Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι οικονομικοί δείκτες συνήθως «προεξοφλούν» τον πολιτικό περίγυρο και ορίζοντα. Το προοίμιο της πιθανής νίκης της Ν.Δ. είναι αποτυπωμένο και στους οικονομικούς δείκτες και σε αποδόσεις «χαρτιών», είτε μετοχών είτε κρατικών ομολόγων.

Αυτή είναι μέσες – άκρες η οικονομική αποτύπωση εκτός χώρας, ενώ εντός, στο πολιτικό σκηνικό, τα «εσωτερικά» του Κινήματος Αλλαγής, κατά πόσο θα φέρουν ή θα διώξουν ψηφοφόρους, θα είναι μια παράμετρος των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν γιατί δεν «άκουσαν» την μεσαία Τάξη που έστειλε με τη βουβή σκεπτόμενη ψήφο ένα μήνυμα ότι άλλο οι ιδεοληπτικές εμμονές σε ένα κόμμα π.χ. του 4% και άλλη βαρύτητα έχει η μονοδιάστατη προσέγγιση ως κυβερνητική θέση και άποψη.

Γυρίζει το κλίμα; Οι 9 με 10 μονάδες σε 30 ημέρες είναι αναστρέψιμο μέγεθος; Την Δευτέρα 8 του Ιούλη οι προσερχόμενοι στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου θα είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ισχυρή Κυβέρνηση θέλει ο Κυριάκος, ρόλο ρυθμιστή η Φώφη, παρών δηλώνει ο Αλέξης. Και εμείς με την επιλογή μας θα τους κατατάξουμε ανάλογα.

 

Το καλαμπόκι

 

 

Η ανακοίνωση της σταυροδοσίας των δημοτικών εκλογών από το Πρωτοδικείο Δράμας, τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαΐου, έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων όσον αφορά την προσωπική τους εκλογή.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν βέβαια και οι πρώτοι σε σταυρούς σε κάθε Δήμο. Στο Δήμο Δράμας πρώτος με 1279 σταυρούς ήρθε ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του επανεκλεγέντα Δημάρχου κ. Χριστόδουλο Μαμσάκου. Φυσικά, λόγω μεγέθους Δήμων, ο κ. Μουρβετίδης είναι πρώτος σε σταυρούς και στο σύνολο του Νομού Δράμας.

Πάντως εντυπωσιακή επίδοση κατέγραψε στο Δήμο Προσοτσάνης ο κ. Άλκης Σαρίδης, υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Προσοτσάνης με την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» του νέου Δημάρχου κ. Θόδωρου Αθανασιάδη, καθώς έλαβε 1204 σταυρούς προτίμησης.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους Δήμους, στο Δήμο Δοξάτου πρώτος σε σταυρούς με 762 ήρθε ο κ. Γιάννης Χαριτωνίδης, υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Δοξάτου με την παράταξη «Πρωτοποριακός Ενωτικός Συνδυασμός» του νέου Δημάρχου κ. Θέμη Ζεκερίδης. Στο Δήμο Παρανεστίου πρώτος σε σταυρούς με 472 ήταν ο κ. Νικόλαος Ματζαρίδης, υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Παρανεστίου με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες Δημιουργίας Ενότητας Συνέπειας» της απερχόμενης Δημάρχου κ. Αλίκης Σωτηριάδου. Στη νικήτρια παράταξη, «Τόπος να Ζω» του νέου Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καγάογλου, πρώτος σε σταυρούς ήρθε με 312 ο κ. Αναστάσιος Στυλιανίδης, υποψήφιος στην δημοτική ενότητα Νικηφόρου. Τέλος, στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, πρώτος σε σταυρούς ήρθε με 652 ο κ. Σάββας Συμεωνίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την παράταξη «Μαζί για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου» του κ. Ελευθέριου Ταμπουρίδη. Πρώτος σε σταυρούς από τη νικήτρια παράταξη των εκλογών, «Κίνηση Νέων» του νέου Δημάρχου κ. Γιάννη Κυριακίδη, ήταν με 463 ο κ. Ανδρέας Αμαραντίδης.

 

Ο αρακάς

 

 

Οι δημοτικές εκλογές ανήκουν στο παρελθόν και πλέον αναμένονται, εντός Ιουνίου, οι πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στους Δήμους του Νομού Δράμας. Υπενθυμίζεται ότι οι παρούσες Δημοτικές Αρχές και οι νυν Δήμαρχοι, καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια, συνεχίζουν μέχρι και την 31η Αυγούστου 2019, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι εκλεγέντες των εκλογών στις 26 Μαΐου ή στις 2 Ιουνίου.

Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, ειδικά στο Δήμο Δράμας, η πρώτη συνεδρίαση αμέσως μετά τις εκλογές, παρουσιάζει διαχρονικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είθισται να υπάρχουν τοποθετήσεις τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για την επόμενη ημέρα στο Δήμο. Βέβαια, διαχρονικά παρουσιάζει ενδιαφέρον και η τελευταία συνεδρίαση κάθε θητείας, εν προκειμένω αναμένεται να διεξαχθεί εντός Αυγούστου, καθώς λειτουργεί ουσιαστικά ως είδος αποχαιρετισμού, ειδικά από όσους Συμβούλους δεν συνεχίζουν στο όργανο και στη νέα θητεία.

Πάντως από τους 4 νεοεκλεγέντες Δημάρχους στους 5 Δήμους του Νομού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, στην παρούσα σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων, συμμετέχουν ως Σύμβουλοι ο κ. Θόδωρος Αθανασιάδης στην Προσοτσάνη και ο κ. Γιάννης Κυριακίδης στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Από την άλλη, ο κ. Θέμης Ζεκερίδης στο Δήμο Δοξάτου και ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου στο Δήμο Παρανεστίου δεν μετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που εκλέχθηκαν στην παρούσα θητεία.

 

Η μελιτζάνα