Ο ενεργειακός υπόγειος πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ο άγνωστος Χ στην μαθηματική εξίσωση στον γεωγραφικό περίγυρό μας.

Η οικονομική «ασφυξία» από την μια στην γείτονα Τουρκία και μαζί η εξαγωγή του Νέο – Οθωμανισμού με μπόλικο εθνικισμό και η προεκλογική περίοδος της χώρας αφετέρου συνθέτουν το κάδρο μιας αβεβαιότητας για «νέα Ίμια». Και εδώ η προσοχή πρέπει να είναι πέρα από κομματικές ιδεολογίες και τακτικισμούς.

Βέβαια αυτή η εύθραυστη κατάσταση με τον διεθνή παράγοντα να παρακολουθεί από κοντά, έφερε στρατιωτικές δυνάμεις στην Αν. Μεσόγειο, που η «αποκωδικοποίηση» αυτής της παρουσίας έχει και τους αποδέκτες.

Και φυσικά ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά είμαστε για «θερμό» καλοκαίρι. Τώρα που βγήκαμε στο ξέφωτο…

 

Το κεράσι

 

 

Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση ανήκουν πια στο παρελθόν, όμως πριν καλά-καλά «χωνευτούν» τα όποια αποτελέσματα, η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Το φαινόμενο να υπάρχουν 1.500 και πλέον υποψήφιοι σε όλο το Νομό Δράμας, όπως συνέβη τον προηγούμενο μήνα, σαφώς και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι υποψήφιοι Βουλευτές σε κάθε κόμμα στη Δράμα μπορούν να είναι έως 5 κι έτσι δύσκολα ο αριθμός των υποψηφίων να φτάσει σε τριψήφιο επίπεδο. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις κομμάτων δεν υπάρχει πλήρως συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, πολλά από τα μέχρι τώρα γνωστά κόμματα (βλέπε Ποτάμι και ΑΝΕΛ) ήδη ανακοίνωσαν ότι δεν θα μετέχουν στις εθνικές εκλογές. Πάντως, σε σχέση με το παρελθόν έκαναν την εμφάνισή τους και νέα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, τα οποία κατέγραψαν και καλά ποσοστά στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι οποίες είχαν διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στη Δράμα είχαν ψηφιστεί 17 κομματικοί σχηματισμοί. Από αυτούς, οι 7 είχαν πλήρες ψηφοδέλτιο 5 υποψηφίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 5 είχαν μόλις 1 υποψήφιο.

Βέβαια, το ζητούμενο σε μια προεκλογική περίοδο είναι το κατά πόσο θα κινηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Και ειδικά τώρα που η θερμοκρασία αρχίζει να παίρνει την… ανηφόρα και το μυαλό των περισσοτέρων βρίσκεται κυρίως στο πως θα γευτούν κάποιες στιγμές δροσιάς και όχι σε προεκλογικά προγράμματα, ομιλίες και συγκεντρώσεις.

 

Το ροδάκινο

 

 

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δράμας, από τον Μάιο του 2012 και μετά αυτή είναι… τρικομματική, δηλαδή Βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς από τα τρία πρώτα κόμμα στο Νομό. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 2012 (Ν.Δ., Πα.Σο.Κ., ΑΝΕΛ), τον Ιούνιο του 2012 (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Πα.Σο.Κ.), τον Ιανουάριο του 2015 (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι) και τον Σεπτέμβριο του 2015 (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Το σύνηθες, λοιπόν, σενάριο είναι τα τρία πρώτα κόμματα στο Νομό Δράμας να εκλέγουν Βουλευτή. Όμως ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται πάντα δεν είναι βέβαιο. Άλλωστε, υπάρχουν παραδείγματα σε γειτονικές τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες (όπως η Δράμα), που δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί και κάτι διαφορετικό. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2015, στο Νομό Ροδόπης 2 έδρες πήρε το τότε πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) και 1 το τρίτο (Ποτάμι), με το δεύτερο κόμμα (Ν.Δ.) να μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, στο Νομό Ξάνθης το τότε πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) είχε πάρει και τις 3 έδρες!

 

Το σταφύλι

 

 

Στατιστικά στοιχεία για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ΑΕ.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε 18 από τους 22 Δήμους, οι Δήμαρχοι εκλέχθηκαν τη Β’ Κυριακή (ποσοστό 81,82%).

Σε 69 δήμους (ποσοστό 30,1% περίπου) από τους 229 στους οποίους έγιναν εκλογές τη Β’ Κυριακή, σημειώθηκε ανατροπή της σειράς των υποψήφιων συνδυασμών. Σε αυτούς τους δήμους, δηλαδή, εξελέγη Δήμαρχος ο δεύτερος στη σειρά υποψήφιος με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της Α’ Κυριακής. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτό συνέβη στους 9 από τους 18 Δήμους, όπου χρειάστηκε β’ γύρος.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επενεκλέχτηκαν 6 Δήμαρχοι (σε σύνολο 22 Δήμων), 2 εξ αυτών την α’ Κυριακή και 4 την β’.

Τέλος, οι 9 από τους 22 Δημάρχους στην Α.Μ.Θ. έχουν ξαναθητεύσει από το 1982 έως και τη δημοτική περίοδο 2014-2019. Οι 6 έχουν μία ακόμη θητεία στο ενεργητικό τους, οι 2 δύο θητείες και ο 1 πέντε θητείες.

 

Το πεπόνι