Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρουσία πολυπληθούς κοινού στην ομιλία στη Δράμα του Νίκου Ανδρουλάκη, υποψήφιου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και Ευρωβουλευτή του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πλήθος υποστηρικτών στη Δράμα, κάτι που έχει αποδειχθεί και στα αποτελέσματα της προηγούμενης διαδικασίας για εκλογή Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στις εσωκομματικές διαδικασίες το Νοέμβριο του 2017, όταν είχε εκλεγεί Πρόεδρος η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και υποψήφιοι, εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν και οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης, ο κ. Ανδρουλάκης στο Νομό Δράμας είχε πάρει στον α’ γύρο 32,89%, αρκετά πιο πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό (24,74%). Τότε πρώτη στο Νομό Δράμας είχε έρθει η αείμνηστη Φώφωη Γεννηματά, λαμβάνοντας 38,95% (πανελλαδικά 41,31%).

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης τα είχε πάει ακόμη καλύτερα στον β’ γύρο στο Νομό Δράμας, καθώς είχε επικρατήσει της Φώφης Γεννηματά, σε αντίθεση βέβαια με ό,τι είχε συμβεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε πάρει σε τοπικό επίπεδο 51,85% (πανελλαδικά 43,25%), ενώ η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει σε τοπικό επίπεδο 48,42% (πανελλαδικά 56,75%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον α’ γύρο των εκλογών του 2017 στον Νομό Δράμας είχαν ψηφίσει 1.681 πολίτες.

 

Το σπανάκι

 

 

H μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας έχει ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Πολιτείας και τις οδηγίες των επιστημόνων και έχει εμβολιασθεί απέναντι στον covid-19, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΚΕΔΕ και επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, από τους 108.913 εργαζόμενους που υπηρετούν στους 332 Δήμους, έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει οι 74.884 (ποσοστό 70%), ενώ 34.029 είναι υπόχρεοι στο να υποβάλλονται σε rapid test.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΔΕ, σε 176 Δήμους το ποσοστό των εμβολιασμένων ή νοσήσαντων εργαζομένων είναι πάνω από 70%. Σε 125 είναι άνω του 60%, σε 29 άνω του 50% και μόλις σε δύο είναι κάτω από 50%.

Όσον αφορά τους Δήμους του Νομού Δράμας, η κατάσταση έχει ως εξής:

Δήμος Δοξάτου: Από τους 128 συνολικά υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης οι 85, ποσοστό 66%.

Δήμος Παρανεστίου: Από τους 77 συνολικά υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης οι 50, ποσοστό 65%.

Δήμος Δράμας: Από τους 392 συνολικά υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης οι 230, ποσοστό 59%.

Δήμος Κ. Νευροκοπίου: Από τους 118 συνολικά υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης οι 67, ποσοστό 57%.

Δήμος Προσοτσάνης: Από τους 146 συνολικά υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης οι 82, ποσοστό 56%.

 

Το παντζάρι

 

 

Η ιστορική πρόγνωση είναι ξεκάθαρη, αν και όταν ο χαρακτηρισμός πανδημία λάβει τον χαρακτήρα ενδημίας και η 3η αναμνηστική δόση της πανδημίας καταστεί ετήσια καθιερωμένη της ενδημίας, τότε και μόνο τότε θα μετρηθούμε στο παρουσιολόγιο. Είναι ο χειμώνας της μάχης για επιβίωση και της αποφυγής των «επιστημόνων» της χαλαρής συνείδησης.

Η γηραιά Ήπειρος ζει σε πλήρη ένταση το πανδημικό κύμα και μαζί φυσικά η χώρα μας. Τα στατιστικά – μαθηματικά μοντέλα απεικονίζουν αριθμητικά το φαινόμενο και τις τάσεις, μόνο που οι απώλειες είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

Στο «οπλοστάσιο» της επιστήμης μπαίνουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα με χρήση χαπιών και με μονοκλοωνικές ενισχύσεις, όμως η πανδημική ένταση είναι άμεση και σημερινή. Η επιστήμη έτρεξε και τρέχει πίσω από τον Covid-19, η κοινωνία και η οικονομία «βογκούν», μα πιο πολύ οι ασθενείς τάξεις (και εδώ), αφού οι ευάλωτες ομάδες είναι πιο εκτεθειμένες.

Βέβαια, αν θέλουμε να το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα και εδώ ο κόσμος έχει την πλήρη οικονομική, γεωγραφική απεικόνιση και οι προσεγγίσεις στον εμβολιασμό και στη φαρμακευτική αγωγή είναι όνειρο μακρινό… Οπότε εκτιμάμε αυτό που το έχουμε…

 

Η αγκινάρα