Δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρας η Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή για την εισαγωγή σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για τις δύο σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Δράμα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι:

-Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας: από τα ΓΕΛ 9,58 και από τα ΕΠΑΛ 6,59.

-Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος: από τα ΓΕΛ 9,58 και από τα ΕΠΑΛ 6,59.

 

Το αμπέλι

 

 

Ένα νέο συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των μέτρων που λαμβάνονται σε αυτόν τον τομέα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί χθες Τετάρτη 21 Ιουλίου και στη Δράμα, όπως και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Βέβαια, όπως φάνηκε και στα αντίστοιχα συλλαλητήρια προ ημερών, το εύρος των λόγων διαμαρτυρίας για κάθε συμμετέχοντα ποικίλει, φτάνοντας ακόμη και στο αν υπάρχει ή όχι κορωνοϊός, αν είναι επικίνδυνος ή όχι, αν πρέπει να φοριέται η μάσκα ή όχι κ.α.

Το αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ αρχικά είναι ανακοινωθεί πως η συγκέντρωση στη Δράμα θα γινόταν στην Πλατεία Ελευθερία, τελικά μεταφέρθηκε στο Άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς στην κεντρική πλατεία, την τρέχουσα εβδομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η Γιορτή Βιβλίου, με στημένα περίπτερα, αλλά και με προγραμματισμένες εκδηλώσεις κάθε απόγευμα, οι οποίες φυσικά και δεν γίνεται να αναβληθούν.

Έτσι, οι διαμαρτυρόμενοι αναγκάστηκαν να βρουν άλλο μέρος για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι… θεωρίες συνωμοσίας, στη βάση ότι επίτηδες διοργανώθηκε στην πλατεία η Γιορτή Βιβλίου για να μην μπορεί να γίνει το συλλαλητήριο!!! Το ότι η Γιορτή Βιβλίου προγραμματίστηκε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ή ότι τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στην κεντρική πλατεία είναι απλά λεπτομέρειες που λίγη σημασία έχουν, αν κάποιος θέλει να οδηγήσει το μυαλό του σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.

 

Το καρπούζι

 

 

Το ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας αναμένεται να απασχολήσει και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας. Οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», με επιστολή τους ζητούν να εισαχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη. Το ίδιο ζητά και με ξεχωριστή επιστολή η παράταξη «Project Δράμα 2020».

Αυτές οι δύο ξεχωριστές επιστολές αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», με φόντο και όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά κυρίως τις επερχόμενες εκλογές. Όχι πολύ παλαιότερα, τέτοιου είδους αιτήματα, για εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έφεραν τις υπογραφές και των 3 παρατάξεων, αλλά μάλλον αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν.

 

Το πεπόνι

 

 

Το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή. Ζούμε μια πανδημία. Αυτό είναι δεδομένο. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει, πολύ ή λίγο, ανάλογα τον χαρακτήρα του καθενός.

Άραγε έχετε αναρωτηθεί πόσο χρόνο και πνευματική ενέργεια έχετε δαπανήσει για να ενημερωθείτε για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ καθημερινά, είτε για τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσετε, τις ενέργειες που κάνετε για να «επιβιώσετε».

Σίγουρα οι περισσότεροι θα απαντήσετε ότι η «σπατάλη» χρόνου ήταν τεράστια. Ο χρόνος αυτός σίγουρα δαπανήθηκε, έφυγε, αλλά τελικά άξιζε η συζήτηση; Δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κάτι πιο δημιουργικό; Άραγε δεν πήγαν πίσω κάποιοι προσωπικοί στόχοι; Ο χρόνος αυτός ίσως ήταν πιο σημαντικός για άλλες ενέργειες, για διάβασμα, έναν περίπατο, έναν προσωπικό απολογισμό, μια οικονομική διαχείριση, μια βόλτα με την οικογένεια.

Είναι προφανές ότι νιώθουμε μια αβεβαιότητα. Η λέξη εμπιστοσύνη είναι μια λεπτή κλωστή στην εποχή μας. Η κρίση για διάφορα θέματα γύρω από την πανδημία βρίσκεται σίγουρα στο τραπέζι μιας παρέας που βρέθηκε για ένα μεζέ σε ένα όμορφο ελληνικό ταβερνάκι δίπλα στην θάλασσα. Ήταν χθες, είναι σήμερα, θα είναι και αύριο. Αξίζει πραγματικά;

 

Το τριαντάφυλλο