Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει και πάλι η αγορά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου περιέγραψε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας παράλληλα έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού αλλά μόνο για το λιανεμπόριο.

«Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους» προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τους ειδικούς να πουν αν αυξήθηκαν τα κρούσματα.

«Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το ψάρεμα και το κυνήγι ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως στη χθεσινή πρότασή του προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μέσα στο επόμενο διάστημα θα επαναλειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, «δύσκολο» το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».

Πηγή: cnn.gr