζωής του.

Επίσης, το Σάββατο 15 Μαΐου, ένας 80χρονος ηλικιωμένος, στον Άγιο Αθανάσιο, βρήκε τραγικό θάνατο από φωτιά που ξέσπασε στο χώρο όπου διέμενε, στο υπόγειο καταστήματος που διέθετε στο χωριό. Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία επενέβη με 1 όχημα με τον Διοικητή και 4 ακόμη πυροσβέστες, δυστυχώς ο 80χρονος έχασε τη ζωή του. Στο σημείο έσπευσαν για να συνδράμουν και 3 πυροσβέστες εκτός υπηρεσίας οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή.

 

Το λεμόνι

 

 

Μόνο η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων επιτρέπεται από το συνοριακό σημείο ελέγχου της Εξοχής στο Κ. Νευροκόπι, με το επιτρεπόμενο ωράριο διέλευσης να είναι από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Για το γεγονός ότι ουσιαστικά το Τελωνείο Εξοχής παραμένει κλειστό για τη διέλευση πολιτών υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο (δημοσιεύεται στη σελίδα 18 της εφημερίδας), αλλά και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αργύρη Πατακάκη.

Αναλυτικά ο κ. Πατακάκης ανέφερε τα εξής: «Είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή άγνοιας; Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε όχι όμως για την Περιφέρειά μας. Το Τελωνείο της Εξοχής, έχοντας όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να υποστηρίξει τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, παραμένει κλειστό, την ίδια ώρα που για το Τελωνείο της Νυμφαίας μετά από παρεμβάσεις των τοπικών κοινωνιών έχει δρομολογηθεί το άνοιγμά του. Η έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και η ανικανότητα της διοίκησης, φαίνονται για άλλη μια φορά. Η ζημιά και η δυσφήμιση για τον τόπο είναι τεράστια και οι επαγγελματίες της ΠΑΜΘ μετά την καθυστέρηση τη μη επιστρεπτέας επιχορήγησης θα πληρώσουν ξανά την ανικανότητα και την αδιαφορία της περιφερειακής διοίκησης».

 

Η αγκινάρα

 

 

Διοικητικό πρόστιμο για εμπρησμό επιβλήθηκε σε πολίτη στο Ν. Δράμας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «για εμπρησμό σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή Ανθοχώρι, στον Δήμο Προσοτσάνης, Δράμας επιβλήθηκε σε ημεδαπό, Διοικητικό Πρόστιμο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας».

 

Ο αρακάς

 

 

Οι έλεγχοι από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων σχετικά με την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν ακόμη και μετά την άρση του περιορισμού μετακινήσεων και το άνοιγμα μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων, είναι καθημερινοί.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, την Παρασκευή 14 Μαΐου, μεταξύ άλλων παραβάσεων που καταγράφηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Δράμα πραγματοποιήθηκε σύλληψη για παραβίαση καραντίνας.

 

Το φασολάκι

 

 

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες με «γαλάζια σημαία» στη χώρα και στο γειτονικό Νομό Καβάλας αυτές ανέρχονται στις 14 (10 στην Καβάλα και 4 στη Θάσο).

Αναλυτικά πρόκειται για τις εξής παραλίες:

Δήμος Νέστου: Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos Beach, Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach

Δήμος Καβάλας: Μπάτης, Περιγιάλι

Δήμος Παγγαίου: Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Οφρύνιο/Τούζλα, Σαρακήνα, Ορφάνι

Δήμος Θάσου: Θάσος Πόλη/Λιμανάκι, Μακρύαμμος, Πευκάρι 2/Alexandra Beach, Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

 

Το καρπούζι

 

 

Η περιβόητη «κανονικότητα» στην οικονομία για τα δεδομένα της χώρας μας έχει «πυλώνα» τα έσοδα του τουρισμού, με στόχο να πιάσουμε το 30-40% των εσόδων του 2019. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Τα στατιστικά λένε ότι από τις 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες φέτος θα ενεργοποιηθεί ένας ικανός αριθμός.

Είναι η δεύτερη πανδημική χρονιά και η ρελάνς της οικονομίας για τη χώρα μας θα είναι έντονη, αναμένουν οι ιθύνοντες. Πανδημία ενάντια στην οικονομία, είναι η ρεκλάμα της αναμέτρησης και οι επιμέρους κλάδοι προσθέτουν την αντίστοιχη δυναμική στη γενική εικόνα.

Η Περιφέρειά μας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην τουριστική κατάταξη είναι μεταξύ των ουραγών με τον Ν. Καβάλας να είναι η ατμομηχανή με την ανάλυση να λέει ότι οι επισκέπτες είναι από Βαλκάνια, όπου οι εμβολιασμοί δεν είναι σε υψηλό ποσοστό. Οπότε χρονικά θα πάμε πίσω, με προσδοκία για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με τον εσωτερικό τουρισμό να έχει τον δικό του ρόλο στην περιοχή μας.

 

Το πεπόνι