Απόλυτη εκλογική χρονιά το 2019 με τις όποιες επιλογές μας σε α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, Ευρώπη και εθνικό επίπεδο στο τέλος. Βγήκαμε από τα μνημόνια, βγήκαμε στις αγορές και η αποτίμηση λέει ότι πήραμε μια «κουμπωμένη» εμπιστοσύνη, αφού το ελληνικά χαρτιά είναι πιο ακριβά 8 φορές από τα αντίστοιχα πορτογαλικά.

Η χώρα μας ζει μέσα σε μια βαριά λιτότητα, δυσνόητη για τον μέσο Ευρωπαίο, το «φθηνό χρήμα» αργεί να φτάσει στην χώρα μας, αφού στα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης και της χώρας κυριαρχεί η αντίθεση. Η οικονομία όμως είναι κλίμα και η λήξη του Νόμου «Κατσέλη» (27-2-2019) και οι εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων είναι η εαρινή ατζέντα.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και το πολεμικό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό δεν βοηθά τους οικονομικούς δείκτες. Απέχουμε ακόμη από την ανάκτηση μιας ανάπτυξης πόσο δε ισχυρής;

 

Η ρόκα

 

 

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης & Σερρών. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τους ελευθέρους επαγγελματίες, αλλά και ειδικότερα την τοπική κοινωνία.

Σχετικά με το θέμα της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων και τον συνυπολογισμό παλαιών οφειλών προς τα ταμεία, που οδηγεί σε «κούρεμα» για οφειλές ασφαλισμένων, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε πως «προχωρά η διαδικασία, η οποία θα υλοποιηθεί κατά 99% και θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα ώστε να μην χρειάζεται δικηγόρος στην όλη διαδικασία». Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε από τον κ. Καραγιαννίδη ότι «πλέον συζητείται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες». Για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που απασχολεί τους καταστηματάρχες, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας είπε πως γίνεται συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του θέματος όπου θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια για τα ποσά τα οποία θα προκύψουν μετά από τη διαβούλευση που θα γίνει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων.

Για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη και τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε πως «το έργο έχει καθυστερήσει από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και επί Κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις- παρά τη θέλησή της- αλλά θεωρώ ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου». Για το θέμα της έναρξης λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου υπογράμμισε ότι «έχουν υπογραφεί από τα αρμόδια Υπουργεία οι σχετικές αποφάσεις, μένει τώρα ο ΑΣΕΠ, η διαδικασία προσλήψεων κλπ. Εκτιμώ ότι τέλη του 2019 με αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου». Τέλος, όσον αφορά με το φυσικό αέριο στην Α.Μ.Θ. και τη σύνδεση της Δράμας, είπε «υπήρξαν από εταιρείες διάφορες ενστάσεις αλλά το έργο είναι προς δημοπράτηση και η υλοποίησή του σίγουρα θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα».

 

Το μαρούλι

 

 

Νέα εξέλιξη για το ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου είναι και η δημοπράτηση από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» του έργου για το «Ειδικό κτίριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων στο γενικό κατάστημα κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στο Νικηφόρο Ν. Δράμας», προϋπολογισμού 1,19 εκ. ευρώ. Η ημερομηνία λήξης κατάθεσης προσφορών είναι στις 4 Μαρτίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2019.

 

Ο δυόσμος

 

 

Τα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της κοπής βασιλόπιτας των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ., την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, για το ποια είναι η επίσημη θέση της Ν.Δ. όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεννά εύλογα ένα ερώτημα: Άραγε πόσο χειρότερο θα μπορούσε να είναι το κλίμα, αν δεν καταγραφόταν η σε επίπεδο δημοσκοπήσεων πρωτιά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δεν υπήρχε η παγιωμένη αντίληψη στα μέλη της Ν.Δ. ότι το κόμμα τους θα είναι πρώτο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές; Πόσο χειρότερα, δηλαδή, θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση αν δεν υπήρχε η προοπτική εξουσίας για τη Ν.Δ.;

 

Ο άνηθος

 

 

Πλήθος εκδηλώσεων κοπής βασιλόπιτας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, καθώς την πίτα τους για το 2019 έκοψαν η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», η ΝΟ.Δ.Ε. και οι άλλες οργανώσεις της τοπικής Ν.Δ., αλλά και οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών.

Και αυτός που ήταν σίγουρα παρών και στις τρεις εκδηλώσεις, αν και δεν ανήκει στο πολιτικό προσωπικό του Νομού ήταν ο πατέρας Διονύσιος, εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ευλόγησε και τις τρεις βασιλόπιτες.

 

Το σπανάκι