Η φετινή ΔΕΘ είναι η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και εδώ κάπου φυσικά αρχίζει η προεκλογική περίοδος, παρατεταμένη φυσικά, αλλά έχουν «τρέξει» γεγονότα και καταστάσεις.

Είναι ξεκάθαρο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απρόβλεπτος παίκτης, έχει αντοχές και χωρίς φραγμούς, σίγουρα ο ενθουσιασμός εκλείπει, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι για σκληρούς παίκτες.

Το Πα.Σο.Κ. αναζητά τρόπο και ρόλο αναρρίχησης και παρουσίας ως βαρομέτρου και έκφραση του όποιου μεσαίου απέμεινε. Η δε Ν.Δ. και η διαφαινόμενη πρωτιά της είναι δίκοπο μαχαίρι και θα ποντάρει σε θέματα Παιδείας, Ασφάλειας και στο χαλάρωμα του κράτους, όμως μερίδα ψηφοφόρων θέλουν κάτι νέο ανατρεπτικό και εδώ αρχίζει το θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συντηρητική πτέρυγά του και ότι η Ν.Δ. δεν αποτελεί συνέχεια του παλαιού εαυτού της.

Στη ΔΕΘ ο κύβος θα ριφθεί…

 

Το φασολάκι

 

 

Το τέλος του Αυγούστου και κατ’ επέκταση και του καλοκαιριού μαζί με την ταυτόχρονη ημερολογιακή έλευση του Σεπτεμβρίου και του φθινοπώρου σηματοδοτούν ουσιαστικά και την έναρξη της περιόδου επισημοποίησης κινήσεων όσων ενδιαφέρονται για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο μικρότερος απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων, τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους υποψήφιους Προέδρους στις μικρές πληθυσμιακά κοινότητες, αλλά και η αύξηση της ποσόστωσης υποψηφίων του άλλου φύλου από 30% σε 40% (πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια) είναι οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τις κινήσεις των ενδιαφερομένων.

Η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, λογικά θα αυξήσει τον αριθμό των υποψηφίων και αναλογικά αυτό να συμβεί στη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, που οι εκλογές λαμβάνουν περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά με στηρίξεις κομμάτων, καθώς τα αποτελέσματα διαμορφώνουν χρωματικά και το χάρτη της χώρας, το πιθανότερο είναι ο αριθμός των υποψήφιων συνδυασμών να διατηρηθεί λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

Ήδη σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για υποψηφίους Δημάρχους σε όλους τους Δήμους του Νομού, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως το τοπίο θα ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο οσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου.

Βέβαια, μια ακόμη σημαντική παράμετρος για την προσεχή αυτοδιοικητική εκλογική μάχη είναι και το αν θα τελεστούν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές, σύμφωνα με διάφορα σενάρια, που συγκεντρώνουν πιθανότητες επαλήθευσης. Σε αυτή την περίπτωση, οι υποψήφιοι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης που ενδιαφέρονται και για την κεντρική πολιτική σκηνή ή όσοι κατά το παρελθόν συμμετείχαν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, θα κληθούν να επιλέξουν τον πολιτικό στίβο μάχης. Και φυσικά αυτό συνεπάγεται είτε αποδυνάμωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων είτε αποδυνάμωση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων…

 

Η κολοκύθα

 

 

Εν’ όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της παρουσίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου σ’ αυτή, κλιμάκια Βουλευτών και Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθούν Νομούς της Μακεδονίας και θα συζητήσουν με πολίτες και φορείς, αλλά και με εκπροσώπους και στελέχη του κόμματος.

Ειδικότερα στη Δράμα, την προσεχή Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας του Νομού θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών Δράμας και Καβάλας, όπου θα παρευρεθούν οι Βουλευτές των Νομών κ.κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Κονταδάκης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος κ. Άνθιμος Αμανατίδης, ο Αν. Γραμ. Οργαν. Αιγαίου κ. Θεμιστοκλής Καρινιωτάκης, ο Αν. Γραμ. Οργ. Ηπείρου κ. Βασίλης Σμπόνιας και ο Αν. Γραμ. Social Media κ. Κυριάκος Μπουλινάκης.

Επίσης την προσεχή Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο τα θέματα της Υγείας, της Οικονομίας – Ανάπτυξης και της Ασφάλειας του Νομού, κλιμάκια υπό των Τομεαρχών και Αναπληρωτών κ.κ. Βασίλη Οικονόμου, Χρίστο Δήμα, και Κώστα Κοντογεώργο, συνοδευόμενα από τον Βουλευτή του Νομού κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Ανδρούτσο και στελέχη της ΝΟΔΕ Δράμας, καθώς και στελέχη των κατά τόπους ΔΗΜΤΟ θα διατρέξουν τον Νομό για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Την ίδια ημέρα, στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στο Επιμελητήριο Δράμας. Το λεπτομερές πρόγραμμα των επισκέψεων και των επαφών θα γίνει γνωστό τις προσεχείς ημέρες

 

Το πράσο