Θα ‘χουμε πριν τα μπάνια του λαού και 5η κάλπη, είναι το ερώτημα που παίζει στις δεξαμενές σκέψεις των κομματικών επιτελείων και έχει το παραπάνω ερώτημα αφετηρία και κατάληξη στα ποσοστά που θα βγάλουν οι ευρωπαϊκές κάλπες στις 26 Μαΐου. Κοινή ημερομηνία η 23η Ιούνη, αφού το ατυχές γεγονός στο Μάτι είναι μια αναφορά που «τρομάζει» για ένα παρόμοιο απρόβλεπτο καλοκαιρινό ατύχημα.

Έτσι οι παροχές και οι ρυθμίσεις σίγουρα θα έχουνε αποτίμηση στην κάλπη, αφού διαφαίνεται ότι ένα ποσό 830 εκ. ευρώ και παρέχεται όχι εφάπαξ, αλλά μόνιμα, μαζί με τις ρυθμίσεις.

Το βράδυ των ευρωπαϊκών αποτελεσμάτων οι «αναγνώσεις» θα είναι πολλές και φυσικά αν θα πάμε στην 5η κάλπη (εθνικές εκλογές) θα εξαρτηθεί από την όποια «ανάγνωση» θα γίνει από το κυβερνητικό επιτελείο.

Οικονομία και κάλπες είναι μια σχέση που κρατά χρόνια πολλά και εξαίρεση δεν θα έχουμε και τώρα. Το ερώτημα παραμένει, Ιούνιο ή φθινόπωρο;

 

Η πετούνια

 

 

Η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών με τα ονόματα υποψηφίων από το πρωτοδικείο Δράμας, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, είχε ως επακόλουθο όλες οι παρατάξεις, δημοτικές και περιφερειακές, να προχωρήσουν στο τύπωμα των ψηφοδελτίων τους για τις προσεχείς εκλογές. Τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν στα εκλογικά κέντρα, για τις ανάγκες των παρατάξεων, και μετέπειτα οι υποψήφιοι έλαβαν αυτά που χρειάζονται για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες προς τους (εν δυνάμει ή σίγουρους) ψηφοφόρους τους, αφού προηγηθεί η διαδικασία σταυρώματος του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο από κάθε υποψήφιο.

Και μιας ο λόγος για σταυρούς, αξίζει να σημειωθεί ότι π.χ. ένας δημότης της πόλης της Δράμας, στις 4 κάλπες (δημοτικές και κοινοτικές, περιφερειακές, Ευρωεκλογές) θα μπορεί να τοποθετήσει συνολικά μέχρι και 13 σταυρούς. Αναλυτικά, για τις δημοτικές, μέχρι 3 σταυρούς για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους στην εκλογική περιφέρεια Δράμας, 1 σταυρό για υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Σιδηρόνερου, για τις κοινοτικές μέχρι 2 σταυρούς για την Κοινότητα Δράμας, για τις περιφερειακές, μέχρι 3 σταυρούς για την Π.Ε. Δράμας και για τις Ευρωεκλογές μέχρι 4 σταυρούς.

 

Ο πανσές

 

 

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης ανέργων και του Πίνακα Αποκλειομένων, για το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε πενήντα έξι (56) δήμους και τριάντα επτά (37) υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών», που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά στο http://www.oaed.gr.

Η κατάρτιση και των δύο πινάκων πραγματοποιήθηκε με βάση τα κριτήρια της αντίστοιχης Δημόσιας Πρόσκλησης Νo 03/2019, όπως αυτή είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ.

Οι επιτυχόντες άνεργοι πρέπει να μεταβούν στο ΚΠΑ2, στο οποίο και είναι εγγεγραμμένοι, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους, ώστε να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα για την υπόδειξή τους στους Επιβλέποντες Φορείς.

Η δράση, διάρκειας 8 μηνών, απευθύνεται σε 8.933 ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και στοχεύει στην επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Οι αμοιβές των ωφελούμενων του προγράμματος έχουν διαμορφωθεί με βάση τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, ενώ η δράση συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι θέσεις από το εν λόγω πρόγραμμα στη Δράμα είναι συνολικά 151, εκ των οποίων οι 149 στο Δήμο Δράμας και οι 2 στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

 

Η βιολέτα

 

 

Περιοδεία του ΜέΡΑ25 πραγματοποιήθηκε στην Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, με τη συμμετοχή του Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη,  την Ευρωβουλευτή και υποψήφια στις Ευρωεκλογές Σοφία Σακοράφα, αλλά και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές Δανάη Στράτου, Γιώργο Ρουμελιώτη, Κώστα Νάνο, Ερικ-Μιλτιάδη Εντμαν, Γιόχεν Σούλτ και Ειρήνη Μήτσιου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιελάμβανε εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, καθώς και επισκέψεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Σέρρες. Ειδικότερα, στη Δράμα, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Βαρουφάκης, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΜέΡΑ 25 περιόδευσαν στο κέντρο της πόλης, στα μαγαζιά, το ΚΤΕΛ, την λαϊκή αγορά και συνομίλησαν με τους πολίτες απαντώντας σε κάθε ερώτηση, απορία ή τοποθέτηση τους.

 

Η ντάλια