Με ποια κριτήρια θα ψηφίσει ο μέσος πολίτης στις 26 Μαΐου; Πρώτον, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις των προσωπικών – οικογενειακών οικονομικών σε συνάρτηση πάντοτε με τις γενικές προοπτικές της οικονομίας. Δεύτερον, θα ζυγίσει κάποια γενικά πολιτικά πλαίσια. Τρίτον, θα εκτιμήσει «προσωπικές» εξυπηρετήσεις και παροχές.

Οι δειγματολόγοι αναλύουν τα παραπάνω με το 64% να δηλώνει ότι οι παροχές θα επηρεάσουν την απόφασή του. Εκεί παίζεται το πρώτο στάδιο των εντυπώσεων των εκλογών του Μάη, πριν φυσικά τις «μεγάλες» εθνικές εκλογές. Οι πολιτικοί μοιράζουν, οι πολίτες προεξοφλούν, όπως κάνουν και οι αγορές διεθνώς.

Ο μεταβλητός κώδικας ακούει στο όνομα πολιτικός χρόνος και η κατάλληλη αξιοποίησή του. Η διαφορά που καταγράφει υπέρ της η Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατά πόσον είναι «επηρεαζόμενη» από τις παροχές σε συνάρτηση και με τον πολιτικό χρόνο, είναι η εξίσωση που βιώνουμε τώρα.

Οπότε 26 Μαΐου δεν θα έχουμε προσέγγιση, αλλά αποτέλεσμα και ανάλογα θα «κουμπώσει» και θα αναλυθεί από τα επιτελεία των κομμάτων. Εκείνος που δεν περιμένει είναι η ανάπτυξη, με «χειρόφρενο» τα υπέρ-πλεονάσματα.

 

Το βερίκοκο

 

 

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Μαΐου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση οργανικών μονάδων του Δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”».

Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκε ομόφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Πρόεδρος του σώματος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης κι έτσι τον αντικατέστησε ο Αντιπρόεδρος, προερχόμενος από την «πόλη+ζωή», κ. Γιώργος Καλαϊτσίδης, ο οποίος, άλλωστε, εξέδωσε και την πρόσκληση για τη σύγκληση του οργάνου.

 

Η φράουλα

 

 

Και μιας και ο λόγος για συνεδριάσεις, σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στις 18.30, στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την ημερήσια διάταξη, θέματα με τοπικό ενδιαφέρον που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:

-Έγκριση αναδοχής του αναλογούντος χρέους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της υπό εκκαθάριση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΕ», κατά ποσοστό 17,49 % για τις υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο [ΔΟΥ] και τον ΕΦΚΑ.

-Έγκριση αναδοχής του αναλογούντος χρέους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της υπό εκκαθάριση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατά ποσοστό 81,94 % για τις υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο [ΔΟΥ] και τον ΕΦΚΑ.

Εισηγητής και στα δύο θέματα είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αριστοτέλης Γκαράνης.

 

Το ακτινίδιο

 

 

Για ακόμη μια χρονιά ήταν πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην ετήσια Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, στη τη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, το οποίο μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Κατά τη διάρκεια της φετινής γιορτής διανεμήθηκαν περισσότερα από 20.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους, ενώ στη 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα διαφορετικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βραζιλία, Μπουρκίνα Φάσο, Βέλγιο, Τουρκία.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2020, όταν και συμπληρώνονται τα 20 χρόνια της Γιορτής του Πελίτι και τα 25 χρόνια από την ημέρα που συστάθηκε το κίνημα του Πελίτι. Έτσι προγραμματίζονται σειρά εκδηλώσεων για να εορταστεί αυτή η σημαντική επέτειος, με καλεσμένους από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ο ανανάς

 

 

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στις αρχές Απριλίου εγκρίθηκε η ένταξη της μελέτης «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α. (Α’  Δράση)». Στόχος είναι με τα έργα οδοποιίας να βελτιωθεί η πρόσβαση αγροτών και κτηνοτρόφων σε αγροτεμάχια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ (Πρόεδρος της οποίας είναι η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της ΕΕΤΑΑ προκειμένου να υποστηριχθούν οι μικροί Δήμοι που λόγω περιορισμένων πόρων και υπηρεσιών δυσκολεύονται στην έγκαιρη ωρίμανση των αναγκαίων έργων.

 

Το κεράσι