Οι βόλτες του Oruc Reis μπορεί να προκαλούν, όμως στην αποκρυπτογράφησή της η στήλη λέει ότι έχουμε επιτέλους μια μεταστροφή στις «υπνωτισμένες» δυτικές κοινωνίες και στις δεξαμενές σκέψεις. Με ατμομηχανή το Παρίσι και τον Μακρόν σε ρόλο «αφυπνιστή», η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι ο Σουλτάνος είναι big-θέμα όχι μόνο για Ελλάδα – Κύπρο, αλλά κατ’ επέκταση για όλη την Ε.Ε.

Πιο κοντά στο Παρίσι, ασθμαίνοντας, ήρθε και το Βερολίνο, που είχε εκ παράδοσης καλές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά η εμμονική συμπεριφορά, έως και απαξιωτική, του Σουλτάνου ώθησε στους Γερμανούς πιο κοντά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αντίληψη.

Πέραν του Ατλαντικού, τα μηνύματα είναι διφορούμενα, αφού το υπηρεσιακό status και οι αρνητικές εισηγήσεις ακόμη «σκοντάφτουν» στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Τρίβει τα χέρια του από χαρά για το «ρήγμα» στο ΝΑΤΟ ο Πούτιν.

Έτσι, ο Γαλλο – Γερμανικός άξονας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα κινήσει τις όποιες διαδικασίες για επιβολές μέτρων και πάνω στον ανυπάκουο Σουλτάνο. Ο Σεπτέμβριος θα δείξει και θα αποδείξει αν οι ανεξέλεγκτες συμπεριφορές θα έχουν ανοχές…

 

Η πιπεριά

 

 

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Αυγούστου, ήταν και η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.

Το θέμα αποσύρθηκε και η λήψη απόφασης αναβλήθηκε, καθώς στην εισήγηση δεν είχε ληφθεί υπόψη η επιβαλλόμενη εκ του νόμου ποσόστωση για συμμετοχή 40% από το άλλο φύλο. Συνήθως, αυτή η πρόβλεψη, όπου ισχύει, δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την εύρεση γυναικών προς συμμετοχή, όμως αυτή τη φορά η ποσόστωση λειτούργησε υπέρ των γυναικών, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η συμμετοχή ανδρών στην επιτροπή!

Το θέμα θα εισαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το σέλινο

 

 

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων ως νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου την 1 Σεπτεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα ο κ. Καγιάογλου έγραψε τα εξής:

«Έναν ολόκληρο χρόνο στο τιμόνι του Δήμου μας. Ένας χρόνος που πέρασε τόσο γρήγορα γεμάτος δουλειά, πίστη στη δύναμη μας, διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων και έργα γεμάτα ουσία. Ένας χρόνος που στην σκέψη μας προτεραιότητα ήσασταν μόνο εσείς: Οι συγχωριανοί μας, οι άνθρωποι που δικαιούνται επιτέλους καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βάλαμε σκοπό μας να το πετύχουμε για όλους μας χωρίς καμία εξαίρεση γιατί στα δικά μας μάτια δεν περισσεύει κανείς. Γιατί όλοι μας αξίζουμε το καλύτερο. Και το καλύτερο γίνεται πλέον πραγματικότητα. Μαζί προχωράμε, μαζί βλέπουμε το δήμο μας να αλλάζει και να γίνεται ολοένα και καλύτερος. “Τόπος να ζω”».

 

Το φασολάκι

 

 

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου ετήσια εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΚΥΚΛΩΨ, καθώς και η απονομή των διακρίσεων του 3ου φωτογραφικού διαγωνισμού, ο οποίος είχε θέμα «Τα νερά της Αγίας Βαρβάρας», όπως έγινε γνωστό από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ». Ο λόγος της αναβολής οφείλεται στις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, με τις οδηγίες που υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις δημόσιες εκδηλώσεις. Όπως ανέφερε η «ΚΥΚΛΩΨ», για τη νέα ημερομηνία της εκδήλωσης θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

 

Ο αρακάς

 

 

Στην πεζοδρόμηση της οδούς Χελμού, με κλείσιμο τόσο του κεντρικού δρόμου όσο και του κάθετου οδικού δικτύου, προχώρησε ο Δήμος Δράμας. Η πεζοδρόμηση θα γίνεται σε καθημερινό επίπεδο από τις 18.00 έως τις 24.00. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία ειδικά τις απογευματινές ώρες παρουσιάζει αυξημένη κίνηση πεζών, καθώς αποτελεί χώρο που επιλέγεται από αρκετούς τόσο για άθληση όσο και για βόλτα.

Η τοποθέτηση κώνων από το Δήμο, στο πλαίσιο της πεζοδρόμησης, γίνεται στους εξής δρόμους:

-Χελμού με Νικομηδείας (έμπροσθεν ΚΗΦΗ)

-Νικομηδείας με Διοικητηρίου (παραπλεύρως του 15ου Δημοτικού Σχολείου

-Παρμενίωνος (έμπροσθεν του ειδικού σχολείου, στο σημείο της πινακίδας του πεζόδρομου)

-1ης Ιουλίου με Αρκαδιουπόλεως (πλησίον ΔΕΗ)

-1ης Ιουλίου (στον κάθετο της Χελμού και παραπλεύρως της ποδηλατούπολης)

-1ης Ιουλίου με Βρύσεως (1η είσοδος βαρέων οχημάτων)

-1ης Ιουλίου με Σκοπέλου (2ης είσοδος βαρέων οχημάτων)

-Φιλίππου με Χελμού (πλησίον Κραχτίδη)

-Κεφαλληνίας με Αθηνάς (η κάθετος προς Φιλίππου μετά το διαμορφωμένο χώρο του Δήμου για τα δεσποζόμενα)

 

Το κρεμμύδι