Χωρίς την κινητικότητα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κομματικών συγκεντρώσεων, κύλησε η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος για τη Δράμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, τα δύο κόμματα που φαίνεται ότι θα έχουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη μεγαλύτερη επιρροή στο εκλογικό σώμα, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν πραγματοποίησαν στη Δράμα εκδηλώσεις με ομιλητές κάποια κορυφαία και αναγνωρίσιμα στελέχη τους.

Πάντως, πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είχε επισκεφτεί τη Δράμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο, στις 19 Απριλίου. Στον ίδιο χώρο, πάλι πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, στις 18 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος επισκέφτηκε τη Δράμα, το πρωί του Σαββάτου 13 Μαΐου, περιοδεύοντας στο κέντρο της πόλης και συνομιλώντας με πολίτες, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει κάποια ομιλία.

Από εκεί και πέρα, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέλεξαν να κάνουν ανοιχτές εκδηλώσεις, παρουσία κοινού, για την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων Βουλευτών τους στη Δράμα, επιλέγοντας και τα δύο κόμματα την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου. Η σχετική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 4 Μαΐου. Επίσης εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων, με ομιλητή τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας κ. Θανάση Παφίλη πραγματοποίησε το Κ.Κ.Ε., πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στις 23 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου. Η παρουσίαση των υποψηφίων Βουλευτών της Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στα γραφεία της ΔΕΕΠ Δράμας και αφορούσε συνέντευξη τύπου για τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

Στη Δράμα πολιτικές εκδηλώσεις, με ομιλητές στελέχη από άλλες περιοχές, πραγματοποίησαν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το Κ.Κ.Ε. Συγκεκριμένα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε εκδήλωση στις 10 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο της Δράμας, με θέμα το «Το Ε.Σ.Υ. μετά την πανδημία», με ομιλητή τον κ. Γιώργο Τρελλόπουλο Γιατρό – Αγγειοχειρουργό, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Από την πλευρά του το Κ.Κ.Ε., πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 16 Μαΐου στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος, στην πλατεία Ελευθερίας, με ομιλητή τον κ. Διονύση Κλάδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

Όσον αφορά τους υποψήφιους Βουλευτές, σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν πραγματοποιήθηκαν προεκλογικές εκδηλώσεις και ομιλίες. Από τη Ν.Δ. ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Μιχάλης Τάσσου πραγματοποίησε στις 28 Απριλίου εκδήλωση εγκαινίων στο πολιτικό του γραφείο, απευθύνοντας ολιγόλεπτο χαιρετισμό, ενώ η υποψήφια Βουλευτής κ. Νικολέτα Εμμανουηλίδου έκανε την εκδήλωση εγκαινίων του πολιτικού της γραφείου στις 6 Μαΐου. Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τα εγκαίνια του γραφείου του υποψηφίου Βουλευτή κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαΐου. Αντίστοιχη εκδήλωση εγκαινίων του γραφείο του είχε πραγματοποιήσει πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στις 8 Απριλίου, και ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Δαμιανός Καγγελίδης.

Ουσιαστικά, κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις πραγματοποίησαν μόνο τρεις υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Δράμα, με την ιδιαιτερότητα μάλιστα ότι αυτές να γίνουν σε συνεχόμενες ημέρες. Έτσι, με σειρά πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, ο κ. Δαμιανός Καγγελίδης μίλησε στο Δημοτικό Ωδείο την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, η κ. Χαρά Κεφαλίδου διοργάνωσε τη Δευτέρα 15 Μαΐου πολιτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Επόμενη μέρα: Τι κράτος θέλουμε;» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, και ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο θεατράκι «Σωκράτης Δημητριάδης» στην Αγία Βαρβάρα, την Τρίτη 16 Μαΐου 2023.

 

Το χοντρό μπιζέλι

 

 

Για πρώτη φορά με απλή αναλογική διεξάγονται οι εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, την Κυριακή 21 Μαΐου. Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι κατά πόσο τα κόμματα θα είναι σε θέση στην πράξη να συμπράξουν.

Δεν είμαστε Γερμανία, απέχουμε ακόμη πολύ, όπου εκεί κυβερνά η σύμπραξη «φανάρι». Η αντίστοιχη εφαρμογή για εδώ φαντάζει κάτι εξωγήινο και ανάγεται στο φάσμα της αστρολογίας. Οπότε ζήτω οι διαχωριστικές γραμμές…

 

Η ελιά