Πρώτη ημέρα του νέου χρόνου η Παρασκευή 1 Ιανουαρίου και ο γιατρός και Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος έκανε Πρωτοχρονιά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, φορώντας την πράσινη χειρουργική φόρμα, λόγω της εφημερίας του.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπλούχος εδώ και λίγο καιρό εντάχθηκε εθελοντικά στο ΕΣΥ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο της Δράμας, εκεί όπου, άλλωστε, ασκούσε το ιατρικό λειτούργημα μέχρι να τον εκλέξει η Δραμινή κοινωνία να την εκπροσωπήσει στη Βουλή τον Ιούλιο του 2019.

Σε δηλώσεις του, στην ιστοσελίδα iatronet και στον Βασίλη Ιγνατιάδη, ο κ. Μπλούχος ανέφερε για την πρωτοχρονιάτικη εφημερία: «Έχω κάνει εκατοντάδες φορές εφημερία σε γιορτινές μέρες. Δεν κάνει διαφορά το να είμαι εκεί τη συγκεκριμένη μέρα. Απεναντίας, πάντα έβρισκα νόημα σε αυτό, γιατί μέσα στο εορταστικό κλίμα συνήθως ξεχνάμε όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται βοήθεια».

 

Το μήλο

 

 

Αμετάβλητη έμεινε, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τα αρμόδια Υπουργεία για τα κοινή ομολογία σημαντικότερα ζητήματα για τη Δράμα, εδώ και αρκετά χρόνια, την οδική σύνδεση με την Εγνατία, μέσω του άξονα Δράμα – Αμφίπολη, και την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο αντίστοιχα. Με την παραμονή Υπουργών και Υφυπουργών σε αυτά τα δύο Υπουργεία, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, δεν μπορεί να τεθεί ως επιχείρημα για τυχόν καθυστερήσεις, ο χρόνος που απαιτείται για να ενημερωθεί η νέα πολιτική ηγεσία.

Σαρωτικές αλλαγές, από την άλλη, υπήρξαν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία χειρίζονται θέματα που αφορούν (και) τη Δράμα, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο το πρώτο και σε αγροτοκτηνοτροφικό το δεύτερο. Πλέον, οι τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα πρέπει να αναπτύξουν με ταχείς ρυθμούς συνεργασία με τις νέες ηγεσίες των δύο προαναφερθέντων Υπουργείων για την προώθηση των Δραμινών ζητημάτων.

Από εκεί και πέρα, ένας γνώριμος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο κ. Νικόλας

Γιατρωμανωλάκης αναβαθμίστηκε, καθώς από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού είναι πλέον Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Ο κ. Γιατρομανωλάκης δήλωνε πάντα «παρών» στις πρόσφατες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μιλώντας με θέρμη για την εκδήλωση και δεν αποκλείεται η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Δράμας να έχει πλέον έναν ισχυρό σύμμαχο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Ο Δεκέμβριος του 2020 αποτέλεσε μήνα ομαλοποίησης στην Π.Ε. Δράμας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά αν γίνει άμεση σύγκριση με τον «μαύρο Νοέμβριο» και όσα προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο από την πανδημία Covid-19 το συγκεκριμένο μήνα.

Έτσι, τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, ήταν 683. Ένας αριθμός

περίπου στο 1/3 των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο Νοέμβριο στην Π.Ε. Δράμας, που ήταν ακριβώς 2.000.

Μάλιστα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα 683 κρούσματα του Δεκεμβρίου κατανέμονται ανισομερώς στα δύο δεκαπενθήμερα του μήνα, καθώς στο πρώτο υπήρξαν 556 κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, όταν ήταν ακόμη η εκτεταμένη διασπορά του ιού, ενώ στο δεύτερο μόλις 127.

 

Το μανταρίνι

 

 

Ο νέο-Οθωμανισμός των εξ Ανατολών γειτόνων μπορεί να είναι αμετακίνητος, όμως ο χρόνος τρέχει και μαζί και οι εξελίξεις, με κορυφαία την αλλαγή στο Οβάλ γραφείο στην Ουάσινγκτον.

Ο νέος ένοικος ξέρει πρόσωπα, πράγματα, τόσο εσωτερικά όσο και παγκοσμίως, αφού έχει 50 χρόνια παρουσία σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων των ΗΠΑ.

Η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου πρέπει να θεωρείται παρελθόν για τον Σουλτάνο Ερντογάν, αφού είχε προνομιακή αντιμετώπιση από τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Η Γαλάζια Πατρίδα και τα σύνορα της καρδιάς ως θεματολογίες ήταν «χαϊδευτικές» στον εθνικό-συντηρισμό των Τούρκων, όμως ο ρεαλισμός και η επικράτηση των άξιων είναι πέρα από συναισθηματισμούς και μεγαλοσχημίες.

Αν η Ε.Ε. έδινε παράταση χρόνου και αναβολές για τους δικούς της λόγους (Γερμανία) και οι ΗΠΑ θα καλέσουν πλέον την Τουρκία να ασπασθεί τον ρεαλισμό των πράξεων και εκεί ο χρόνος για τους νέο-Οθωμανούς πάει μόνο μπροστά, επιλέγοντας ανάλογα.

 

Το ακτινίδιο