Το ταξίμετρο του πολιτικού χρόνου δεν γυρίζει φυσικά πίσω. Μπαίνουμε σε χειμώνα, ο τελευταίος πριν τις εκλογές και πλέον το φόβητρο των Μνημονίων εκλείπει πανηγυρικά από το κατακαλόκαιρο του Αυγούστου.

Ήρθε η ώρα και των βιβλίων των Τραπεζών, τις οποίες ο ελληνικός λαός τις έχει χρυσοπληρώσει μαζί με τις μεγάλες «αδελφές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βαριά σκιά από τα βιβλία των Τραπεζών οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων για «εξαφάνιση» των «κακών» δανείων, έτσι ώστε στο τέλος του χειμώνα να έρθει η άνοιξη και στον πολύπαθο τραπεζικό χώρο.

Η σκληρή πραγματικότητα, η πολιτική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου είναι γραμμένη και χαραγμένη στη συνύπαρξη – αλληλοεξυπηρέτηση του πολιτικού συστήματος μέσω του τραπεζικού. Τώρα ήρθε η ώρα των καθαρών βιβλίων, οπότε τα funds δεν φημίζονται για τα κοινωνικά κριτήριά τους…

 

Η μελιτζάνα

 

 

Νέα ανακοίνωση για τη μεταβίβαση στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε) 10.119 ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι εντός της λίστας των ακινήτων περιλαμβάνονται και 58 ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου τα οποία βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Δράμας (μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018).

Στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».

 

Η κολοκύθα

 

 

Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό μετέχει ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, για την εκπροσώπησή της σε εργασίες διεθνών διακοινοβουλευτικών οργανισμών και σε διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Καραγιαννίδης συμμετέχει, μαζί με τον κ. Μάριο Σαλμά, στις εργασίες της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που λαμβάνουν χώρα στο Σαν Ντιέγκο και τη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ. Επίσης, ο κ. Καραγιαννίδης θα μετάσχει στις εργασίες της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθούν στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

 

Το σκόρδο

 

 

Στην προκήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διαγωνισμού για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για τη χιονοδρομική περίοδο 2018-2019 προϋπολογισμού 246.512 ευρώ.

Στόχος της σύμβασης είναι η κανονική, ασφαλής, εύρυθμη, αποτελεσματική και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περί χιονοδρομικών κέντρων διατάξεις, λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για τη χιονοδρομική περίοδο 2018-2019, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν το φυσικό περιβάλλον και οι προς εκμετάλλευση και σε λειτουργία εγκαταστάσεις του, η παροχή καλών υπηρεσιών στους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά την διάρκεια της παραμονής τους και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών με τις κατάλληλες συνεργασίες.

 

Το κυδώνι