Από τα capital controls πάμε, λέει, σε «καθαρή» έξοδο. Σίγουρα αυτή η διαδρομή έχει μια απεικόνιση και πορεία πρώτα ως χώρα και μετά σε επιμέρους κλάδους και εργασιακές ομάδες, με έναν όμως ΚΟΙΝΟ παρανομαστή. Ότι αυτά που ξέραμε όσο πιο γρήγορα τα ξεχάσουμε τόσο πιο ήπια προσαρμογή θα έχουμε. Βέβαια οι έχοντες και οι κατέχοντες και οι μόνιμα διαφεύγοντες δεν εντάσσονται σε αυτήν την παραδοχή και εδώ είναι το μέγα κοινωνικό και εθνικό ζήτημα.

Ως πότε η «μαρίδα», οι μικροί, θα είναι στο δίχτυ και τα «αφρόψαρα» στην απ’ έξω; Μηχανισμοί εντοπισμού υπάρχουν, νομική βιβλιοθήκη υπάρχει. Ας θεωρήσουμε ότι υπάρχει και θεσμική πολιτική βούληση, η διαφυγή όμως είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Άρα… Έχουμε δρόμο ακόμη…

 

Η μπανάνα

 

 

Με απόφαση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για θέματα Αγροτική Παραγωγής & Αλιείας αναλαμβάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης αντικαθιστά στη συγκεκριμένη θέση το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Τσεπίλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ηλιάδης ήδη ασκεί καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

 

Το αβοκάντο

 

 

Ξεκίνησε η δράση των 13 Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων ανά την Ελλάδα. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, σε κάθε Περιφέρεια συνίσταται Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο και σε αυτό συμμετέχουν όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο έχει ως αποστολή τον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, με βάση τις αρχές της αποδοτικότητας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Η θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ίση με την θητεία των διοικήσεων των Επιμελητηρίων που συμμετέχουν σε αυτό. Καθήκοντα Προέδρου στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Επιμελητήρια Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης) ανέλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ασκεί ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:

Υποβάλλει προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων, προγραμμάτων δράσης, καθώς και του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, συμμετέχει στην εκπόνηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της οικείας Περιφέρειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, καταθέτοντας τεκμηριωμένη εισήγηση με στόχο την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και σε άλλες επιτροπές ή σε άλλα όργανα διαβούλευσης που συγκροτούνται στην Περιφέρεια, όταν συζητούνται θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, υποβάλλει προτάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, από κοινού με την Περιφέρεια, δράσεων ή έργων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων Επιμελητηρίων για την αποτελεσματική και ισόρροπη υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων ή έργων σε επίπεδο Περιφέρειας, σχεδιάζει δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλους φορείς και εποπτεύει την υλοποίησή τους, κ.α.

 

Ο ανανάς

 

 

Οι προσεχείς ημέρες είναι δεδομένο ότι θα φέρουν τη Δράμα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος επισκεπτών, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν σε όλο το Νομό θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ιδιαίτερη δυνατότητα προσέλκυσης κόσμου.

Κατ’ αρχήν μες στο Σαββατοκύριακο, 26 και 27 Μαΐου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη «Δραμοινογνωσία»», η οποία ξεκίνησε στις 20 Μαΐου. Πέρα όλων των άλλων δράσεων, το συγκεκριμένο διήμερο τα οινοποιεία του Νομού θα είναι επισκέψιμα για το κοινό, έχοντας προγραμματίσει και διάφορες δράσεις για τους επισκέπτες τους. Παράλληλα, την Κυριακή 27 Μαΐου θα διεξαχθεί στην Αδριανή του Δήμου Παρανεστίου ο ιδιαίτερος αγώνας δρόμου Drama Wine Trail 12 χλμ.. Μάλιστα, η διαδρομή του αγώνα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε οι δρομείς να περάσουν μέσα από εγκαταστάσεις οινοποιείων της περιοχής.

Στην Προσοτσάνη και συγκεκριμένα στη Λίμνη των Κοκκινογείων από 24 έως 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 37η Πανελλήνια Μοτοσυκλετιστική Συγκέντρωση, η οποία αναμένεται να φέρει αρκετό κόσμο στην περιοχή, κρίνοντας και με βάση όσα είχαν συμβεί πριν από δύο χρόνια στην ίδια εκδήλωση. Επιπλέον, το τριήμερο 25-27 Μαΐου οι προγραμματισμένες συναυλίες (Μωρά στη Φωτιά, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Ελένη Βιτάλη – Νίκος Ζιώγαλας) αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον…

Και οι εκδηλώσεις στο Νομό δεν σταματούν, καθώς από 24 έως 27 Μαΐου στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου θα διεξαχθεί η διοργάνωση των αγώνων βουνού Frozen Peaks, με 2 υπερμαραθωνίους, 1 μαραθώνιο και 1 λαϊκό αγώνα δρόμου, η οποία αναμένεται να φέρει πλήθος δρομέων…

 

Το κεράσι