Και τρίτη εμβολιαστική γραμμή έχει προστεθεί από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021στο εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Η νέα αυτή γραμμή αφορά εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί στις άλλες 2 γραμμές, η μία για το εμβόλιο της Pfizer και η άλλη για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσοι ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στη σχετική πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) θα πρέπει να επιλέξουν την επιλογή Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ (3ο) για να δουν τη διαθεσιμότητα ραντεβού.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού έχουν πολίτες 30-44 ετών (μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca), πολίτες άνω των 45 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Στη Δράμα εμβολιασμοί πραγματοποιούνται εκτός από το Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού (Δράμας, Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου). Πάντως, μέσω της πλατφόρμας δίνεται η δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού και στους γειτονικούς Νομούς, με αρκετούς Δραμινούς να έχουν επιλέξει, κυρίως για λόγους συντόμευσης του χρόνου εμβολιασμού, είτε το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης (εμβόλιο Pfizer), είτε τα Κέντρα Υγείας Ροδολίβους και Νέας Ζίχνης (AstraZeneca).

Όπως αναφέρεται από πλευράς Κυβέρνησης, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει γνωστό πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για πολίτες μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας, με βασικό στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό όλοι οι ενήλικες κάτοικοι της Ελλάδας.

 

Το κρεμμυδάκι

 

 

Σύμφωνα με τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, μέσα στο μήνα Απρίλιο στην Π.Ε. Δράμας καταγράφηκαν συνολικά 376 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Πρόκειται για τον χειρότερο μήνα του 2021, όσον αφορά τα κρούσματα Covid-19 σε τοπικό επίπεδο. Τον Μάρτιο αυτά ήταν 150, τον Φεβρουάριο 58 και τον Ιανουάριο 46.

Μάλιστα, ο αριθμός των κρουσμάτων του Απριλίου στη Δράμα είναι μεγαλύτερος ακόμη και από αυτόν του Οκτωβρίου του 2020, όταν καταγράφηκαν 215 κρούσματα και ουσιαστικά ξεκινούσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πάντως, μακράν χειρότερος μήνας σε αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στην Π.Ε. Δράμας είναι ο Νοέμβριος του 2020 (ο «Μαύρος Νοέμβριος» όπως έχει χαρακτηριστεί), με 2.000. Ακολουθεί ο Δεκέμβριος του 2020 με 683.

Εξάλλου, η Π.Ε. Δράμας ανήκει στις 19 περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν αύξηση στο ιικό φορτίο και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, πριν τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, στις 28 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικά 74 Π.Ε. της χώρας», 9 παραμένουν σταθερές, ενώ «19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%. Ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ακόμη ιδιαίτερη προσοχή είναι οι Π.Ε. Μύλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας, Τρικάλων». «Ειδικά σε αυτές τις περιοχές απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Ο άνηθος

 

 

Η παρουσία του Ερντογάν στα κοινά της Τουρκίας και στην περιοχή έχει μια ημερομηνία «σταθμό», ο λόγος για τα «Ιουλιανά» του 2016 στη γείτονα χώρα.

Από το δόγμα του Νταβούτογλου «καμία εκκρεμότητα με τους γείτονες», περάσαμε στον ακραίο Ισλαμό-νεό-Οθωμανισμό του Ερντογάν με χρωματισμό των Γκρίζων Λύκων του ακραίου εθνικιστή και κυβερνητικού εταίρου Μπαχτσελί. Εκρηκτικό, ιδεολογικό μείγμα, κάτι που στο ευρωπαϊκό status είναι απορριπτέο και φραστικά καταδικαστεί.

Έχει όμως η Ε.Ε. ταυτότητα ενιαίας εξωτερικής πολιτικής; Η υποταγή στην Οικονομία πόσο «τυφλώνει» τα αντανακλαστικά; Εδώ τα πρόσωπα στο πιλοτήριο της Ε.Ε. είναι σε διαδικασία ανανέωσης και αποδόμησης και κυρίως στην «ατμομηχανή», τη Γερμανία, με τη Frau Angela να είναι σε χαμηλές πτήσεις.

Στο Νότο, η τοποθέτηση του πρώην Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Ιταλού Ντράγκι περί «δικτάτορα Ερντογάν» είχε «μήνυμα» ότι ο Νότος και η Ιταλία είναι εδώ και έχουν φωνή.

Τέλος, η επιστροφή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, με τον Μπάιντεν να έχει αδιαπραγμάτευτες αρχές περί ελευθερίας, δικαιωμάτων και ισότητας, ωθούν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας σε απόμακρες καταστάσεις.

Έτσι, το «άστρο» του Ερντογάν είναι σε καθοδική τροχιά διεθνώς και μαζί με την κατιούσα της οικονομίας (εσωτερικά) δημιουργούν έναν αρνητικό περίγυρο που για αν αναστραφεί θα πρέπει να αλλάξει η επιχειρηματολογία των τελευταίων 5 ετών, γεγονός εξωπραγματικό για τη σημερινή Τουρκία.

 

Το μαρούλι