Από την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, η Π.Ε. Δράμας στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού των τελευταίων 14 ημερών, έχει αλλάξει χρώμα και πλέον είναι με χρώμα κίτρινο, εντασσόμενη στην κατηγορία των περιοχών με 25 έως 49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, για το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την δεύτερη αλλαγή χρώματος για τη Δράμα στον συγκεκριμένο επιδημιολογικό χάρτη, σε χρονικό διάστημα μάλιστα 10 ημερών, καθώς στις 28 Δεκεμβρίου 2020 η Δράμα είχε αλλάξει και τότε κατηγορία και από κόκκινη είχε γίνει πορτοκαλί. Πρόκειται για μια αντιστροφή της κατάστασης σε σχέση με ό,τι συνέβη από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2020, όταν η Π.Ε. Δράμας στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είχε γίνει κόκκινη από πράσινη, περνώντας ενδιάμεσα από το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα.

Η πρόσφατη αλλαγή χρώματος στο χάρτη του ΕΟΔΥ αποδεικνύει την καλή επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο. Εξάλλου, σε αυτό συντείνουν τόσο η αποσυμπίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών Covid-19, όσο και ο ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου (που γράφονται αυτές οι γραμμές), ο αριθμός κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας ήταν μονοψήφιος ή ακόμη και μηδενικός.

Αναλυτικά, ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στο 2021 σε τοπικό επίπεδο έχει ως εξής:

1 Ιανουαρίου: 1 κρούσμα

2 Ιανουαρίου: 0 κρούσματα

3 Ιανουαρίου: 5 κρούσματα

4 Ιανουαρίου: 0 κρούσματα

5 Ιανουαρίου 6 κρούσματα

6 Ιανουαρίου: 3 κρούσματα

7 Ιανουαρίου: 2 κρούσματα

8 Ιανουαρίου: 2 κρούσματα

9 Ιανουαρίου: 4 κρούσματα

10 Ιανουαρίου: 0 κρούσματα

11 Ιανουαρίου: 1 κρούσμα

12 Ιανουαρίου: 7 κρούσματα

Βέβαια, απαιτείται προσοχή, καθώς η χαλαρότητα, ο εφησυχασμός και η μη τήρηση των μέτρων, μπορεί να ανατρέψει αυτή την καλή εικόνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει εκ νέου ευρεία διασπορά της νόσου Covid-19.

 

Το λαχανάκι Βρυξελλών

 

 

Τη μετάθεση της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Δράμα και στην υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης για 14 ημέρες ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση κατά 14 ημέρες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που

τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

 

Το κόκκινο λάχανο

 

 

Το ανατρεπτικό 2021 ήρθε με πολλά μηνύματα, αφού η 6-1-2021 και τα γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον έχουν και θα έχουν ενέργεια και παρενέργεια στα κέντρα αποφάσεων.

Στη δυσκίνητη Ε.Ε. το 2021 θα έχουμε και εδώ αλλαγές, αφού στην «ατμομηχανή» Γερμανία η Frau Angela τον Σεπτέμβριο αποχαιρετά και οι Πράσινοι έρχονται ως εταίρος, σύμφωνα με τα διαφαινόμενα.

Στο πιο κοντινό μας πλάνα οι παραπάνω εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ε.Ε. «ακουμπούν» το Νέο-Οθωμανισμό του Σουλτάνου, αφού ούτε ο Μπάιντεν είναι Τραμπ ούτε η Ε.Ε. (μετά τον Σεπτέμβρη) θα είναι λόγω Γερμανίας τόσο φιλοτουρκική.

Του Αγίου Γρηγορίου (25-1-2021) ο Έλληνας διπλωμάτης κ. Αποστολίδης θα βρεθεί επικεφαλής αντιπροσωπείας για τον 61ο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη με τους αντίστοιχους διπλωμάτες της Τουρκίας. Η ατζέντα είναι για τη χώρα μας μονοδιάστατη, όσο κι αν οι Τούρκοι φτάνουν έως την απαξίωση της… Λωζάννης.

Απλά συνομιλίες με NAVTEX και επιθετικές ενέργειες και ρητορική είναι για τη διπλωματία μια ασυμμετρία…

 

Η λαχανίδα